Compost uit de volkstuin

Composthoop aanleggen

Afval scheiden… Naast papier, glas en plastic houd ik sinds een jaar ook koffieprut, groente- en fruitafval apart. Gedoe? Nou nee hoor, er staat gewoon een klein afvalbakje naar de gewone vuilnisbak en ik moet zeggen dat het al snel een gewoonte wordt om de schillen te scheiden. Elke keer neem ik ‘mijn opbrengst’ mee naar de volkstuin en gaat het op de composthoop. Ik schreef in het voorjaar al eens over de workshop composteren die ik had gevolgd op het tuincomplex Amstelglorie. Tot die tijd, deed ik maar wat. De compostbak van plastic heb ik weggedaan want: lelijk en onhandig. De inhoud van die afgekeurde bak, heeft nog maanden op een hoop gelegen…Het moet wel leuk blijven he, zo’n volkstuin. Soms is gewoon even te druk met werk of andere dingen en voor je het weet zit je alweer in een ander seizoen. De uitvoering van mijn plan om twee bakken/vakken te maken heeft dan ook iets langer geduurd dan gehoopt.

tuinafval composthoop  pallets

Pallets verzamelen

Anyway, ik besloot op pallet-jacht te gaan. Dat moet toch niet moeilijk zijn? dacht ik aanvankelijk? Een ding heb ik wel geleerd: er zijn zoo veel verschillende soorten pallets! Ik geloof dat mijn collectie bestaat uit zo’n vijf verschillende maten. Ach ja, wat maakt het uit, ze staan toch uit het zicht. Met de Franse slag heb ik de boel in elkaar geschroefd en voila! Nu kon ik eindelijk aan de slag! De inhoud van mijn oude compostbak heb ik, afgewisseld met lagen van takjes en droge bladeren, in de linker bak gestort. Om vervolgens een paar maanden te laten rusten ofwel: composteren. De rechterbak bleef ik steeds weer aanvullen met keuken- en tuinafval.

groente afval composthoop  composthoop

Wie verzamelt zal oogsten

Onlangs had ik wat aarde nodig en dacht: even kijken hoe het ervoor staat met de compost. Zie hier: het is nog wat grof maar na wat zeefwerk (ik gebruik een plastic krat) had ik toch wat mooie, home-made-aarde! Wat enorm leuk eigenlijk en zo simpel om te doen!

compost zeven   compost

Terug op de hoop

De takjes en grove delen die achterbleven in de krat, konden zo weer op de andere hoop. Op die manier verhuis je ook nuttige beestjes die voor jou aan het werk gaan in de composthoop. Ik ben er blij mee! Hopelijk hoef ik nooit meer zakken aarde te kopen in het tuinwinkeltje. Lekker duurzaam toch?

compost  composthoop

Wil je het verslag van de interessante workshop nog eens lezen? Klik op onderstaande link

https://volkstuinverhalen.nl/composteren/

3 Thoughts on “Compost uit de volkstuin

 1. helma van pijkeren tuin 384 on 11 november 2016 at 21:50 zei:

  hoi fijn verhaal weer van jou wat doe je dat toch goed

 2. Ik ontdek zojuist jouw blog. Ziet er mooi uit! Ik heb je blog toegevoegd aan mijn lijst met “inspirerende weblogs” op mijn eigen weblog: moestuin-leonie.blogspot.nl
  Groetjes en succes op de volkstuin!
  Leonie

 3. Wat een leuke tuin heb je! Zal eens wat vaker bij je komen kijken…
  groetjes Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation