Ontluikende lentetuin

Ontluikende lentetuin, fris en groen

Wat een fijn en zonnig weekend hebben we genoten. Qua temperatuur leek het wel hoog-zomer in plaats van lente. De tuin gedraagt zich echter wel volgens het seizoen en tovert als een echte lentetuin, elke dag weer nieuwe verrassingen tevoorschijn. Zelf ben ik niet zo’n fan van varens, behalve in de lente. Het is fascinerend om te zien hoe de verse bladeren zich ontvouwen.

En kijk: de Alliums die ik in het najaar heb geplant, vormen al bloemknoppen.

Varens  Allium

Eetbare tuin

Een andere verrassing is de Boomspinazie, die ik vorig jaar voor het eerst in mijn tuin had. Het heeft zich flink uitgezaaid en de eerste plantjes zijn alweer zichtbaar. Ik ben er wel blij mee, want het is een hele leuke, eetbare plant. De bladeren, met een fel roze hart, kun je als sla eten of roerbakken.

Achter mijn huisje, waar nu Frambozen en Japanse wijnbessen staan, loopt de Aalbes voorop met haar vruchtjes. Het zal nog even duren voordat de bessen rood zijn en ik ze kan plukken als ontbijt.

boomspinazie  aalbessen

Groene oase

Met het warme weer zie je het groen bijna de grond uitschieten. De klimhortensia bij mijn terras staat al bijna in de startblokken om weer te gaan bloeien en één van mijn favorieten: de roze Persicaria geeft wat kleur aan mijn tuin. Ik hoop dat de rode variant, die ik vorig najaar heb geplant, het ook goed gaat doen want rode bloemen zijn zo’n lekkere eyecatcher. Ik verwacht van wel want je ziet ze in veel tuinen.

lentetuin  Persicaria bistorta duizendknoop

Witte bloemen

Wat het ook enorm goed doet, bij mij en al mijn buren, is de Daslook. Het begint nu uitbundig te bloeien met witte bloemetjes die je ook kunt eten (net als het blad). Het rijtje met aardbeienplantjes heb ik gister ook een beetje opgeknapt, al het onkruid weggehaald en vers stro rond de planten gelegd, zodat de aardbeien straks niet gaan rotten.

daslook  aardbei

Achter glas

En dan mijn kasje van 190 x 190 cm, een lentetuin maar dan achter glas. Dat vind ik nog een hele uitdaging hoor, voorzaaien in een kasje. Het leek me gemakkelijk, maar wat droogt het snel uit! En lang niet alles wat ik heb gezaaid komt op. De rode zonnebloemen, Heliantus, vormen gelukkig wel al kleine plantjes en in de kisten gaat het ook best ok. Binnenkort zal ik de eerste radijsjes en pluksla kunnen oogsten.

De Boomspinazie komt ook op, maar die had ik achteraf niet hoeven zaaien. Maar goed, mocht er binnenkort weer een plantenruildag zijn op Amstelglorie, kan ik in ieder geval, veel zaailingen uitdelen van deze vergeten groente.

heliantus  radijs in kas

Tulpen!

Drie tulpen van vorig jaar, zijn toch nog gaan bloeien, gelukkig zijn deze niet opgegeten of weggerot. Ik blijf ze prachtig vinden.

Mijn vijftien jaar oude hangmat uit Thailand, doet het ook prima tussen al het lentegroen!

tulpen in lentetuin  lentetuin

Binnenwerk

Niet groen maar wel een stuk frisser begint het binnen te ogen, althans wanneer je omhoog kijkt. Het schilderwerk aan het plafond is bijna klaar, de volgende stap is het afwerken van de muren aan de bovenkant. Tja, met zo’n volkstuin ben je nooit klaar vrees ik.

Dankzij het lekkere weer konden alle deuren en ramen open en verdween de verflucht snel.  Ik heb mijn bed weer teruggeschoven naar z’n plek om vervolgens te blijven slapen in het tuinhuisje. Af en toe moet je ook je ogen even sluiten voor de lange lijst met klusjes en gewoon genieten van al het groen om je heen. En dàt in Amsterdam, fijn hoor!

 

tuinhuisje  tuinhuisje

 

One Thought on “Ontluikende lentetuin

  1. Gerdi, tuin Amstelglorie. on 16 mei 2016 at 12:50 zei:

    Hoi Marieke, wat ziet het er knus en mooi uit! de verflucht verdwijnt ook beter als je bakken/jes met water neerzet. Groetjes,
    Gerdi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation