DIY: Met een krijtje de tuin in

Inspiratie uit een Franse volkstuin

Op weg naar onze vakantiebestemming Brenazet in de Auvergne, maakten we een tussenstop in Chevreuse (onder Versailles). Het is tenslotte vakantie nietwaar? Dus waarom zou je dan alleen maar in de auto zitten met uitzicht op de peage. We wandelden een beetje rond door het schattige dorp en toen zag ik een grote moestuin. Privé, stond er weliswaar, maar als blogger ben je altijd nieuwsgierig, en inspiratie is overal, dus stapte ik de tuin in.

foto 1 (1)  foto 1 (2)

Leisteen met krijt

Een mevrouw kwam op me afgelopen, eerst een beetje wantrouwig, maar toen ik al stuntelend in mijn beste houtje-touwtje-frans uitlegde dat ik me afvroeg of dit een gedeelde volkstuin was, want ik zag op een leisteen de naam Mme Moutot geschreven, begon ze steeds meer te glimlachen. “Nee”, antwoordde ze (gelukkig) in het Engels, “deze hele tuin is van mij alleen”.

foto 2  foto 3 (1)

Toen werd ik nòg nieuwsgieriger, wat deed ze met al die groenten en fruit? Of ze misschien op een locale markt stond met haar producten? “Nee hoor”, was het antwoord (weer), “ik heb een héle grote vriezer”. Aha! Ik vertelde haar over mijn volkstuin en dat ik de ijzeren bogen voor klimbonen en de krijtbordjes bij de aardbeien zo’n goed idee vond (Mme Moutot is dus een aardbeiensoort). Ik nam afscheid en we vervolgden ons wandelingetje langs de oude huizen aan een klein grachtje.

Schoolbordverf op oud servies

Teruggekomen in Nederland, met de Franse volkstuin en krijtbordjes nog in mijn achterhoofd, had ik wel zin in een klein DIY project. Bij gebrek aan leisteen, pakte ik een potje schoolbordverf. In mijn kast stond nog wat oud servies en ik ging met de kwast aan de slag. Je tovert een saai wit kannetje snel om in een hip, matzwart exemplaar. Èn je kunt er met krijt iets op schrijven, handig als je, zoals mij vaak overkomt, vergeet wat je eigenlijk hebt gezaaid.

DSC_2294  DSC_2296 (1)

Hippe vazen 

Hetzelfde kun je doen met oude, suffe vaasjes uit de kringloopwinkel. Het schilderen is snel gepiept en je hebt er ineens een paar hippe vaasjes bij. Bij het witte vaasje liet ik een deel onbeschilderd voor een nonchalant effect.

DSC_2301  DSC_2304

Tuinadministratie op een steen

Een ander ideetje voor in je tuin! Sinds dit tuinjaar houd ik een schriftje bij waarin ik plantennamen op schrijf. Dit idee komt eigenlijk van mijn vader, die helaas steeds slechter gaat zien. Hij heeft in de tuin bij heel veel planten een genummerde steen liggen, dan kan hij in zijn notitieboekje nalezen wat het precies is. Erg handig! Ik heb met schoolbordverf een nonchalant zwart vlak geschilderd op een steen (deze is wel wat groot, kleiner kan natuurlijk ook) en een nummer geschreven met krijt, dat correspondeert met de aantekening in mijn schrift. Op deze manier hoop ik allerlei namen te onthouden van nieuwe planten in mijn tuin. Schilder ze!

DSC_2311  DSC_2310

 

 

 

4 Thoughts on “DIY: Met een krijtje de tuin in

 1. Geeft een hele relaxte sfeer af. Leuke inspiratie om op te doen zo! Tijd voor de zomer voor mijn gevoel 😉

  • Marieke on 1 februari 2016 at 12:16 zei:

   Hi Marlies! Wat leuk om te horen. Het is meestal ook heel relaxt in de tuin. En inderdaad, laat de zomer maar weer komen!
   Groetjes Marieke

 2. Pingback: Volkstuinblog: creatief met krijt

 3. Pingback: Volkstuinblog: geef oma's servies een stijl-update

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation