Open tuin op volkstuinpark Amstelglorie

Open tuin

En daar zat ik dan, met een gele vlag bij de ingang van mijn tuin, te wachten op bezoekers tijdens de open tuin dag op volkstuinpark Amstelglorie. Afgelopen zaterdag stelden een aantal volkstuinders hun tuin open voor publiek, tussen 11- 15 uur. Blijkbaar ligt mijn tuin nogal verscholen, iets wat ik overigens meestal best prettig vind, want om 15 uur stond de teller op 4 bezoekers!

Ik vond het wel prima, het was een mooie en warme dag en ik moest nog wat bijkomen van een drukke werkweek. Bij het inleveren van de vlag, hoorde ik dat het aardig druk was geweest op het park en vooral het voormalige tuinhuisje van wijlen Jan Wolkers, die veel verhalen schreef over zijn volkstuin avonturen, stond flink in de belangstelling. Heel goed! Amstelglorie is druk bezig om zichzelf in “the picture” te werken, want met de voorgenomen bouwplannen van de gemeente, over zo’n 10 jaar, is niemand blij. Het grote, groene park, waar niet alleen tuinders genieten van het buiten zijn maar ook bijvoorbeeld mensen uit de omliggende kantoorpanden, die hier komen voor een pauzewandeling, en de vele andere bezoekers, mag echt niet verdwijnen! Zo dat is weer even gezegd.

open tuindag Amstelglorie   open tuindag Amstelglorie  

Hier één van de bezoeksters, Marion, aspirant lid en druk op zoek naar een eigen volkstuin, die vrolijk mijn tuin binnenstapt.

En iets anders vrolijks, een prachtige roos bloeit op het terras. Drie jaar geleden ontdekte mijn moeder deze plant, tussen een berg onkruid. En zie, na een paar jaar vertroetelen begint het ergens op te lijken! Goede les: geef een plant wat ruimte en het bloeit met wat geluk weer op.

bezoekster open tuindag Amstelglorie   Roos

De tuin eind mei

Voor de mensen die de open tuindag hebben gemist, zal ik wat foto’s laten zien van wat er momenteel allemaal bloeit en groeit in mijn tuin. In mijn mini-moestuintje heb ik aan het, nog kale, bonenrek een hangfles geknoopt met wat bloeiende bieslook en een alliumsoort. Dat fleurt de boel wel op.

plantenhanger  plantenhanger

Thalictrum en Bulgaarse ui

Inzoomen op bloemen blijft fascinerend om te doen. De Thalictrum, die lekker hoog groeit bij de ingang van mijn tuin, vormt al veel bloemknoppen. Nog even en dan piepen daar de gele pluim-achtige bloemen uit. En dan de Bulgaarse ui met haar wonderlijke klokjes, wat een beauty he?!

Thalictrum  Nectaroscordum

Kleurige Akeleien

De Akeleien, die je in alle omliggende tuinen ziet, staan nog steeds in bloei en geven, samen met de Zeeuwse Knoopjes, al lekker kleur aan de tuin.

Akelei  Zeeuws Knoopje

De eetbare tuin

Wat ook begint te kleuren, zijn de groentes die ik heb gezaaid, in mijn kasje. De kist met radijs is klaar voor de oogst en aan de courgetteplanten verschijnen de eerste bloemen (gewoon uit zo’n mini-moestuintje van AH). Tijd om te verhuizen naar de tuin. De kisten heb ik nu buiten gezet op een oud tafeltje en in mijn tuin heb ik een plekje vrij gemaakt voor een courgetteplant.

Radijs volkstuin  _DSC5438

Courgette

Ik dacht eerst dat ik er geen ruimte voor had, zo’n courgetteplant, want het kan een enorme joekel worden. Maar ik heb gewoon ruimte gemaakt door uitgebloeide Dovenetels en Daslook weg te spitten. En voila! Ik verheug me nu al op de eerst kleine, verse courgettes.

courgettebloem  courgetteplant

_DSC5437  _DSC5452

Kratten eruit, bakken erin

Omdat de kisten met prei, pluksla en radijs naar buiten zijn verhuisd, had ik ruimte voor het verpotten van de tomaten- en komkommerplanten. Gewoon in grote speciekuipen uit de bouwmarkt. Gaatjes geboord aan de onderkant, potgrond erin en planten maar! Drie tomatenplanten per bak. De augurkenplanten staan aan de zijkant in solopotten. Ik ben erg benieuwd wanneer ik kan oogsten. De planten drogen in iedergeval niet zo snel meer uit, nu ze wat groter wonen.

_DSC5453  _DSC5454

Iris en Allium

En kijk eens! Nog meer kleur. In de border voor mijn huisje staat ineens, door het warme weer, de Iris in bloei. Prachtig he?! En de paarse Alliums staan ook nog steeds fier overeind.

Wat heb ik eigenlijk weer veel gedaan in de tuin. En mocht je denken: leuk zo’n “online open-tuin” maar ik wil het toch wel eens in het echt beleven en zien: stuur een berichtje en kom een keertje langs! Waarschijnlijk ziet het er over een paar weken alweer heel anders uit!

Vind je het leuk om te zien hoe mijn tuin er een jaar geleden, in 2015, bij stond? Zelf houd ik altijd van terugkijken, klik dan hier: een-rondje-door-mijn-tuin-in-mei/

_DSC5385  Alliums

 

4 Thoughts on “Open tuin op volkstuinpark Amstelglorie

  1. nanna on 31 mei 2016 at 22:34 zei:

    heel leuk want ik had jammer genoeg geen tijd om je te bezoeken

  2. Mooie geschreven en bedankt voor je gastvrijheid. Groetjes zij van de foto haha Marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation