Tuinbonen in de volkstuin

Tuinbonen van kas naar de moestuin

Tadaaa! Het lijkt nog wat kaal en leeg in het kasje, maar toch gebeurt er al veel hoor! In diverse kratten, bakken en potjes piepen allerlei zaailingen boven de grond. Sommigen schieten echter snel omhoog. Koploper zijn de tuinbonen, die ik zo’n drie weken geleden zaaide, in wc rolletjes en een zinken teiltje. De zonnebloemen doen het ook al goed, maar die laat ik eerst flink groot worden omdat ze anders echt geen kans maken met al die slakken in de volkstuin. Voor de tuinbonen werd het hoog tijd om uit te planten.

krentenboompje  Tuinbonen zaaien

In en uit de rol

De tuinbonen die in wc rolletjes zijn gezaaid kunnen in principe met rol en al zo de grond in. Het karton vergaat vanzelf, lekker makkelijk. Toch kan ik het niet laten om er eentje uit de rol te peuteren, het ziet er zo leuk uit. Zoals je kunt zien zijn de wortels net zo lang als het plantje zelf. En kijk! De tuinboon, waar de plant uit is gegroeid is nog steeds zichtbaar.

Tuinbonen planten   Tuinbonen planten

Tuinieren bij de buren

Omdat mijn tuin aardig vol staat en vrij veel schaduw heeft, ben ik vorig jaar al uitgeweken naar buurman Menno. Hij heeft vier moestuinbakken waar hij niets mee doet. De mislukkingen van vorig jaar zijn bijna vergeten (slakken, slakken en aan het eind van de zomer weinig tijd), dus ben ik weer met frisse moed begonnen. Het aardbeienbed heb ik onlangs opgeknapt, de knoflook staat er goed bij en de kapucijners staan al 10 cm hoog. Na wat onkruid wegtrekken konden de tuinbonen erin. Ik heb wat grove compost uit eigen tuin rond de planten gestrooid, als mulchlaag want kale aarde is niet fijn voor planten. Het droogt dan zo snel uit. En voilà! Wat een plaatje he.

Tuinbonen zaaien   Tuinbonen planten

De kapucijners groeien langzaam richting klimrek en doen het erg goed. In mijn eigen tuin, waar ik ook een poging heb gewaagd, is echt alles opgevreten, dus ik ben blij met deze plantjes. De knoflook tenen (die al uitliepen) heb ik pas in februari geplant maar staan al hoger dan in mijn tuin (die in november de grond in gingen). Waarschijnlijk omdat ze in deze bak meer zonlicht krijgen.

kapucijners in de volkstuin  knoflook

Rabarber en aardappel

Al kruipend door de moestuinbakken vond ik de mini aardappelplantjes die ook al boven de grond komen en de rabarber. Het ziet er bijna een beetje eng uit, als een geboorte, het rabarberblad dat zich ontvouwt uit de rode knoppen.

rabarber  aardappelplant

Lentetuin

Terug gekomen in mijn eigen tuin, gewoon lopend via het tuinpad, kroop ik nog even verder met de camera in de hand, want het blijft toch mooi al die bladeren die zich ontvouwen en de lentebloemen die de tuin opvrolijken.

  

Verjaardagscadeau in bloei

En leuk om te zien dat mijn cadeautjes, de Kievitsbloemen en witte Narcis ook beginnen te bloeien, naast het kasje waar nu de palmkool, boerenkool, spruiten en prei aan het opgroeien zijn. Om binnenkort ook te verhuizen, naar de buren.

  

 

3 Thoughts on “Tuinbonen in de volkstuin

  1. Leuk Marieke!
    Helaas heb ik een gebroken been en zal mijn groenentuinambities ( mooi scrabblewoord?)
    niet waar kunnen maken..
    Maar dan lees ik gewoon jouw stukjes om in de tuinsfeer te blijven!

  2. Wat een heerlijkheid zeg zo de tuin, ik mis het wel heel erg nu dat ik rust heb voorgeschreven gekregen. Nu is het nog paar weken wachten, dan herstellen en dan mag ik weer naar de tuin!!! Heb er nu al zo zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation

Translate »