Tuininspiratie uit Tourteron

Noord-Frankrijk, Tourteron

Vorige week werd mijn vriendin Dorine 50 en vierde dit met een lunch in Parijs. Ja toe maar, helemaal naar Parijs? Een week daarvoor kreeg ik een berichtje van Marco en Hugo, die een Supergîte in Tourteron, Noord-Frankrijk hebben, dat ik mee kon rijden. Zo’n leuk aanbod kon ik natuurlijk niet afslaan. Op vrijdagavond laat, arriveerden we in hun, compleet verbouwde, oude Watermolen. Pas op zaterdagochtend, toen het weer licht was, kon ik naar buiten kijken en mijn mond viel open: wat een grote tuin! Daarom deel ik dit keer tuininspiratie uit Tourteron!

Handen uit de mouwen en tuinhandschoenen aan!

Marco, creatieveling maar ook gepassioneerd tuinder, heeft deze lap grond, dat aanvankelijk helemaal overwoekerd was door bramenstruiken, omgetoverd tot een bijzondere tuin met borders in verschillende kleurthema’s. Begin april is dat nog niet te zien, de eerste planten beginnen nu net uit te lopen, maar over een paar maanden zal het één grote bloemenzee zijn. In juni ga ik weer terug naar Frankrijk, dus de kleurige foto’s komen eraan! Om in juni te kunnen genieten van een mooie tuin, moet er vooraf al wat werk verzet worden, dus mijn feestjurkje bleef nog even hangen in de kast en de laarzen plus tuinhandschoenen gingen aan!

_DSC4897

Onkruid

Al het uitgebloeide spul van vorig jaar, de dorre stengels en takken, waren al grotendeels weggehaald. Zo ziet de tuin er weer lekker overzichtelijk uit. De volgende stap is flink wat opkomend onkruid weghalen. Juist in de lente want dan staat het nog niet zo hoog en wanneer je het nu weghaalt, heb je er in de zomer profijt van.

De gele bloemetjes, dubbeltjes- of speenkruid, moesten er ook aan geloven. Best zonde, want het staat schattig, maar Marco is meedogenloos. Weg ermee, het overwoekert de rest.

Boeren selfiestick

Marco maakt regelmatig filmpjes over hun tuin, zie onderaan dit bericht. Maar ja, hoe doe je dat in je eentje? Met de boeren-selfiestick! Je hebt nodig: een spade, stukje karton en tape en voila!

_DSC4911  _DSC4903

_DSC4904  _DSC4902

Daslook uit Amsterdam

Vóór vertrek vroeg ik Marco of hij interesse had in Daslook. Tijdens de autorit had ik er bijna spijt van want wat ruikt dat sterk! Toen we in een walm van knoflook/uienlucht ook nog eens terecht kwamen in een blokkade van vrachtwagens, keken we elkaar ook even lachend aan. Gelukkig wisten we de staking tegen tolheffing in België snel te omzeilen en kwamen we met een uur vertraging aan bij het huis. De Amsterdamse planten hebben een mooi plekje gekregen op een schaduwrijk heuveltje. Ben benieuwd of ze gaan bloeien!

Via mijn ouders had ik nog wat andere planten meegenomen als de Kniphofia Ice Queen: een wit/groene vuurpijl. Hier zie je hoe Marco het beplanten heeft aangepakt een aantal jaren geleden. Omdat de grond zo verwaarloosd was, zijn de borders afgedekt met antiworteldoek en volgestort met houtsnippers. Waar de planten moesten komen zijn gaten gemaakt in het doek. Het werkt prima. Voordeel is dat je nauwelijks last hebt van onkruid. Nadeel is dat het best prijzig is en de houtsnippers na een aantal jaren vervangen moeten worden omdat het langzaam verteerd.

_DSC4906  _DSC4913

Creatieve oplossingen

Van afgeknipte takken maakte Marco een klimrek voor Lathyrus. Hij heeft hiervoor speciaal wat boompjes staan, waar hij de takken vanaf kan snoeien, want bamboestokken vindt hij lelijk. De zaailingen beschermt hij in het begin door er plastic kokertje op de plaatsen (geknipt uit een petfles).

_DSC4907  _DSC4908

Gebogen Bramen 

Om de bramen in toom te houden plaatstte Marco een hekwerkje en boog de bramentakken om. Het ziet er ook nog eens mooi uit.

_DSC4917  _DSC4918

Kruidenbakken

Op dit klusje heb ik me gestort: de overwoekerde kruidenbakken leeghalen. Ondanks het feit dat de munt in een extra/aparte bak was geplant, was het toch verder gaan groeien. Wat een woekeraar! Een deel van de munt kreeg een nieuwe en veilige plek in een grote pot, vlakbij de keuken. De rest mag verder groeien in de “wilde tuin” helemaal achterin. Van de Kervel kookte Hugo ‘s avonds een lekker soepje.

_DSC4916  _DSC4915

_DSC4909  _DSC4912

Hoe doe je dat toch? een tuin in Frankrijk?

Je vraagt je misschien af: hoe doe je dat, een grote tuin onderhouden in Frankrijk, terwijl je in Amsterdam woont en werkt? Voor sommige mensen is het onderhouden van een volkstuin op fietsafstand van hun huis al een hele opgave.

Passie! Tuinieren maakt een mens gelukkig en bovendien is het een goed anti-stress middel! Na een dag onkruid plukken slaap je lekker hoor! Marco en Hugo gaan minstens om de week naar Frankrijk, dan werken ze een hele dag in de tuin en slapen in hun eigen Gîte of logeren bij vrienden in de buurt. Voor hun is het geen opgave want het plezier in tuinieren staat voorop en bezig zijn in zo’n prachtige omgeving waar het zo rustig en stil is ….

We sloten de tuinier-dag af met een koele witte wijn op terras, terwijl Marco een goed stuk vlees op de barbecue bereidde. Zondag ochtend reden we in nog geen twee uurtjes naar hartje Parijs, een groter contrast kun je je niet voorstellen.

Het filmpje van Marco met tuininspiratie uit Tourteron bekijk je hier:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation