Inzoomen op aparte bloemen

 Allium siculum bulgaricum

Inzoomen op alles wat bloeit in mijn tuin, het blijft boeiend. Wat bestaan er toch aparte bloemen met een bijzondere bloeiwijze. Het is de moeite waard om eens even de tijd te nemen om ze goed te bekijken.

IMG_9038  _DSC1870

Na de bloei gaan de knoppen omhoog

Deze gekke plant, Allium Siculum of Bulgaarse ui, is een vaste bewoner en komt ieder voorjaar weer tevoorschijn. Het is een vroege bloeier, in mei en het bijzondere is dat de knoppen na de bloei omhoog gaan staan.

Grootmoeders Oorbellen

Het blijft toch handig, ouders met een grote tuin waar je van alles kunt “shoppen”. Deze ‘Grootmoeders Oorbellen’ kreeg ik als kleine plant en is inmiddels een flinke struik aan het worden. De bloemen hangen als trosjes en in augustus verschijnen er donkerpaarse bessen bovenin de bloem. De bessen heb ik nog niet geproefd maar de bijnaam klinkt veelbelovend: caramelbes. Ik ga ze binnenkort eens proberen, voordat de vogels mij te snel af zijn.

_DSC2017  _DSC2075

Kaardenbol

Deze plant kom je veel tegen in de tuinen op het volkstuincomplex. Niet zo vreemd want de stekelige plant doet het erg goed op kleigrond en het zaait zichzelf gemakkelijk uit. Het is tweejarig, dat wil zeggen dat de plant pas in het tweede jaar bloeit. De bloeiwijze is ook bijzonder, in ringen van onder naar boven. Ik laat de uitgebloeide planten meestal nog lang staan want ook in de winter zijn ze mooi in de tuin. De bladeren zien er ingenieus uit, ze fungeren als opvangbakjes voor het regenwater.

_DSC2044  _DSC2029

Leeuwenoor en tabaksplant 

Mijn tante Stijnie, die een hele mooie tuin heeft, had dit plantje voor mij. Het duurde even voordat het begon te groeien en bloeien maar het is wonderlijk. Uit de groene bollen verschijnen oranje bloemblaadjes, of hoe je het ook wilt noemen. Steeds valt er zo’n oranje ding af en zie je uit het volgende stekeltje weer een nieuwe verschijnen. Het is één-jarig dus je moet het elk jaar weer opnieuw zaaien. Ik ga mijn tante volgend jaar weer lief aankijken.

foto 3  foto 4

Sigaar uit eigen tuin

Amstelglorie heeft een mooie kweektuin waar ik een keer mijn tuinwerkbeurt mocht doen. Na afloop stonden er allemaal planten om mee te nemen en daar was deze tabaksplant één van. Een snelle groeier en tot mijn verbazing stond hij te bloeien toen ik terug kwam van vakantie: aparte lange bloemen die omlaag hangen. Ik was eigenlijk niet van plan om weer te gaan roken, maar wie weet draai ik binnenkort een sigaartje uit eigen tuin, wordt vervolgd…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation