Druif: snoeien en krenten

Twee jaar geleden had ik emmers vol kleine, zure druiven 

In mijn tuin pronkt een druif. Ik denk dat hij al heel lang in de tuin staat, want de hoofdtak ziet er oud uit. Soms vraag ik me af: ondersteunt de druif nou mijn gammele pergola of andersom? Tijdens mijn eerste tuinjaar, 2 jaar geleden, heb ik niets aan onderhoud gedaan (aan de druif dus), gewoon omdat ik geen idee had en als je in de zomer een tuin overneemt komt er al genoeg op je af. Maar de druif groeide enorm (dat is wat druiven doen) en aan het eind van de zomer hing het helemaal vol met trosjes ienie-mini druifjes.

_DSC2141  _DSC2128

Het leken wel zure bommetjes 

Aan Wim, die de tuin jarenlang heeft onderhouden, nog vóór de laatste “eigenaren”, vroeg ik wat voor soort druif het eigenlijk is. “Nou”, zei hij, “het zijn verrukkelijke, zoete snoepjes.” Echt iets om naar uit te kijken, dacht ik. Maar ja, je raadt het al, het duurde en duurde maar voordat ze rijp werden. Pas in oktober ging ik oogsten, emmers vol, veel te veel. En toen ik ging proeven keek ik niet vrolijk: het leken wel zure bommetjes. Wat een rare smaak!

_DSC2136  _DSC2155

Van snoei komt groei

Vorig jaar heb ik alle lange takken gesnoeid, maar me niet meer gewaagd aan het proeven. Toch zonde. Dus besloot ik vandaag om de druif eens echte aandacht te geven. Want tenslotte komt van snoei: groei! Meer dan de helft van de trossen heb ik afgeknipt. Au! Maar het hing echt te vol. En de takken hebben ik allemaal teruggesnoeid, zodat er zo’n vier bladeren over zijn, voorbij elk trosje.

_DSC2174  _DSC2178

Dieven en krenten

Ik las dat je de druif ook moet dieven: net zoals bij tomaten, haal je de kleine blaadjes/scheuten weg die in de “oksel” groeien.

En tot slot dun je de druiventrossen uit, de mini druifjes verwijder je, krenten heet dit. Mijn druif heeft weer lucht en licht. De overgebleven trossen hangen in het zonlicht om lekker verder te rijpen. En nu hopen op heerlijke, zoete snoepjes in het najaar!

_DSC2144  _DSC2180

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation