Kweekkasje kalken

Kweekkasje wit kalken

Het kweekkasje in mijn volkstuin is inmiddels volop in gebruik. Ik vind het een enorme aanwinst want ik beleef er zo veel plezier aan! De tomatenplanten groeien als kool maar ook de drie augurkenplanten schieten de lucht in en bloeien uitbundig. Het kasje staat propvol, misschien iets té vol, want op de oppottafel staan ook nog allerlei zaaigoed. Ik laat deze planten eerst flink groeien voordat ze verhuizen richting tuin want anders maken ze totaal geen kans met al die naaktslakken die gelijk aanvallen. Inmiddels alweer zo’n maand geleden was het vrij warm en toen liep de hitte wel erg snel op in het kasje. De planten vielen ‘flauw’ en hingen slap als een vaatdoek, treurig omlaag. Als noodoplossing drapeerde ik wat doeken en kleden over het kasje en later hing ik zelfs binnen wat dunne gordijnen op maar praktisch was het niet. Er zat maar één ding op: wit kalken!

hobbykas  hobbykas

Temper de zon

Online bestelde ik ‘Temperzon’, een witte verf die je aan de buitenkant van het kasje kunt aanbrengen met kwast of roller. De pot stond al wat dagen naar me te lonken en op een droge namiddag dacht ik: een mooi moment om eventjes te gaan kwasten.

Herken je dat? Dat je denk: typische weer zo’n …(vul je naam in) actie. Die middag had ik weer een echte ‘Marieke actie’ namelijk: eerst doen en achteraf pas lezen. Tijdens het aanbrengen op het glas zag het spul er wel goed uit, maar toen het was opgedroogd leek het kasje wel een grote suikerklont in mijn tuin. Helemaal wit! Bij andere tuinders ziet zo’n wit gekalkt kasje er toch iets transparanter uit.

De resultaat was beter voor de planten, dat wel, maar voor mijn ogen had ik ineens een sterke zonnebril nodig wanneer ik richting dat witte ding keek. Oeps….

kasje kalken  kasje kalken

Mengen met water

Logisch, je moet ‘Temperzon’ mengen met 1,5 deel water en vervolgens kun je het met een roller of plantenspuit aanbrengen. Tja, wat nu? Ik las op internet dat sommige mensen de kalkverf er nauwelijks meer van af kregen, maar ik moet zeggen dat dat wel mee viel. Met een natte spons ging ik het witte kasje te lijf en nu ziet het er transparanter maar ook streperiger uit.

kasje wit kalken  kasje wit kalken

Werkwijze kasje kalken

Dus, wil je jouw kasje kalken? Meng de ‘temperzon’ met 1,5 deel water en breng het aan met spons, kwast, roller of plantenspuit. Dit doe je aan de buitenkant van het kasje wat als voordeel heeft dat wanneer het nat wordt door de regen, de witte kalk transparant wordt. Zo krijgen de planten voldoende zonlicht.

Ik ben tevreden. De tomatenplanten, die in grote speciekuipen staan, reiken inmiddels al tot aan het plafond en de eerste vruchten laten zich al zien. Het  begint echt een jungle te worden, ik moet regelmatig overtollig blad wegknippen want anders kan ik er niet meer bij. Ook de komkommerplanten klimmen slingerend langs de touwtjes naar boven en staan vol in bloei. Het eerste komkommertje is al gesignaleerd en sommige augurken kan ik al oogsten. Ik kan me nu gaan verdiepen in een volgende “hobby”: tafelzuur maken!

kweekkasje volkstuin  augurk in bloei

8 Thoughts on “Kweekkasje kalken

 1. Lennart on 4 juli 2016 at 21:31 zei:

  Ha, wat een verhaal. Uberhaupt nooit geweten waarom mensen hun mooie glazen kas witten. Weer wat geleerd. En verdunnen… 😊

 2. Sommige maken echt prachtige tekeningen op hun kas er mee. En zo helpt het ook nog tegen de zon.

 3. Brigitte on 1 augustus 2016 at 17:23 zei:

  Leuk verhaal en leerzaam: Ik wil volgend jaar dus ook een kasje aanschaffen en ben mezelf een beetje aan het informeren hierover, maar dit jaar heb ik het buiten opgekweekt. Maar mag ik even iets vragen: ik heb dus de Augurkjes van de Albert Heijn actie. Groeien goed, maar wanneer haal je ze er van af? Ik kan hier geen foto plaatsen geloof ik, maar de augurk krijgt hele rare vormen. Heb jij enig idee?

  • Marieke on 1 augustus 2016 at 17:27 zei:

   Hi Brigitte! Ik oogst steeds augurken in allerlei maten. Soms vergeet je er eentje en hangt er ineens een joekel tussen de bladeren. In mijn vorige blog zie je hoe ze er bij mij uitzagen en hoe je ze in kunt maken. Nu hangen er nog kleintjes aan, maar die zien er een beetje geel uit. Soms knip ik “rare” augurken gewoon weg. Wel leuk he? om het uit te proberen! En het kasje is echt een aanwinst, ik zou het zeker doen! Ik heb er zo veel plezier van!

 4. Janke on 3 april 2020 at 14:53 zei:

  Het moet kalk verf zijn?

  Groetjes

  • Marieke on 29 april 2020 at 12:27 zei:

   Hoi Janke! Het voordeel van temper zon is dat het transparant wordt bij regen en weer wit als het opdroogt (door de zon). Het blijft ook goed zitten. Met andere verf heb ik geen ervaring. Groetjes Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation