Snoeihout hergebruiken

Creatief met snoeiafval

Ineens verschijnen er zo her en der, op het volkstuinpark Amstelglorie, natuurlijke hekjes. Snoeihout en takken verdwijnen niet meer in de versnipperaar om vervolgens de tuinpaadjes te versieren maar krijgen een tweede leven als takkenwal, in plaats van heggetjes. Ik houd wel van hergebruik, immers in mijn volkstuin slingert ook een houtsnipperpad en sinds vorig jaar probeer ik al het groenafval te composteren.

takkenwal volkstuin  composthoop volkstuin

Een nieuwe plek voor de composthoop

Omdat de groencommissie ineens op het idee is gekomen om een tuingrens aan te leggen, tussen mijn tuin en aangrenzend bosje, daarover later meer, kwam ikzelf op het idee om een betere plek voor de composthoop te vinden. Afgelopen winter heb ik ‘m al eens moeten verplaatsen, op laste van dezelfde groencommissie, en daardoor kwam alles op een zonnige plek terecht. Niet handig want daardoor droogt het erg snel uit en composteert het niet goed.

Ik keek eens goed rond in mijn tuin, want tja, waar plaats je zoiets? Achter mijn huisje kijk ik tegen de composthoop van de buren aan, niet het fraaiste uitzicht, dus dat leek me wel een goede plek. Bovendien geven de bomen aardig wat schaduw! En zie hier, een stapel rechte takken op het tuinpad, afkomstig van een Hazelaar, lagen al te wachten op hun volgende bestemming.

  snoeihout

Palen erin en weven maar

In mijn schuurtje vond ik nog wat oude palen. Met een grondboor maakte ik eerst wat gaten en vervolgens sloeg ik de palen wat dieper in de grond. En toen kon ik gaan weven. Wat een leuk werkje en het blijft goed zitten! Omdat ik takken overhad besloot ik een tweede hekje te maken, zodat het echt een hoek werd.

Hekje weven snoeihout  Hekje weven snoeihout

Eigen compost

En toen begon het sjouwwerk, de hele hoop (en die was inmiddels best groot geworden) in de kruiwagen scheppen en naar de nieuwe plek rijden. Onderin leek het al echt op compost dus schepte ik het in een grote krat om vervolgens te kunnen zeven. Moet je kijken, echt supergoede aarde.

composthoop volkstuin  composthoop volkstuin

Nieuwe compostplek

Na een paar uur scheppen en sjouwen kreeg ik gelukkig nog even hulp van buurman Anne, anders had ik het klusje misschien niet helemaal afgemaakt. Een voordeel van deze hele actie: de hoop is weer lekker omgeschept en kan verder composteren op een veel betere plek. Ik ben wel tevreden met het nieuwe hekwerk, het oogt lekker natuurlijk. En de koffieprut kan ik nu zo, vanuit het keukentje, op de berg gooien.

Hekje weven snoeihout  composthoop volkstuin

4 Thoughts on “Snoeihout hergebruiken

  1. Willemien Westenenk on 18 april 2017 at 21:24 zei:

    Geweldig fijn verhaal

  2. Mooie compostplek geworden, leuk die hekjes van snoeiafval!

  3. Heerlijk om veel ruimte te hebben voor de compost. Dan gaat het composteerproces ook een stuk sneller.

  4. ziet er goed uit, jij bij ons komen ze altijd de tuinen controleren. wij krijgen al opmerkingen bij een beetje onkruid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation

Translate »