Druif

Vieze, witte druiven

Ik schreef er al eens eerder over, de oude druif die in mijn volkstuin staat. Het eerste jaar hing het vol trossen met oneetbare, uitgesproken vieze, witte druiven. Terwijl de vorige tuinder mij had verteld dat het snoepjes zouden zijn!

Alle snoei- en krentacties ten spijt, leverde de druif in mijn volkstuin, vorig jaar weer geen volle emmers met zoete oogst op. Dit jaar besloot ik er niets meer aan te doen. De pergola, waar de oude tak op rust is eigenlijk al tijden aan vervanging toe, maar ja, er zijn zo veel klusjes in de tuin. Volgend jaar misschien.

druif  druif

Decoratief en parasol

Dan maar een druif als decoratieve struik. Bovendien levert het in de zomer een fijne schaduwplek op, want groeien wil ie wel! Zo heb ik er toch nog plezier van. Uitlopers van wel drie meter of langer groeiden inmiddels andere bomen in. Ik liet het lekker gaan, totdat….

druif  druif

Ontdekking van het jaar! 

…Ik sinds tijden weer eens met aandacht naar mijn ‘verwaarloosde’ druif keen en wat zag ik tot mijn verbazing? Sommige trossen kleurden hier en daar donker! Krijg nou wat, het is helemaal geen witte druif! De rijpe, rode druiven plukte ik en wat denk je? Heerlijk zoet! Ik heb wel eventjes hard staan lachen onder die oude pergola met meterslange takken!

Kalk en mest

Om de trossen wat meer kans op verdere rijping te geven, besloot ik maar over te gaan op een ‘late-zomersnoei’. En van andere tuinders op het volkstuinpark, aan wie ik mijn ontdekking van dit jaar vertelde, kreeg ik nog wat onderhoudstips:

Een druif houdt van kalkrijke grond! Zo rond januari is het een goede tijd om wat kalk rond de stam te strooien en eind maart kun je wat mest toevoegen. Verse stalmest is natuurlijk top maar droge korrels kunnen ook.

Volgend jaar ga ik dit maar eens toepassen en wie weet… kan ik eindelijk rijkelijk en smakelijk oogsten.

druif snoeien composthoop volkstuin

Op de composthoop

De enorm lange takken die ik heb afgeknipt, liggen inmiddels op mijn composthoop te verteren.

Het is maar goed dat ik geen wijnboer ben 😉

Dit schreef ik vorig jaar over de druif: snoeien en krenten: Druif: snoep of zure bom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation