Start van het volkstuinseizoen

Het volkstuinseizoen is begonnen!

Ook al kom ik het jaar rond in mijn volkstuin, zelfs in de winter wanneer het sneeuwt of regent, het opendraaien van de hoofdkraan op het tuinpark voelt altijd weer als de echte start van het volkstuinseizoen. Helaas werd het moment van opendraaien een week uitgesteld omdat we nog even getrakteerd werden op nachtvorst, maar vorige week was het dan toch eindelijk zover. Heerlijk, er stroomt gewoon weer water uit de kraan, de wc kan ik weer normaal doorspoelen in plaats van met gieters regenwater te prutsen en ik kan weer lekker onder de warme douche.

prunus-bloesem-volkstuin  buishyacint-voorjaar-amstelglorie

Bloesem en voorjaarsbollen

Ondanks het frisse weer komt mijn volkstuin weer tot leven en toont langzaam weer wat kleur. Ineens staat de prunus vol bloesem en komen de voorjaarsbollen boven de grond. Er is weer veel aan- en opgevreten door allerlei beestjes, één pot gevuld met tulpenbollen is zelfs helemaal leeg, toch staan daar de eersten in bloei. Afgelopen najaar had ik flink wat bollen gekocht en alles gedocumenteerd, maar toch sta ik dan weer verbaasd te kijken. Ik had toch witte narcissen gekocht in plaats van deze kleine witte bloemen waar ik echt de naam niet van weet? Of is dit een heel bijzonder soort? In ieder geval fleuren ze de border voor het tuinhuisje lekker op….Inmiddels ben ik via mede-tuinder Victor Visser achter de naam gekomen: Puschkinia scilloides var. libanotica ‘Alba’ ofwel buishyacint. Kijk! Dat is nog eens leuk als tuinliefhebbende lezers reageren op je blog. Weer wat geleerd!

volkstuin-amstelglorie-kasje   composteren-amstelglorie-volkstuin

Voorjaarsklussen

Ik vind het altijd het leukste werkje in de tuin, dooie takken en planten wegknakken. Dit werkje bewaar ik altijd voor de lente omdat de uitgebloeide planten tijdens de winter een mooi silhouet geven aan de tuin, bovendien zorgt het voor een natuurlijke winterdeken voor de grond. De composthoop naast mijn huisje begint aardig vol te raken, dus de eerste kruiwagens home-made-aarde zijn geoogst. Blijft toch magisch, zelf composteren! En wat is er beter voor je tuin (en portemonnee) dan zelfgemaakte compost?

daslook-volkstuin-amstelglorie   thalictrum-volkstuin-amstelglorie

Daslook, daglelie en dovenetel

Het paadje rond mijn kasje is weer opgefrist met mooie houtsnippers en steekt mooi af bij het eerste groen van de daslook, daglelies en dovenetels. Maar het allermooist is de thalictrum, de jonge, paarse stelen schieten nu de grond uit. Vorig jaar heb ik nog een paar andere soorten geplant, ik ben heel benieuwd of het zal aanslaan. Maar ik ben ook benieuwd naar komend weekend, wanneer de temperatuur omhoog gaat, de rokjes uit de kast kunnen en alle planten uit de startblokken schieten. Het voorjaar is dan echt begonnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation