Explosie in de volkstuin en plantenoppas

Explosie

Nee hoor, ik heb het bij een explosie in de volkstuin niet over de ‘oerknal’ die een aantal jaren geleden te horen was in het volkstuinhuisje van Menno (goede vriend en nu mijn volkstuinbuurman), dat ik destijds met hem deelde. Op een avond wilde ik de oven aansteken maar had niet door dat het (butaan-)gas al aan stond, waarschijnlijk door kleine kinderhandjes opengedraaid. Een vuurbal blies me omver en die zomer ging ik zonder wenkbrauwen maar mèt ultra korte pony door het leven…

De explosie in de volkstuin gaat natuurlijk over het groen. Het is altijd weer een verrassing hoe de tuin er bij ligt na een vakantie. Ik ging namelijk naar Sauerland voor een chikung training. Omringd door mooie natuur en vogelgeluiden oefende ik dagelijks, volgens Chinese traditie, de vijf chikung-elementen metaal, aarde, water, hout en vuur. Totaal ontspannen keerde ik terug naar Amsterdam en reed gelijk door naar de volkstuin omdat ik nog eventjes in het groen wilde blijven en bovendien was het gewoon erg mooi weer.

Sauerland   Sauerland

Groene groeispurt

Gearriveerd in Amsterdam keek ik mijn ogen uit! De tuin leek in een week tijd wel geëxplodeerd. De Talictrum is ruim twee meter lang geworden en roze rozen versieren de oude pergola. In het kleine moestuintje staat ineens een aparte allium in bloei en ook de bieslook kleurt vrolijk paars. In de border voor het huisje pronkt een weelderige pol Iris Siberica Silver Edge en de bloemen van de kapucijners zijn als kleurige vlindertjes langs het groene gaas omhoog geschoten.

explosie van groen   bieslook en allium

Dat ontspannen in het (hoge) groen kwam dus wel goed! Dochterlief was inmiddels ook gearriveerd, met haar nieuwe gitaar en al snel zaten we samen in het, inmiddels erg hoge gras, bij te kletsen. Erg romantisch hoor, al die hoge grassprieten maar hoe ga ik dit in godennaam ooit weer kort wieken? Waarschijnlijk is er een bosmaaier voor nodig. Ach, het was toch al te laat dus schoof ik deze klus maar even vooruit. Loom lagen we op het zachte, groene veld en iets later stak ik het vuurduveltje aan voor wat bak- en roosterwerk. Om het zwoele zomergevoel compleet te maken hing ik de klamboe boven het bed, 16 jaar geleden meegebracht uit Thailand en nog altijd intact.

iris sibirica silver edge  tuinhuisje

Plantenoppas

Ja, leuk hoor zo’n vakantie maar eigenlijk denk ik altijd gelijk: en mijn planten dan? Inmiddels heb ik best een groot, groen paradijs en het blijft niet bij mijn volkstuin van 300m2 waar ook nog eens een groen gevuld kasje staat. Het balkon op Ijburg is ook aardig gevuld met vaste planten en zaailingen. Essentieel is dan het vinden van een goede plantenoppas. Op Amstelglorie heb ik mijn buurman Anne lief aangekeken en hij nam de taak serieus op. Soms liep hij wel 2 x per dag met de gieter naar mijn kasje en halverwege de week ontvingen ik app-je dat ik dorstige planten had! Oeps, arme buurman. Een buitenkraantje zou toch wel handig zijn.

explosie van groen   explosie van groen

Overleven in een bak of gieter

Thuis had ik het minder goed geregeld, zeg maar; niet. Op goed geluk plaatste ik de kleine tomatenplanten in een grote, plastic bak en goot ze flink nat. Ook andere planten als Lathyrus en kruiden kregen een voetenbad en warempel! Ze hebben het overleefd! Deze truc pas ik ook wel eens toe in mijn volkstuin als ik er een paar dagen niet kan zijn. Zaailingen als zonnebloemen laat ik eerst flink groeien in een pot voordat ze richting tuin verhuizen, want anders maken ze echt geen kans met al die naaktslakken. Het werkt gelukkig goed in een oude gieter met een laagje water, ze staan buiten op een tafel. Inmiddels bereiken de zonnebloemen al een lengte van een meter dus het wordt hoog tijd dat ze de grond ingaan. Dat wordt nog even goed zoeken naar een geschikte plek want door de ‘explosie’ lijkt de volkstuin ineens wel heel erg vol!

explosie van groen   planten oppas

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation