Groeninspiratie uit Bristol

Bristol

Het is zomer en daarmee letterlijk en figuurlijk ook komkommertijd. De reden om met ‘volkstuinverhalen’ een weekje over te slaan, was mijn vakantie in Engeland, waar we naast Londen, Bath en Chichester ook Bristol bezochten. Wat een leuke, levendige en veelzijdige stad! Naast de beroemde Clifton burg, de mooie wijkjes, de te gekke restaurantjes en goede sfeer was ik ook blij verrast door al het groen in de stad. In Clifton village kwam ik meerdere buurttuinen tegen zoals deze:

Cliftonwood community garden  Clifton wood community garden

Volkstuin langs de straat

De Cliftonwood community garden lag gewoon langs de straat. Het lijkt toch net een volkstuin met het schattige huisje? Het zag er heel netjes onderhouden uit met een paar bankjes waar je lekker even kunt zitten om van het groen te genieten. Zelfs het blauwe huisje heeft een groen dak. De buurtkat kwam ook nog even gezellig langs.

Community garden Bristol  Community garden Bristol

Taakverdeling in de buurttuin

Zo te zien wordt het onderhoud van de gezamenlijke tuin serieus aangepakt en geven de buurtbewoners uit dit kleurrijke straatje de planten elke dag water.

Community garden Bristol  Bristol

English garden

De Engelsen staan natuurlijk wel bekend om hun tuinen al moet ik zeggen dat veel tuinen ook best tuttig zijn. Kleurig was het in ieder geval wel overal. Deze tuin sprak me wel aan met de Acanthus Mollis (links), een plant die nog op mijn verlanglijstje voor volgend jaar staat. Ik zie ze in veel volkstuinen dus zou hij het bij mij ook wel moeten doen. En stokrozen zijn natuurlijk altijd prachtig, zeker bij zo’n statig pand als deze.

Acantus Mollis   Bristol

Kunstwerk in universiteitstuin Royal Fort gardens

Katie Paterson is de bedenkster van dit permanente kunstwerk “Hollow”, dat sinds een paar maanden in de tuin van de universiteit van Bristol staat. Het werk is gemaakt van hout afkomstig van 10.000 bomen van over de hele wereld. Het is een openbare tuin en je kunt het kunstwerk gewoon binnen stappen. Een aparte ervaring.

Katie Paterson Hollow   Katie Paterson with Hollow

Wil je meer lezen? klik dan op deze link: royal fort gardens bristol

St Werburghs City Farm

Iets buiten het centrum was nog een mooie groene plek, naast eco village: St Werburghs City Farm. Een kinderboerderij, een kas met plantenverkoop en achter (helaas afgesloten) hekken enorm veel volkstuinen. Toen we richting de city farm liepen begon me ineens iets op te vallen! Wat houden ze hier van bordjes! Verdwalen is bijna onmogelijk, een verkeerde ingang nemen ook en als je je afvraagt: waar is de wc?/waar is het cafe?/waar dienen deze gestapelde pallets voor? Dan lees je gelijk het antwoord al!

Bristol   St Werburghs City Farm

St Werburghs City Farm   St Werburghs City Farm

St Werburghs City Farm   St Werburghs City Farm Bristol

Droomkas

De plantenverkoop hadden we dus ook al snel gevonden, in deze mooie, houten kas. Wat een beauty, die zou ik later ook heel graag willen! De komkommerplanten en ander spul groeiden er in ieder geval goed in.

St Werburghs City Farm Bristol  St Werburghs City Farm Bristol

Wildlife Hotel

Volgens mij werken hier veel creatieve mensen, aan de gevlochten “manden” te zien en het insecten hotel. Leuk en speels gedaan.

St Werburghs City Farm Bristol  insectenhotel

composthoop   composthoop

Allotments

De vele volkstuinen lagen er wat verlaten bij. Ik zag in de verte wel een groepje mensen aan het werk maar het cafeetje aan de overkant lonkte ook.

Bristol allotment  Bristol allotment

City Farm cafe Bristol

Ik had al foto’s op internet gezien en wilde deze plek wel met eigen ogen bekijken. Of je er van houdt of niet, de organische vormen van de ramen en het interieur zijn wel kunstig gemaakt, door een houtbewerker uit de buurt. De home-made taarten waren overigens erg goed!

City Farm café Bristol   City Farm café Bristol

Thuiskomen en terug in de Amsterdamse volkstuin

Na 10 dagen was ik weer terug en natuurlijk ging ik zondag gelijk naar de volkstuin om te zien hoe alles erbij stond. Het kasje kon ik nauwelijks meer in, de tomatenplanten vragen aardig wat ruimte en sommige planten groeien gewoon via het dakraampje naar buiten! Met veel moeite baande ik me een weg naar binnen want achterin de hoek, van deze groene jungle, hingen ze op mij te wachten; zie je wel! Het is komkommertijd!

kasje volkstuin tomatenplanten  oogst volkstuin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation