Droog en heet

De zomer van 2018

…is droog en heet. Héél droog en héél heet, is misschien een nog betere samenvatting. “Tante Marieke”, vroeg mijn nichtje Silke (6) laatst aan mij, “waarom heb je een letter Y in het gras?”

scheur-gras-droogte-zomer  zomer-klei-scheuren-droogte

Moet je eens kijken, wat een enorme scheuren in mijn gazon. De kleigrond is kurkdroog en vertoont nog meer letters, eigenlijk lijkt het meer op Chinese tekens. Tja, wat kun je daar nou tegen doen?

Sproeien of niet?

Tot nu toe, in mijn vijf-jarig tuinleven, deed ik er nooit aan: eindeloos sproeien. Wanneer je vaste planten elke dag een klein beetje water geeft, maak je ze lui. Waarom zouden de planten diep wortelen op zoek naar water, als je ze elke dag verwent? Maar ja, wat doe je als de boel slap gaat hangen en bruin wordt?

Hortensia’s, ik hou er niet van en ze staan niet in mijn tuin, zijn wel hele mooie indicatie planten. Ze gaan namelijk als eerste slap hangen ( zie ik overal in andere tuinen), tijd om in actie te komen dus!

Na wat lees- en navraagwerk, kwam ik tot de conclusie dat om de dag (of paar dagen), heel goed en lang water geven, veel beter is voor de planten. Zo dringt het goed door tot de wortels en hebben de planten er ook iets aan. Oppervlakkig bewateren heeft nauwelijks effect. Het beste is om ‘s morgens vroeg te sproeien of in de avond. Komt er in de brandende zon sproeiwater op het blad? Dan verbrandt het en wordt het bruin.

Mijn tuin is 300m2 groot dus maak ik keuzes. Rond mijn wadi, die normaal gesproken regelmatig is gevuld met overtollig regenwater, is de aanblik treurig en dor. De moerasspirea, een waterminnende plant, heeft het loodje gelegd, evenals de Vlier, die nu zelfs als laatste overlevings strategie, al bessen geeft. Hopelijk komt er volgend jaar weer wat leven in, na een fikse snoeibeurt en een plens regenwater.

  

Bruin en dor

Achter mijn kasje bloeit normaal gesproken de Japanse annemoon uitbundig met mooie, roze bloemen. Ik word er altijd zo blij van. Nou, hier word ik helemaal niet blij van, ook de anemonen hebben het zwaar. Een enkele plant doet nog z’n best en geeft wat bloemknoppen maar de rest is verloren. De rode Kornoelje, die ernaast staat, vertoont bruine plekken op het blad, ook niet best…

  

Vervroegde oogst

Is de zomer van 2018 dan enkel en alleen treurnis en ellende? Welnee joh, het is maar waar je op inzoomt. Kijk! In juli kon ik al zoete bramen plukken, extreem vroeg maar wel lekker. De natuur gaat vanzelf in de overlevingsstand en produceert wat eerder vruchten en zaden.

bramen-volkstuin  bramen-volkstuin

Heerlijk warm

Er zijn zelfs planten die er wel bij varen, zoals de zonnehoed, Enchinacea. Deze plant kan uitstekend tegen droogte en bloeit volop. De tomaatjes in mijn kasje doen het ook uitstekend, ik heb nog nooit zoveel mooie, rijpe tomaten gehad! De planten groeien gewoon het kasje uit.

enchinacea-volkstuin  kas-volkstuin-tomaten

Tweede kans

Andere planten, zoals Astrantia, geven al een tweede bloei, nadat ik de verdroogde bloemen en bladeren had weggeknipt. Astrantia vraagt wel veel water, dus de sproeier zet ik regelmatig iets langer bij de stelen van de plant. En de rode duizendknoop (Persicaria), bloeit ook vrolijk verder.

astrantia-volkstuin  persicaria-volkstuin-duizendknoop

Diep paars

Ik heb zelfs een paar mooie, bijzondere toppers dit jaar. Deze dahlia Verrone’s Obsidian, afkomstig van kwekerij famflowerfarm.nl in Hillegom bloeit prachtig diep paars. Ik vind de bloem ook erg mooi en apart van vorm. De dieppaarse knoppen van de pimpernel (Sanguisorba), wuiven ook prachtig tussen de gele guldenroede.

dahlia  

Kleur en geur

Een ander succesje dit jaar is de Lathyrus, het bloeit al maandenlang. Zaak is wel om regelmatig te plukken en vooral de uitgebloeide bloemen weg te halen, dan blijft de plant lekker doorbloeien. De delicate bloemen geuren ook zo heerlijk. Al het eenjarig spul, dat ik dit jaar heb gezaaid, is natuurlijk wat kwetsbaarder dan de vaste planten. Dus als ik al sproei, zijn het deze bloeiende planten als lavatera en rudbeckia.

lathyrus  volkstuin-zomer

Het einde is in zicht

Al met al, heeft mijn tuin de extreme droogte nog aardig doorstaan. Afgelopen nacht, de warmste tot nu toe, kwam eindelijk de verlossing. Donder en bliksem en een flinke bui. Heerlijk! Ik denk zomaar dat ik niet de enige ben geweest die een regendansje heeft gedaan. Ook dat is de zomer van 2018!

dahlia  dahlia-volkstuin

One Thought on “Droog en heet

  1. Prachtig verhaal en mooie foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation