Tuinhuisje schilderen

Tuinhuisje waar je kunt slapen

Afgelopen dinsdag hebben we voor het eerst weer in mijn tuinhuisje geslapen. Ondanks het koude weer, was het toch heel aangenaam in mijn zestig jaar oude, stenen huisje van 25m2. Er staat een houtkacheltje dat de kleine ruimte goed verwarmt. Het is één open ruimte met een keukentje, eettafel, zitbankje en een bed. Ik vind het wel wat hebben, het lijkt net alsof je in een grote tent of yurt bent. De enige aparte ruimte is de badkamer en voor een tuinhuisje is deze best ruim.

Tijd voor een opknapbeurt

Tot nu toe heb ik binnen weinig gedaan behalve het witten van de muren en opknappen van de open inbouwkast. De vorige volkstuin-bewoners hebben het verlaagde plafond eruit gehaald zodat je tegen het houten balken plafond aankijkt met gerafelde randen aan de bovenkant van de muren. De eerste paar jaar vond ik het prima want er viel zoveel te doen in de tuin maar komend jaar wil ik het toch graag een beetje gaan opknappen, schilderen en verfraaien. In de zomermaanden slaap ik vaak wel vier avonden per week in dit tuinhuisje dus is het de moeite wel waard.

Wakker worden door het gefluit van vogeltjes

Ondanks de sombere weersvoorspelling voor Koningsdag, werd ik wakker door het gefluit van vogeltjes en scheen de zon aangenaam naar binnen in mijn volkstuinhuisje. En kijk eens wat een uitzicht! De kersenboom in bloei en fris lentegroen.

Bloesem kersenboom  volkstuin euphorbia

Schilderen op Koningsdag

Voor mij geen vrijmarkt in het drukke Amsterdam dit jaar, maar een schilderskwast. Het bruine plafond van het tuinhuisje krijgt als eerste een opfrisbeurt. Gelukkig kreeg ik hulp van Paul voordat hij de stad inging. Het onbewerkte hout verf ik gewoon met een goed dekkende muurverf. Werkt prima! Het bed met klamboe en ander spul schoven we naar de andere kant van het huisje.

_DSC4991  _DSC5000

Van een bruin naar grijs plafond

Na een paar uur kwasten is meer dan de helft gedaan en wat een verschil! De kleur is ook prima; warm grijs. Nu stoor ik me opeens wel aan de rafelranden bovenlangs dus dat ga ik dicht timmeren. Ik heb trouwens ook meteen mijn bed even meegenomen met dezelfde verf. Er komt nog een coating overheen. Ach, in een tuinhuisje moet je niet al te moeilijk doen.

_DSC5002  _DSC5003

De tuin krijgt kleur

Onderussen kleurt mijn volkstuin ook van bruin naar: blauw, roze en wit. de Blauwe druifjes doen het al een tijdje en sinds een paar dagen bloeit de Camassia (prairie-lelie).

Blauwe druifjes  Camassia prairielelie

Roze en wit

Eén plantensoort in mijn tuin vind ik nogal wonderlijk: Darmera peltata (groot schildblad). De plant bloeit in april met lieflijke, bloesemachtige bloemetjes aan een robuuste steel. Na de bloei vormt het hele grote bladeren. En kijk! Een paar tulpen van vorig jaar, bloeien opnieuw. Een schrale troost en compensatie voor de ruim honderd bollen die niet zijn opgekomen.

Schildblad  Tulp

 

5 Thoughts on “Tuinhuisje schilderen

 1. E Engel on 2 mei 2016 at 07:31 zei:

  Waren die niet opgekomen bollen tulpen?
  Probeer dan narcissen!
  Zelf heb ik tulpen ‘losgelaten’ het ging niet in mijn tuin.
  Nu geniet ik twee maanden van verschillende soorten narcissen en die vermeerderen zich.
  Met groet,Emmie Engel

 2. Wat fijn dat je heerlijk in dat huisje kan blijven slapen. Bij ons op de tuin mag je tussen zonsondergang en opkomst niet op de tuin zijn.

 3. Maria Hamer Riethoven on 1 juni 2016 at 20:36 zei:

  Ik heb je net via Helma Bongenaar (zie facebook) actie vrouwen voor Amsterdan Noord.” Gevonden!!!!

  wat zijn er veel actieve

  vrouwen die goed bezig zijn, heerlijk om dit te merken.

  Succes en ik blijf je volgen. Ben wel van 1935 dus moet elke dag genieten. Groeten Maria.

 4. Hannah Dogger on 2 september 2016 at 16:36 zei:

  Hoi Marieke,

  Leuk om je blog te lezen! Ik heb zelf ook een tuin in Duivendrecht, bij De Federatie. Bij mij is het tuinhuisje ook onbehandeld hout van binnen, het lijkt wel een sauna. Jij hebt het geschilderd met muurverf. Dat wordt altijd afgeraden, maar gaat wel veel sneller dan alles met houtverf doen lijkt me (moet denk ik wel 3 of 4 keer). Dus ik wil je vragen of de verf zich goed houdt, en welk merk je hebt gebruikt.

  • Marieke on 6 september 2016 at 08:58 zei:

   Leuk dat je ook een tuin hebt! Vlakbij Amstelglorie, waar ik zit 😉
   De verf houdt zich tot nu toe goed, op sommige plekjes wordt het een beetje donker, het gaat niet “tranen”. Maar mijn houten plafond was getimmerd van allerlei soorten hout en het was heel vlekkerig.
   Ik heb een goede, dekkende decorverf gebruikt, gekocht bij Neverlak (Duivendrecht).
   Ik kan morgen wel even opzoeken in mijn tuin, welke het precies is.
   De verf wordt normaal gebruikt bij standbouw, waarbij de verf in 1 keer moet dekken
   Je kunt het evt ook aflakken met een vernis, heb ik ook daar gekocht. Mijn bed heb ik ook zelfs op deze manier geverfd, gaat prima.
   Maar ik adviseer je wel: maak een proefstukje. Dat heb ik zelf ook gedaan. En beoordeel een paar weken later hoe het eruit ziet. Ps verven op eigen risico he?! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation