Augurken inmaken

Mini moestuin: augurk

Vier maanden geleden kreeg ik een mini moestuintuintje bij AH en wat zat er in? Augurk! Althans drie zaden. Ik was erg benieuwd hoe dat zou gaan, augurken kweken in mijn volkstuin, dus zaaide ik en wachtte geduldig tot de plantjes zichtbaar werden. Na een tijdje in de kraamkamer (thuis in de vensterbank) verpotte ik de mini augurkenplantjes en zo rond mei verhuisden ze naar het kasje in mijn volkstuin.

moestuintje ah  ah moestuintje

Augurken in het kasje

Ik kan je nu vertellen: het is een gemakkelijke plant! De augurkenplanten groeiden enorm in het warme kasje en al snel moesten ze in een grotere pot. Inmiddels is het een jungle in het kleine kasje, af en toe knip ik wat grote bladeren weg want de drie augurkenplanten staan daar samen met 3 komkommerplanten en 7 soorten tomaten!

kasje volkstuin  augurk uit volkstuin

Augurken oogsten

Het is zo leuk om de eerste augurken te zien verschijnen aan de planten. Het probleem is natuurlijk wel dat de één sneller groeit dan de ander, dus mijn eerste oogst bestond uit verschillende maten. Vandaag werd het toch wel tijd om de eerste augurken in te maken dus speurde ik het internet af naar een goed recept.

augurken ah moestuintje  augurken inzouten

Inzouten voor een knapperige jas

De augurken heb ik een nachtje in een laagje zout gelegd, zout water kan ook (las ik later, wie weet probeer ik dat de volgende keer uit). De volgende dag waren ze “uitgezweet” en kon ik een laagje vocht afgieten. De augurken spoelde ik even goed af en vervolgens sneed ik de grootste jongens in plakjes, want zo’n grote pot had ik even niet voor handen.

augurken  augurken

Augurk in pot

Een paar potjes heb ik uitgekookt en terwijl ze stonden uit te druipen maakte ik een azijnmengsel klaar:

 • 750 ml natuurazijn
 • 200 ml water
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 eetlepel zout
 • Wat korianderzaad

augurken inmaken  augurken inmaken

Breng de azijn met water, suiker en zout aan de kook, voeg vervolgens de korianderzaadjes toe.

Vul de schone potten met augurk, en giet het azijnmengel er overheen. Draai het deksel goed vast en keer de potten eventjes om (10 minuten). Als het goed is hoor je “plop” en is het potje vacuum.

En nu wachten……… ongeveer 2 maanden. Dan kan ik gaan proeven. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

Wordt vervolgd…

4 Thoughts on “Augurken inmaken

 1. Loes Tonneijck on 18 juli 2016 at 07:44 zei:

  Ik heb vorig jaar mijn zelf gekweekte augurken gewoon in een potje azijnmengsel zoetzuur van de supermarkt Plus gedaan. ( toen de andere augurken natuurlijk op waren) Toen ik een paar dagen weg was heeft mijn man na ongeveer 3 maanden de augurken op gegeten. Hij proefde geen verschil met de Plus augurken Dus ze waren goed! Jammergenoeg heb ik ze zelf niet kunnen proeven.

 2. Gerdi, tuin Amstelglorie. on 28 juli 2016 at 22:46 zei:

  Venkelzaad en mosterdzaad erin is ook lekker.

 3. Econemios are in dire straits, but I can count on this!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation

Translate »