Bloemen in september

September tuin en late bloeiers

Eindelijk! Ze bloeien! En dan bedoel ik niet de vingerhoedskruid die als een verrassing tevoorschijn kwam, maar de Cosmea. Ik heb ze op tijd gezaaid, voorzichtig verpland en vertroeteld. Terwijl ik in andere tuinen de Cosmea al uitbundig zag bloeien keek ik nog wekenlang tegen groene sprieten aan. Mijn acrobatische slakken hadden een lange weg naar de top afgelegd en vervolgens meerdere knoppen vakkundig opgevreten. Maar toch, mijn geduld werd beloond. Was mijn tuin een jaar geleden rond deze tijd voornamelijk groen en bruin van het uitgebloeide spul. Deze nazomer denk ik: ja, het gaat de goede kant op!

DSC_2386  DSC_2339

Paparazzi

Naast mijn huisje staat een rijtje oude, zinken emmers gevuld met nazomere bloeiers. De stokroos is bezig met z’n laatste bloemen maar de Cosmea en de Rode Zonnehoed bloeien lekker door. Vorig jaar ben ik rond deze tijd in veel andere tuinen gaan kijken om te zien wat er nog bloeit in september. Als een soort paparazzi heb ik foto’s gemaakt vanaf de paden, om inspiratie op te doen. Niet alles wat ik heb gezaaid is gelukt, de Zinnia met z’n felle kleuren en de Korenbloemen waar ik naar uit keek zijn helemaal niet opgekomen, toch ziet het er dit jaar al veel vrolijker uit. De Oost Indische Kers bloeit al maanden en zorgt voor lekkere kleuraccenten in de tuin.

DSC_2369  _DSC2414

Om te zoenen: Salvia Hotlips

Tegen mijn zin in heb ik toch maar een beetje “vals” gespeeld en me laten verleiden door bloeiende planten in het tuincentrum. Ik had me voorgenomen om alleen nog maar naar goede (biologische) kwekerijen te gaan, omdat in veel tuincentra de planten zo gekweekt worden dat ze er in de winkel mooi bij staan maar uiteindelijk meestal geen lang leven zijn beschoren. Toch valt deze me niet tegen: de Salvia Hotlips. Z’n verleidingstruc heeft gewerkt, de plant belandde in mijn winkelmandje en pronkt inmiddels al wekenlang op mijn terras.

_DSC2412  _DSC2413 (1)

Cosmea 

Ook als ging het langzaam, de Cosmea keert volgend jaar terug! Ik geniet enorm van de mooie bloemen in uitbundige kleuren.

_DSC2419  DSC_2373

Japanse Anemoon 

Dit is echt de beauty van de tuin. Verderop in mijn tuin bloeien ze ook volop in zacht roze. De witte Japanse Anemoon heb ik van mijn ouders gekregen en hopelijk gaat deze plant zichzelf snel vermeerderen. Het schijnt een woekeraar te zijn dus er is hoop!

_DSC2409  DSC_2376

Sedum Phlox en Persicaria

Mooie herfstkleuren van wit tot allerlei roze en rode tinten. Het rode blad van de Persicaria staat goed tussen al het groen. De Phlox heb ik dit jaar gepland en geeft fel roze bloemen. Een beetje kitscherig vind ik eigenlijk, maar ja: ik wilde toch meer kleur?! Deze vaste plant is winterhard en kan na de bloei tot één derde teruggesnoeid worden. De Sedum, een vetplant heb ik vorig jaar uit de grond gehaald en een nieuw plekje gegeven. Eigenlijk vermeerderd want de andere helft staat in een ander deel van de tuin. Een gemakkelijke plant, geeft een prachtige kleur in het najaar èn een vlinderlokker.

DSC_2379  _DSC2405

Zon

Zacht paarse bloemetjes met een geel hart bloeien er aan de Herfstaster. Een plant/struik die zich gemakkelijk uitbreid maar ook voor een mooie kleur zorgt. En dan de Zonnebloem. Stond er vorig jaar een heuse Zonneboom in mijn tuin: zó groot en hoog had ik nog nooit gezien. Dit jaar zijn het bescheiden bloemen die in mijn moestuintje staan. Stom van me dat ik vorig jaar geen zaden heb bewaard, maar ja, aldoende leert men.

DSC_2377  DSC_2344

Oost Indische Kers en Geranium

Ik verwacht dat de Oost Indische Kers volgend jaar uit zichzelf wel weer terugkeert. Ik zie al veel zaden liggen in mijn tuin. Ik vind het prima, het geeft een lekkere kleur en bovendien kun je de plant ook eten. Dus: kom maar op! En wordt het teveel, trek je de planten heel gemakkelijk weer weg. Een andere plant waar ik me niet om hoef te bekommeren is de Geranium. Er staan verschillende soorten in mijn tuin en nog steeds staan sommigen in bloei. Een echte woekeraar en een erfenis van de vorige tuinbewoners. Omdat ik graag meer variatie en kleur in mijn tuin wil, ben ik van plan om dit najaar flink wat woekeraars te verwijderen. Ik ben al begonnen met het wegspitten van een flink stuk Gulden Roede en Etageplant. En binnenkort is de Geranium aan de beurt. Dus mocht je stekken willen: kom gerust even langs!

DSC_2393  DSC_2392

Witte zonaanbidders

In het najaarszonnetje liggen mijn lampjes (Ikea) lekker op te laden. Ik heb wel stroom van een klein zonnepaneeltje maar ik vind dit systeem ook erg leuk. Bovendien zorgt het voor sfeervol licht. De witte bloemetjes (een Allium soort) waar ik in het voorjaar zo weg van was, bloeien opnieuw!

_DSC2404  _DSC2408

Verhuizen

De Fazantenbes ofwel Grootmoeders Oorbellenplant blijft prachtig. Eén probleem: ik heb ‘m op de verkeerde plek gezet. De struik wordt inmiddels vrij groot en hoog en staat vooraan in de border. Dus je raadt het al: de andere planten staan hierdoor in de schaduw. Dat wordt dus verhuizen komend jaar. De paarse bloemetjes van het Ijzerhard blijven ook lang mooi. Ik heb ze al een aantal keren verplaatst, maar in de border voor mijn huisje mogen ze blijven staan.

DSC_2383  _DSC2401

Zeeuws Knoopje

Tot slot mijn favoriet: het Zeeuws Knoopje. Deze langdurige bloeiers in wit en rood staan voor mijn huisje. Omdat de muren nu grijsblauw zijn steken de herfstkleuren mooi af.

_DSC2400  _DSC2398

 

 

 

 

5 Thoughts on “Bloemen in september

 1. Victor Visser on 5 oktober 2015 at 16:54 zei:

  Mooie foto’s! Wat leuk dat Zeeuws Knoopje nog bloeit. Die zat in september bij mij al lang weer onder de grond.

 2. Wieneke Janssen Steenberg on 8 mei 2017 at 20:48 zei:

  hallo, ik moet voor school een herbarium maken en ik heb dat plantje die naast de “grootmoeder’s oorbellen plant” staat alleen ik weet niet hoe hij heet. Als iemand dit toevalolig weet zou hij/zij het dan tegen mij kunnnen zeggen alsjeblieft. groetjes wieneke

 3. Jouw bericht geeft me hoop. Ik heb in april Cosmea gezaaid in mijn tuin, Er zijn geweldig grote groene sprieten ontstaan met stevige basis en voldoende uitlopers, maar nog geen knop te bekennen… ik hoop erop dat ze eind deze maand nog gaan bloeien zodat ik er tot november van kan genieten!

  • Marieke on 16 september 2019 at 08:38 zei:

   Hoi Marlous! Best kans dat ze nog gaan bloeien hoor! Het is nog steeds warm buiten en Cosmea bloeit tot ver in het seizoen. tip: haal steeds de uitgebloeide bloemen weg voor rijkere bloei. Groetjes Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation