Open en bloot

Kale wintervolkstuin

Nu is het in de winter al niet zo beschut als tijdens de zomerperiode, maar sinds een week ligt mijn volkstuin er wel heel open en bloot bij. Het aangrenzende bosje is door de tuincommissie, althans de winter-werkploeg, flink onderhanden genomen. Een groot, gapend gat is nu mijn uitzicht met gekortwiekte struiken en bomen. Als dat maar weer goed komt, denk je dan…. Een voordeel: het uitzicht is nu wel lekker weids ūüėČ Helaas moest ik mijn mooie compostplaats ook verwijderen. Een paar meter bijhuren was geen optie, aldus de commissie. Terwijl de winterploeg met bijlen en zagen de bomen te lijf gingen, au! schepte ik weemoedig de composthoop weg. Het was zo’n perfecte plek, uit het zicht en in de schaduw.

  

Verplaatsen

Nu ligt er, in het zicht √®n in de zon, een grote hoop, aan de rand van mijn tuin. Het is niet anders. Maar het¬†grote, gapende gat, daar had ik nog meer¬†moeite mee. Na het verplaatsen van de compost, was deze rode beauty aan de beurt. Twee jaar geleden kocht ik drie rode Kornoeljes, als dunne sprietjes. Twee staan er bij de ingang van mijn tuin en de derde heeft in een hele grote pot gewoond. Met goed resultaat overigens want de struik is groter gegroeid dan de andere twee. Omdat ik er toch al over dacht om ‘m te verplaatsen was dit wel het juiste moment. Allemachtig, wat een operatie! De struik, inclusief enorme kluit, bleek nauwelijks te tillen. Nadat ik rondom aarde had weggestoken, kreeg ik ‘m na wat binnensmonds gevloek op het platte karretje getild.

  

Alle ruimte

Het grote gat was snel gegraven. Het ging boven verwachting erg gemakkelijk. Tijdens droge zomerdagen lijkt de aarde soms wel beton maar nu vloog de spade zonder moeite door de kleigrond. Eigenlijk is dit een perfecte plek voor de struik, het heeft alle ruimte om verder te groeien. Nog een paar maanden en er verschijnen weer mooie, nieuwe¬†bladeren en zorgt het hopelijk voor een beetje privacy. Een ding vroeg ik me wel af, waar loopt eigenlijk de grens van mijn tuin? Ik heb zelf maar een beetje gegokt. Zal ik er nog een briefje aanhangen met: ‘aub niet snoeien maar lekker verder laten groeien’?

Rode kornoelje  Rode kornoelje

4 Thoughts on “Open en bloot

 1. Wat een drama,s in zo,n wintertuin!
  Laat de kornoelje nu maar groeien..

 2. helma van pijkeren tuin 384 on 8 februari 2017 at 11:48 zei:

  hoi Marieke, wel even slikken zo,n ingreep bij je tuin die gewoon zomaar gebeurt. De grens van je tuin is precies bekent en je kunt hem ook opvragen bij een commissie of via bestuur.Goed om gelijk die kornoeljes tezetten. Was blij verrast met je publicatie in de vroegop over wadis en water wat doe je dat toch leuk en op een goede toon. Hoop nog veelvan je te horen
  Helma

  • Marieke on 8 februari 2017 at 11:54 zei:

   Hi Helma! Dank voor je leuke reactie! Ik kijk uit naar de zomer met blaadjes aan de bomen. Het is nu maar kaal en dor. Toch heb ik al weer heerlijk gewerkt in de tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation