Doorkijken bij Jose

Licht en openheid

Jose Meerman (64) is mijn buurvrouw op het volkstuincomplex en al 15 jaar aan het tuinieren op Amstel Glorie, maar deze tuin heeft ze nog maar sinds 1 jaar. “Mijn vorige tuin was minder licht en keek uit op de sloot, dus achterkant van veel andere tuinhuisjes. Meestal niet de best onderhouden plek van een tuin. Ik ben blij met deze nieuwe plek, want ik kijk meer in het groen en bovendien is het huisje heel licht door alle ramen die het rondom heeft.”

_DSC1716  _DSC1823

Door de vloer gezakt

Het stenen huisje valt op door de bijzondere, afgeronde dakranden. Voordat ze deze droomplek in gebruik kon nemen, moest er heel wat gebeuren, want eigenlijk was het een bouwval. “De eerste keer dat we binnenstapten, zakten we meteen door de vloer. Bijna alles werd gerenoveerd en geïsoleerd. Het dak hebben we helemaal laten vernieuwen, eigenlijk stonden er alleen nog maar vier muren. Nu het klaar is zijn we heel blij met het huisje, ik voel me gelukkig hier.

_DSC1770  _DSC1771

Latijnse plantennamen

De tuin van Jose stond al vroeg in het voorjaar uitbundig in bloei. “Ik heb wel 150 tulpenbollen geplant, maar niet alles is opgekomen hoor.” Naast tulpen in allerlei roze en paars tinten, bloeit er een grote verscheidenheid aan planten zoals riddersporen, akeleien en euforbia. In grote potten staan imposante hosta’s, veilig tegen de slakken. Her en der staan kleine potjes en bakjes met zaailingen. Wanneer je een plant aanwijst rollen de latijnse namen moeiteloos uit haar mond. “Met een vriendin heb ik tien jaar geleden een hoveniersopleiding op mbo niveau gedaan (niet afgemaakt). Erg grappig, want we haalden alleen maar negens en tienen. In het begin had ik wel moeite met al die latijnse namen maar op een gegeven moment verbaasde het mezelf ook dat ik toch veel heb geleerd en onthouden.”

_DSC1721  _DSC1722

Blote voetjes

Jose heeft een aantal opvallende beelden in haar tuin staan zoals een heiligbeeld en deze engel. Jose: “ik ben niet gelovig maar heb er gewoon een zwak voor. Moet je even kijken bij de engel, ze heeft van die schattige blote voetjes.”

_DSC1727  _DSC1728

Verzamelingen

Een andere verzameling is het blauw-witte servies. Buiten staan een paar kopjes met plantjes erin en binnen staat divers serviesgoed op een oud kastje met marmer blad. “Het is nep marmer, een vriendin van mij heeft het geschilderd.”

_DSC1748  _DSC1751

Het geel eruit

Het huisje is zowel buiten als van binnen fris wit geschilderd en ingericht met warme tinten. “Ik hou erg van oranje, rood en paars in combinatie met blauw en wit. Ook in de tuin: in het voorjaar heb ik alle gele bloemen zoals narcissen en de kerria eruit gehaald. Ik vind het een stuk rustiger zo.”

_DSC1766  _DSC1756

De kleintjes

Het kleine slaapkamertje is gereserveerd voor de drie kleinkinderen waar Jose vaak op past. Er staat een stapelbed en een klein bedje en daarmee is het kamertje ook vol. Jose en haar man slapen in de woonkamer op een slaapbank. De drie knuffeltjes breide ze zelf van ‘hundertwasser’ breiwol (uit Oostenrijk).

_DSC1753  _DSC1761

Eyecatcher

Zelfs de verzameling oude blikjes passen goed in het warme kleuren pallet. Een eyecatcher is de knalblauwe etagère, gemaakt van oude glazen, borden en schaaltjes. “Gemaakt voor de Amstelglorie kunstroute op 20 en 21 juni”, aldus Jose.

_DSC1762  _DSC1814

Herinnering

Een oude zwart-wit foto van haar ouders in hun jonge jaren, staat ingelijst met een gestikt, rood hart, in de vensterbank. “Helaas zijn ze vorig jaar overleden. Van de erfenis heb ik het huisje laten opknappen, wat een lieve foto he?”

_DSC1775  _DSC1731

Paradijsje

Ik vraag of haar man eigenlijk ook van tuinieren houdt? “Hij heeft niet zo veel met tuinieren. Het gras maaien doet hij wel hoor, maar verder houdt hij zich liever bezig met andere dingen zoals schrijven. Ik vind het prima, zo lopen we elkaar ook niet in de weg. Maar we genieten wel samen van het buiten zijn. De tuin voelt voor mij als een klein paradijsje, ik kom hier zo vaak mogelijk. Elke keer heb ik een blij en tevreden gevoel als ik hier ben.”

 

4 Thoughts on “Doorkijken bij Jose

  1. Wat een prachtige foto’s van die prachtige tuin van Jose. Ik ken haar goed want we waren collega’s. Echt erg mooi. Complimenten

  2. marieke on 19 juni 2015 at 10:04 zei:

    Dank je Jitske, het was leuk om daar foto’s te maken. Zaterdag gaan we met de Dovenetels muziek maken bij Jose, begin van de middag.

  3. vorig jaar was ik bij de kunstmanifestatie in Amstelglorie en bezocht huisje en tuin van Jose Meerman. Zij had toen prachtige glazen objecten gemaakt, waarvan ik er een kocht. Ik ben geïnteresseerd in meer van die werken, gemaakt van spullen uit de kringloop winkel

  4. Nog anoniem on 12 juni 2017 at 11:29 zei:

    Heel mooi. Een goed voorbeeld voor andere tuinparkbezitters. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation