In mei…

Vanuit mijn stoeltje zag ik mijn ooghoek ineens een stuk plastic wapperen in de boom. Toen ik dichterbij kwam om het weg te trekken zag ik dat het onderdeel uitmaakte van een stevig nestje. Omdat het nestje te hoog en te diep was om erin te kunnen kijken, pakte ik mijn telefoon om een foto te maken. En ja hoor: 1 schattig blauw eitje. Maar waar was de vogel?

Even later kwam moeder Merel aangevlogen en zetelde zichzelf op het nest, maar ze hield me nauwlettend in de gaten. Waarschijnlijk dacht ze: shit, ik ben niet de enige in de tuin en ik heb het nestje wel erg dicht bij het terrasje gebouwd.

Ik liet de vogel zoveel mogelijk met rust en zag haar vervolgens af en toe wegvliegen om daarna weer verder te broeden.

merel in volkstuin  ei merel in volkstuin

Voorjaarspracht

Broeden, daar ben ik ook mee bezig, op allerlei plannetjes voor komend jaar. In welke kleuren ga ik het huisje verven, hoe gaat de nieuwe pergola eruit zien? Welke planten en bloemen wil ik nog graag in mijn tuin? Ik broed altijd graag op mijn ideetjes terwijl ik door de tuin loop, langs de prachtige meidoorn bijvoorbeeld, die volop bloeit. Het staat er zo heerlijk fris en fruitig bij.

meidoorn  meidoorn

Morgenster en andere paarse beauty’s

En ineens staat daar in de vroege ochtendzon, de Morgenster in bloei. In de loop van de dag sluit de bloem zichzelf om vervolgens de volgende dag weer open te gaan. En inzoomen op kleine bloemen blijf ik fascinerend vinden. Wanneer je de tijd neemt om goed naar zo’n bloemetje te kijken, hoe fijntjes en gedetailleerd het eruit ziet. Mooi toch?

Morgenster Tragopogon porrifolius  geranium

Allium’s

Mijn verjaardagsbollen, Allium’s, geven een lekkere kleur aan de lentetuin en ook hierbij is het bijzonder om te zien hoe de knoppen openbarsten en daar een bol vol paarse bloemetjes zich uit ontvouwt.

allium   allium

volkstuin   rododendron

Camassia

Op verschillende plekken in mijn tuin bloeit nu ook de Prairielelie ofwel Camassia en ach, die felroze Rododendron, die stond al in mijn tuin. Niet mijn favoriet maar ik vind de opgevouwen bloembladeren in knop wel erg mooi om te zien.

volkstuin  

Rode Kornoelje

Het lijkt wel of veel planten ineens goed aanslaan in mijn tuin. Ik ga het vijfde tuinjaar in en bijvoorbeeld de Rode Kornoeljes, die ik als kleine sprietjes kocht bij een kwekerij, zijn inmiddels uitgegroeid tot hoge, zwierige struikjes met fijne witte bloemetjes.

 rode kornoelje  volkstuin

Duizendknoop

De Roze Persicaria (Duizendknoop) is ook zo’n gemakkelijke plant in de tuin. Ik heb ‘m sinds vorig jaar ook in het rood, die later bloeit, en het fijne is dat de meeste slakken ‘m links laten liggen.

Persicaria bistorta  Persicaria bistorta

Mei, het is een mooie tuinmaand, nu er van alles in bloei schiet en het elke dag groener en groener wordt. Na vier jaar tuinieren word ik me ook steeds bewuster van de seizoenen. Het frisse lentegroen en de uitbundige zomerbloei, de nazomer en het afsterven van de planten in de herfst tot de winterslaap.

En de merel? Ik heb haar nog een paar dagen zien broeden maar daarna heb ik haar niet meer gespot. Ik durfde nog geen foto te maken van het verlaten nest…

 

 

4 Thoughts on “In mei…

  1. Oh wouw wat blijft je tuin toch prachtig, opeens mis ik mijn tuintje wel heel erg hoor! Gelukkig kan ik ook een heel klein beetje knutselen in onze postzegeltuin bij ons appartement nu.

  2. We hebben weer genoten van je mei vertellingen. Mei is zo’n mooie maand in de tuin!
    En wat een heerlijke foto’s heb je weer gemaakt.
    Merels zijn inderdaad geweldige nestenbouwers. Bij ons in de haag zit ook zo’n versierd nestje. Prachtig gestyled met gedroogde hortensiabloemen en plastic linten. Waarom zou je op een kaal nest gaan zitten als het ook mooi kan zijn? Dat snappen we volledig.
    Wij zullen toch echt nog even moeten wachten met het snoeien van de haag.

  3. Wat een mooie foto’s toch weer. Vooral die van de Meidoorn en natuurlijk de merel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation