Prei in bloei

Serendipity

Deze term is vaker van toepassing op mijn volkstuinavonturen. Ik kom toevallig tot ontdekkingen. Natuurlijk weten doorgewinterde tuinders het allang, maar voor mij was het echt nieuw: prei is een twee-jarig gewas en gaat prachtig bloeien in het tweede jaar om vervolgens zaden te produceren.

Van dikke knop naar een hoedje dat loslaat

Ik heb de afgelopen maand vol verwondering naar mijn moestuin staan kijken. En met name naar de prei die ik vorig jaar had geplant. Netjes zoals het hoort: met een stokje een gaatje in de aarde gemaakt en het prille plantje (sprietje) er voorzichtig in gestopt.

_DSC1925  foto 2

Niet genoeg voor een stamppotje

Maar helaas, de planten in mijn moestuin groeien niet zo snel. Te weinig zon? Te weinig mest? Ik weet het niet maar besloot in ieder geval om te planten lekker te laten staan. De iele preitjes waren te klein voor een lekker stamppotje of soep. Jammer, want ik ben dol op prei en wat is er leuker dan eten uit je eigen tuin? De sprietjes overleefden de zachte winter en groeiden verder in de lente. En tot mijn verbazing kwamen daar de bolletjes/knoppen tevoorschijn die groter en groter groeiden, tot het ‘hoedje’ los barstte en daar de bloem zichtbaar werd.

foto 1  _DSC1945

Prei en bij

Inmiddels staat alle prei in bloei, in wit èn paars, en is het een drukte van belang. Want de bloemen zijn erg populair bij allerlei vliegende tuinbewoners. Ik kan er uren naar kijken.

_DSC2007  _DSC2002

De bloemen laat ik lekker uitbloeien en hopelijk kan ik goede zaden oogsten. Wie weet: volgend jaar een nieuwe poging wagen om prei te kweken. Misschien moet ik vooraf maar eens een tuinboek in duiken. Want toevalligheden kunnen erg leuk zijn maar iets lekkers op mijn bord toveren ook!

foto 1 (1)  foto 3 (1)

 

13 Thoughts on “Prei in bloei

 1. Brouwer on 20 juli 2015 at 23:16 zei:

  Wat grappig, ik heb hetzelfde met mijn 2 preitjes. Ik heb ze ook mooi laten staan, heb trouwens nog meer doorgeschoten groente en de bijen hebben het er maar druk mee.
  Ik ga nu ook kijken of ik de zaadjes kan verzamelen, bedankt voor de tip.

 2. Herma de Vries on 30 juli 2016 at 16:35 zei:

  Ik heb ook prachtige preibloemen. Heel apart: bij een bloem komen in de bloem jonge preiplantjes te Voorschoten. Nog nooit zoiets gezien. Ik heb het internet afgezocht maar kan er niets over vinden. Weet iemand wat dit is en hoe dit kan?

 3. Herma de Vries on 30 juli 2016 at 16:36 zei:

  Ik bedoel natuurlijk tevoorschijn😳

 4. Odette on 4 juli 2017 at 16:56 zei:

  Dat heb ik ook, die kleine preitjes! Heb ze in de aarde gezet en nu lijken het wel lenteuitjes! Zit echt een uitje onder. Zouden die eetbaar zijn?

 5. Hoi hoi,

  Ik had ook ( uit de supermarkt ) een prei in potgrond gezet (om het te laten groeien en dan elke keer wat verse prei eraf teknippen) en toen zag ik ook ineens dat er een stengel kwam met een bolletje aan wat inmiddels al een uitgebloeide bloem is geworden. Ook ik vond het erg leuk en verrassend!
  Maar nu vraag ik mij af, zitten daar de zaadjes in zodat ik ze kan opkweken?
  En wanneer kan ik dat het beste doen?
  Ik heb een (koude) kas…

  MVG Tineke

  • Marieke on 16 september 2019 at 08:36 zei:

   Dag Tineke! Het hangt er een beetje van af welk soort je hebt, zomer of winterprei. Ik zou het gewoon proberen, dat is al leuk toch? De zaden aan de afgeknipte bloem laten drogen tot ze eruit vallen en dan zaaien. Je kunt voor informatie ook eens kijken op de site van Diana’s mooie moestuin, daar staat heel veel interessants. Succes!

 6. Linda on 11 mei 2021 at 13:34 zei:

  Kan je na het bloeien van de bloem de prei nog eten want is nu pas een fatsoenlijke prei haha.

 7. marianne on 21 augustus 2021 at 10:39 zei:

  Kun je de pretbloemen drogen?

  • Marieke on 6 september 2021 at 15:27 zei:

   Dag Marianne, ik heb geen idee, gewoon proberen! Alliums kun je ook drogen en prei bloemen lijken er wel op, groetjes Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation