Rozenbottelsiroop

 Rozenbottels wildplukken

Vandaag maakte ik een rozenbottelsiroop en ineens moest ik weer aan mijn oma Dieuwertje denken. Vroeger keek ik als kind altijd met een schuin oog naar mijn oma’s zelfgemaakte rozenbotteljam. Vies vond ik het en het idee dat ze de rozenbottels gewoon uit een perkje plukte of langs het fietspad… Nu zou ik mijn oma’s wildplukactie eigenlijk heel hip vinden en ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik wildplukken ook erg leuk vind. Vlierbloesem, daslook en brandnetels in het voorjaar, bramen en hazelnoten in de zomer, vlierbessen en walnoten in de herfst. Zo heb ik de afgelopen jaren al veel geëxperimenteerd in de keuken en siroop, jam en pesto’s getoverd van de wildpluksels. Laatst lonken de blozende rozenbottels op het volkstuinpark zo verleidelijk naar me, dat ik dacht: ik treed in de voetsporen van mijn oma en vervolgens liep ik met een mandje vol vruchten naar mijn tuinhuisje.

Rozenbottels-volkstuin  Rozenbottels-volkstuin

Siroop maken van rozenbottels

Omdat mijn koelkast al vol staat met jam, mijn moeder had een overvloed aan pruimen die ze verwerkte tot zoet broodbeleg, besloot ik een dikke siroop te maken. Een geduldig werkje want al het groen, de kroontjes en de blaadjes, moest eerst verwijderd worden.

rozenbottels-pureren   roosvice-rozenbottel-limonade

Het recept

Doe de schoongemaakte bottels in een pan en zet ze een paar centimeter onder water. Breng het aan de kook en laat het na tien minuten helemaal afkoelen.

Zeef de bottels en het sap en pureer de zacht geworden vruchten. Ik heb in mijn tuinhuisje een passe-vite, heel handig want alle schilletjes en zaadjes blijven achter. Breng het sap weer aan de kook en voeg (schrik niet, véél) suiker toe. Op 1,5 liter sap gaat er wel een kilo suiker bij, minder kan ook, naar smaak, maar de suiker zorgt ook voor betere houdbaarheid. Experimenteer ook eens met wat citroen voor een frisse smaak!

Maak een paar lege sap of wijnflessen goed schoon, even uitkoken, en vul ze met de siroop. Hoe lang is de siroop houdbaar? Geen idee! Want binnen een paar weken was het alweer op. Zo lekker is het, wildplukken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation