November in de volkstuin

Waterafsluiting in November

Het is onvermijdelijk, de dag dat het water weer wordt afgesloten om bevriezing van de leidingen te voorkomen. Vorige week ging de hoofdkraan al dicht maar ik moest nog steeds mijn eigen hoofdkraan afsluiten en het aftapkraantje open zetten. Voorgaande jaren deed ik dit klusje altijd direct maar dit jaar stelde ik het nog een weekje uit. Maar ja, met nachtvorst in het vooruitzicht, moest het nu echt gebeuren! Gelukkig was het weer heerlijk zacht.  De meeste bladeren zijn wel gevallen maar hier en daar zie je nog die prachtige herfstkleuren.

volkstuinpark  Amstelglorie

Herfstpark

Het tuinpark Amstelglorie is zo mooi, in elk seizoen, maar de herfst spant wel de kroon….

Amstelglorie volkstuinpark  herfst

Glas eruit

Oeps, aangekomen in mijn tuin was daar een onaangename verrassing: het raampje was uit mijn kasje gevlogen. Na wat gepriegel was het weer gefikst. Wat ziet zo’n kasje er na een jaar al vies uit he, constateerde ik gelijk. Nu al het weelderige groen rond het kasje aan het verdwijnen is valt het wel erg op. Die witte kalk ziet er ook niet uit. Tja, het wordt wel lastig boenen zonder stromend water. Dat wordt zo nu en dan wat flessen met warm water van thuis meenemen.

kweekkas volkstuin  kweekkas volkstuin

Zaaigoed

Terwijl alles in mijn tuin langzaam afsterft, nou ja langzaam, na de eerste lichte nachtvorst ging het ineens wel heel hard, staan de bakken met zaaigoed er nog fris en fruitig bij. Vooral de Winterpostelein gaat erg goed. De stevige blaadjes zijn lekker in een salade of stamppotje, we hebber er al een paar keer van gegeten.

winterpostelein volkstuin  winterpostelein volkstuin

Zoek de kraan

Achter het tuinhuisje, onder een zware tegel, zitten de hoofdkraan en het aftapkraantje. Vorige week had ik de tegel al gelicht en gelijk had ik al geen zin meer. Het zat helemaal vol aarde, alsof een mol er doorheen was gekomen. Ik kon eerst de boel leegscheppen en toen met mijn handen in de blubberige massa op zoek naar de kraantjes. Het is geluk hoor. In mijn huisje heb ik alle kranen opengezet en leeggeblazen. Sommige tuinders maken hun wc-pot ook helemaal droog maar dat doe ik nooit. Ik blijf de wc gewoon gebruiken met regenwater. En als ik wegga gooi ik er een hand zout in, tegen bevriezing. Het is altijd nog goed gegaan. Na dit klusje ben ik blad gaan harken want dat was ook echt nodig. Het is niet goed om blad op je gras te laten liggen.

hoofdkraan volkstuin   herfst volkstuin

Verstilling

Het blad lag trouwens overal, ook in de wadi’s (mijn water-opvang-plekken). Kruiwagens vol blad heb ik weggehaald. Het droge blad ging de composthoop op en van de rest heb ik een nieuwe hoop gemaakt. Het verteerd uiteindelijk gewoon. Het is trouwens ook een prima idee om blad tussen je planten te harken, als winterdeken.

Na dit klusje, waarbij de jas uit kon, ging ik nog even de tuin in om in te zoomen op uitgebloeide planten. Sommige planten vind ik uitgebloeid zelfs mooier zoals deze Guldenroede en Kaardenbollen. Prachtig he?

herfst volkstuin  herfst volkstuin

Werk aan de winkel

Ik keek nog eens naar mijn tuin en ineens dacht ik: het is toch eigenlijk best veel werk, zo’n tuin van 300m2. Je moet er ook niet al teveel bij nadenken want eigenlijk stopt het nooit. En dan nog het tuinhuisje plus schuurtje die nog steeds geschilderd moeten worden. Laatst had ik het er over met een medetuinster en ze kwam met een leuk plan: als we volgend jaar nou eens met een clubje, elkaar gaan helpen. De ene week klussen we bij de een en dan bij de ander. Dan gaat het sneller en het is nog gezelliger ook! Het lijkt me een heel goed idee!

In mijn huisje ligt nog een klusje op mij te wachten: mijn verjaardagsbollen moet de grond in! De afgelopen weken was ik erg druk en bovendien was het te nat in de tuin. Hopelijk blijft een echte vorstperiode nog eventjes weg, want ik wil graag in het voorjaar kunnen genieten van de Lenteklokjes, Allium’s, Fritillaria’s en witte narcissen!

kasje  bollen

2 Thoughts on “November in de volkstuin

  1. Lies de geus on 28 november 2016 at 09:43 zei:

    Wat een leuk plan om samen te werken in de tuin lk vind de herfst tuin ook mooi .
    Succes met het planten van de bollen ,ik heb al weer zin in het voorjaar .
    Groetjes de bollen leverancier

  2. Oh wat leg jij de herfst mooi vast, mijn tuinhuisje was helaas met de grond gelijk gemaakt door de storm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation