Tulpen in Amsterdam

Voorjaarsbollen & Verjaardagsbollen

Vorig jaar heb ik een bescheiden aantal tulpen geplant, misschien maar 25 of zo, maar wat was het fijn in het voorjaar toen ze gingen bloeien! Ze stonden her en der wat verspreid maar het gaf toch al lekker kleur aan de nog kale tuin. Dat wil ik volgend jaar weer, dacht ik, maar dan nòg meer!

Het leek me leuk om voor mijn verjaardag bollen te vragen. Nou, dat heb ik geweten! Een kist vol, zo’n 240 bollen van Tulpen, Alliums, Sneeuwklokjes en Blauwe Druifjes. En dan moeten ze de grond nog in.

_DSC3633  _DSC3634

Boren in de zware klei

Vorig jaar had ik er ook één, een bollenplanter, want een plantgat maken in die zware en natte klei is niet te doen met een tuinschepje. De (goedkope) bollenplanter van vorig jaar overleefde het zware werk maar nauwelijks, terwijl ik heel weinig bollen had geplant. Tijd voor een iets betere dit jaar (helaas niet gesponsord!).  En hoewel er diverse tuinhandschoenen in mijn schuurtje liggen, gebruik ik ze maar weinig. Ik houd gewoon van vieze handen krijgen en prut onder de nagels…

_DSC3847  _DSC3843

Vette klei

Charmant he? Die klompen. Dat is ook zo lekker aan tuinieren, het maakt me echt niet uit hoe ik er bij loop, lekker in oude kleren en na een tijdje met zo’n 5 cm klei onder mijn zolen rondbanjeren. Dat is wel echt heftig hoor, die kleigrond op Amstelglorie. Het boren van de gaten was ook een hele klus. En nu weet ik niet of ik hier goed aan heb gedaan: per gat heb ik 2 bollen geplant. A: scheelt het gaten boren B: zag het er zo zielig uit, 1 bolletje in zo’n zwart, donker gat. Sentimentele tuthola die ik ben, maar ja, het is gebeurd. In mijn achterhoofd zat ook nog een opmerking van mijn tuin-buurvrouw: bij haar waren heel veel bollen niet opgekomen… We zullen zien. Voor de zekerheid (en het gemak) heb ik ook nog wat tulpen geplant in zinken teilen, dat ging heel gemakkelijk.

Tip: Diepte van het plantgat is ongeveer 3 x de hoogte van je bol. Best diep dus. Ik heb ze weer toegestopt met zachte tuinaarde en daarna bedekt met een laag bladeren. Dat isoleert, mocht het gaan vriezen, en het blad verteerd uiteindelijk tot vruchtbare grond.

_DSC3831  _DSC3830

Overzichtelijk voorjaarstuintje

En als ik die foto’s van afgelopen voorjaar bekijk denk ik: sla die winter maar over! Ik heb nu al weer zin in het nieuwe tuinjaar. Alles is dan weer zo overzichtelijk, de vaste planten zijn nog klein, steeds schiet er weer iets nieuws in bloei en de kleuren zijn zo fris. Wanneer ik dan weer wegglijd op mijn blubberige grasveld, want het zó nat in November, kan ik me bijna niet voorstellen dat het weer zó wordt als op de foto’s. Nog maar vijf maanden….

DSC_1369  DSC_1387

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation