Tomaten uit de volkstuin

Tomaten, van zaaien tot oogsten

De laatste weken snoep ik me een ongeluk: aan tomaten! In het kasje in mijn volkstuin, staan zeven verschillende soorten en op mijn balkon staan er ook nog eens vijf. Want tomaten zaaien en opkweken gaat vrij gemakkelijk, heb ik gemerkt!

Ik begon in april met zaaien. Uit deze mooie tomaatjes, van Landmarkt, heb ik een paar zaadjes geplant en al snel kwamen daar de eerste zaailingen boven. Via Mevrouw Onkruid, bestelde ik nog zes leuke soorten en binnen een paar weken had ik een hele kwekerij in mijn vensterbank staan. Uit ervaring kan ik zeggen dat je snel te veel plantjes hebt. Leuk om weg te geven, weet ik nu ook uit ervaring!

tomaatjes   tomaat zaailing

Tomatenplantjes achter glas, van thuis naar de kas

De geluksvogels hadden een mooi uitzicht, op de boten en Durgerdam in de achtergrond. Maar ergens in mei verhuisden de meeste plantjes richting volkstuin. In het kasje konden ze nog even verder groeien.

tomaten plantjes   tomaten plantjes

Tomaten verpotten

Rond begin juni heb ik zeven soorten tomaten in grote kuipen geplant. Drie per bak. Onderin boorde ik eerst wat gaatjes ,voor afwatering, en bovenop in de rand ook, om klimtouwtjes aan te bevestigen. En dat was zeker nodig want vanaf het moment dat de planten de ruimte kregen groeiden ze enorm hard en konden ze wel wat steun gebruiken!

tomaten plantjes   tomaten in kas

Tomaten-jungle in het kasje

Toen ik terugkwam van een weekje vakantie, kon ik niet eens meer het kasje in! De planten groeiden zelfs via het dakraampje naar buiten. De eerste tomaatjes waren overigens al klaar: Sweet Kitty, zoet en vol van smaak.

Verzorgen

Ik moest echt ingrijpen in deze jungle. De planten heb ik getopt en heel veel blad afgeknipt. Het “dieven” deed ik al vanaf het begin: het verwijderen van blaadjes die in de “oksels” groeien. De enorme planten heb ik ook opnieuw op moeten binden. Volgend jaar moet dat anders en steviger, want de lange planten vol tomaatjes krijgen best wel een gewicht.

Omdat de planten in grote potten staan, moet ik ze wel regelmatig water geven. De bladeren laat je droog, want die houden niet zo van water.

tomatenplanten  oogst volkstuin

Tomaten snoepen

Vanaf half augustus is het plukken, snoepen en eten geblazen. Wat een luxe om je eigen tomaatjes te kunnen oogsten! Elke keer wanneer ik er langs loop eet ik er wel een aantal en verder verdwijnen ze in salades, dahl, soepen en sauzen.

kas tomaten  sweet kitty

ozart sunset   _dsc6105

Tomatensoepen en sauzen

In mijn tuinhuisje heb ik geen staafmixer, dus gebruik ik deze ouderwetse Passe-vitte om de soep mooi glad te pureren.

_dsc6130  _dsc6131

Mijn tomatencollectie 

En welke tomaat is nou eigenlijk het allerlekkerst? De Ozart Sunset en Black Cherry zijn heel zacht van smaak maar de Sweet Kitty blinkt wel uit in zoetheid. Maar eigenlijk vind ik de combinatie van al die smaken, de stevige olijf tomaat en iets zuurdere “landmarkt” tomaat ook wel erg lekker. De Kruisbes tomaat en Mille Fleur staan leuk in salades maar vind ik minder uitgesproken. Voor dit eerste tomaten-jaar ben ik wel erg tevreden. Volgend jaar ga ik zeker weer zaaien, verpotten en oogsten! Maar voorlopig ben ik nog niet uitgegeten…

tomaten oogst   tomaten collectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation