Tuinhuisje opknappen

Meerjarenplan

Mijn kleine, stenen tuinhuisje van 60 jaar oud. In de zomer ziet het er idylisch uit, omringd door veel groen en bloemen. Vorig jaar begon ik met het opknappen van de zijmuur. Dat was dringend nodig want het vocht sloeg bij elke regenbui door de muren. Wanneer ik nu de foto’s terugzie schrik ik bijna, het zag er echt niet uit!

_DSC1884  _DSC1835

Trieste aanblik

Gelukkig was dit de enige slechte muur want het opknappen ervan kostte me al heel veel tijd. De terras tegels liepen door tot aan de muur en daar ontstond ook het grootste probleem. De aangevreten bakstenen zagen er kwetsbaar en poreus uit.

Sjouwwerk

Er zat niets anders op, de loodzware tegels heb ik eruit getild en het zand eronder weg geschept. Vervolgens ben ik gaan boenen en bikken. Al het vuil en losse stukken moesten eraf. Een pittige klus want deze kant van het huisje ligt overdag in de felle, hete zon. En wanneer het gaat regenen krijg je meteen de volle laag want een afdakje ontbreekt hier.

IMG_5386  IMG_5387

Neem de tijd

Vanaf het begin dat ik de tuin kreeg heb ik geroepen: het moet geen werkkamp worden! Dus ik neem alle tijd. Want je moet ook af en toe genieten van je tuin en relaxen in het gras.

Daarom heeft het de hele zomer geduurd voordat ik klaar was met de zijmuur. Zeer spaarzaam heb ik de vorderingen vastgelegd met mijn telefoon;

*Na het bikken en boenen smeerde ik de kale stukken dicht met beton. Omdat het niet te snel mocht drogen heb ik het steeds afgedekt met folie. Ook al is het met de Franse slag gedaan, ik was er best trots op!

*Van Paul kreeg ik een restje vochtwerende muurverf, daarmee behandelde ik de probleem stukken van de muur.

*Ondertussen moest het houtwerk ook geschilderd worden. Van donkergroen naar wit, geen gemakkelijke keuze. Maar omdat ik met professionele verf werk, van Sikkens, ging het aardig goed. De slechte delen behandelde ik met anti-houtrot van Alabastine. Een aantal rotte stukken in de kozijnen lapte ik ermee op. Werkt erg goed!

*Maanden later pas schilderde ik de muur in één laag in een mooie grijs-blauwe tint. Kleur: S4010-B10G met Koopmans acrylmat super.

IMG_7522  IMG_7469

Grint

Daarna kreeg ik gelukkig hulp van Rob! Daar was ik erg blij mee want die loodzware tegels moesten in een nieuw verband worden gelegd. Ik had namelijk bedacht dat ik langs het huisje een strook grint wilde, zodat het regenwater gemakkelijk weg kan sijpelen. Anti-worteldoek erin en volstorten maar!

IMG_7550  IMG_7559

Vervoerd op de fiets

Inmiddels was het tuinseizoen al bijna voorbij. In het winkeltje op ons volkstuincomplex bestelde ik een aantal zakken met stenen, maar ja, te weinig. De week daarna was de winterstop ingegaan. Omdat ik mijn lease auto ook net had ingeleverd (baan èn auto weg) heb ik in etappes zakken grint gehaald met mijn transportfiets. Gelukkig is de Gamma niet ver…

IMG_7562  IMG_7575

Een laag witte stenen als finishing touch

En dan komt de stylist in me weer boven drijven. Het kon nòg iets mooier vond ik. Daarom stortte ik nog een laagje witte stenen bovenop, staat net iets frisser bij het nieuwe schilderwerk. De tegels heb ik schoongeboend, heel eenvoudig met een laagje zand en een harde bezem.

Wat een verschil! Ik ben er blij mee…

_DSC1612  DSC_2369

En nu de rest nog

Inmiddels zijn we weer een jaar verder. Maar met het klussen ben ik nog niet veel verder gekomen. Afgelopen jaar heb ik veel tijd aan de tuin besteed. En verder probeer ik ook af en toe te relaxen in de tuin of neem ik een duik in de Amstel.

Maar volgend jaar gaat het gebeuren hoor! Dan hoop ik mijn hele huisje rondom te schilderen plùs het schuurtje.

_DSC2402  _DSC1693

Half om half

Maar tot die tijd: half om half. Ach joh, na een tijdje zie je het zelf niet meer!

DSC_1493  DSC_1485

 

6 Thoughts on “Tuinhuisje opknappen

 1. karin on 8 december 2015 at 11:56 zei:

  ziet er mooi uit zeg, mijn complimenten !!

  • Marieke on 8 december 2015 at 12:02 zei:

   Dank je! Het knapt inderdaad op he? Dat licht gele kleurtje met donker groen was niet echt mijn smaak! Maar er valt nog veel werk te verzetten!

 2. Ik vind het erg leuk dat ik uw blog heb gevonden! Ik vind het er nu al heel mooi uit zien!!

 3. Mijn welgemeende complimenten voor al het werk wat je verzet hebt en het geboekte resultaat. Mijn schuur is nodig aan vervanging toe en ij droom over een sheshed in mijn stadstuintje. Bedankt voor de inspiratie!

  • Marieke on 11 mei 2016 at 14:15 zei:

   Hi Astrid, wat een leuke reactie, dank je wel. Ik ben nog lang niet klaar met schilderen maar hoop komend seizoen heel ver te komen! Groetjes Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation