Schoenlappersplant

Leerachtig blad met was

Eigenlijk zou je deze plant beter ‘schoenpoetsersplant’ kunnen noemen. De grote, stevige bladeren hebben een wasachtig laagje waarmee je een dof geworden schoen op kunt poetsen. Of er tegenwoordig nog iemand is die dat doet valt te betwijfelen maar toch is het een leuk weetje. In ieder geval verklaart het de naam van deze groenblijver. Ik zie deze plant veel in de volkstuinen want het is een gemakkelijke plant (“hij eet als ‘t ware uit je hand;-) Of ie het ook op mijn balkon doet kan ik volgend jaar pas vertellen want daar staat sinds kort een stekkie…

bergenia_winterglut_schoenlappersplant_-_p9-1-large  _DSC3900

Roze bloemen maar niet voor mij…

De schoenlappersplant ofwel Bergenia  is een ideale plant want:

*Winterhard

*Groenblijvend

*Een mooie bodembedekker (lees: minder onkruid dat kans krijgt om te groeien)

*Niet erg kritisch wat grondsoort betreft

*Geeft in het voorjaar mooie, roze bloemen behalve bij mij: hij bloeit dus niet!  (de foto hierboven is dan ook niet van mezelf)

En natuurlijk kun je er een dof geworden schoenneus mee oppoetsen al moet ik eerlijk bekennen dat ik dat nog niet heb uitgeprobeerd (dat komt steeds niet in me op wanneer ik tuinier).

De Bergenia die in mijn tuin staat heeft als ‘achternaam’ cordifolia Purpurea en dat weet ik omdat ik in het eerste tuinjaar (slechts) 1 purperroze bloem heb gehad.

_DSC3886  _DSC3889

Onder handen

Terwijl de tuinen van mijn buren in het voorjaar mooi roze kleurden met de bloeiende Bergenia, keek ik tegen die joekels van bladeren aan. Ook mooi hoor, maar ik wil meer kleur in de tuin en óók in het voorjaar. Dus nam ik ‘m dit najaar eens flink onderhanden.

Wat gebeurt er namelijk: de planten maken hele lange pennen of wortels, waar weer kleine planten aan groeien. Wanneer de planten te oud worden bloeien ze steeds minder en wordt het tijd om ze uit de grond te halen en te vermeerderen of verstekken.

_DSC3879  _DSC3876

Eruit 

De beste maand om dit klusje te klaren is September. Helaas, die maand was al voorbij maar omdat het weer zó zacht bleef tot ver in het najaar durfde ik het nog wel aan.

Tijdens een mooie, zonnige najaarsdag heb ik alles eruit gespit en de mooie stekken mochten voor de herkansing gaan. Ondertussen had ik ook veel blad verzameld want dit is een ideaal winterjasje voor je tuin. Bovendien verteert het blad gewoon en verrijkt het je grond. Gratis en voor niets en overal te vinden!

 

_DSC3863  _DSC3902

Als nieuw

Daar lagen ze, keurig op een rijtje, de stekken die de keuring hadden overleefd. Terug geplant, nieuwe aarde erbij en toegedekt met de herfstbladeren.

Ik ben héél benieuwd naar het resultaat in April!

_DSC3882  _DSC3883

_DSC3904  _DSC3906

 

2 Thoughts on “Schoenlappersplant

  1. Wat een mooie grote bladeren! Mijn schoenlappersplant bloeit wel ieder voorjaar maar de bladeren zijn veel kleiner.

    • marieke on 1 december 2015 at 08:09 zei:

      Hi Denise, wat een eigenwijze plant he?! Die bladeren zijn inderdaad ook erg mooi. Heb jij ook een volkstuin? Groetjes Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation