Ronde border in het gazon

Ronde border

Vorige week had ik het gras gemaaid en de kantjes geknipt in mijn Amsterdamse volkstuin. Voldaan plofte in een stoel en dacht ineens, kijkende naar mijn tuin en gazon: wat wordt het netjes! Overigens voor het eerst hoor, in drie jaar. Hiervoor dacht ik vaak: pfff wat een wildernis! Maar ineens kreeg ik een idee: ik wil iets in het grasveld. Misschien een boompje ofzo? Of gewoon wat weelderige, hoge planten die op verschillende momenten in het jaar bloeien, misschien in een kleine, ronde border. Weet je, ik probeer het gewoon eerst eventjes uit met wat planten in potten! Een soort try-out met groen. Dus ik verplaatste vijf potten van terras naar het gras. Best handig want die potten kun je nog even verschuiven, net zolang tot ze op de juiste plek staan.

volkstuin amsterdam ronde border aanleggen

Weg met dat gras!

En huppekee, aan de slag met de ronde border. Op het gevoel prikte ik met de spade een cirkel uit het gras, zo heel precies hoeft het ook weer niet.  Ik vermoed dat dit gazon niet heel lang geleden, door de vorige tuinbewoners, is ingezaaid want het verwijderen ging best gemakkelijk. Misschien hielp het feit dat het niet al te droog was ook een beetje mee. Daar kwam een mooie, pikzwarte cirkel tevoorschijn! Een beetje aanvullen met tuinaarde en compost en klaar is de nieuwe, ronde border!

Weet je trouwens dat je best blij mag zijn met molshopen? (nou ja, het liefst in het grasveld van je buren dan) want dat is perfecte compost, lekkere rulle, losse aarde. Met een emmer en een schepje ging ik eventjes “jutten” in de omgeving van mijn tuin.

_DSC5567 ronde border aanleggen

Planten erin!

Tja, en dan ben ik ongeduldig. Waar haal ik nu weer leuke planten vandaan? Naar het tuincentrum om te shoppen doe ik niet meer. Te duur en die planten zijn vaak opgekweekt om in de winkel te “shinen” maar vaak redden ze het niet in de tuin. Bovendien wordt er veel gif gebruikt.

Planten shoppen in eigen tuin!

Dus ging ik eens goed kijken in mijn eigen tuin: welke planten staan eigenlijk op een verkeerde plek? Het Lampenpoetsergras bijvoorbeeld en achter de Persicaria en Herfstaster vond ik nog een kogeldisteltje. Hup! verhuizen!

En van welke planten heb ik inmiddels wel erg veel op dezelfde plek? De Japanse anemoon bijvoorbeeld, hup! ook naar de cirkel.

In mijn kasje had ik inmiddels ook nog wat staan, zelf gezaaid. Dus dat kon er ook meteen in. Het ziet er nu nog wat kaal uit, maar hopelijk slaan de planten goed aan en heb ik binnenkort een weelderige, bloeiende cirkel in het gazonnetje.

En tja, wanneer je naar de laatste foto kijkt, zie je gelijk het volgende project: de kozijntjes die ik reeds twee jaar geleden heb opgeschuurd, mogen nu eindelijk wel eens afgelakt worden, fris wit….

ronde border aanleggen  volkstuinhuisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation