Vlierbloesembeignets bakken in de volkstuin

Vlierbloesembeignets recept

Gister bakte ik voor het eerst in mijn leven vlierbloesembeignets.

Vlakbij de keukendeur van mijn tuinhuisje, in de Amsterdamse volkstuin, staat een vlier in bloei. Elke keer, wanneer ik in mijn keukentje bezig ben, staat deze vlier mij te verleiden met de lekkere geur die hij (of zij) verspreidt. Tot nu toe was ik nog niet verder gekomen dan een lekker watertje te maken met de bloemetjes en wat citroen (staat ook leuk op tafel).

Maar gister kwam mijn vriendin Lot langs omdat ze  vlierbloesems wilde plukken en gingen samen op pad. In de buurt van het volkstuinpark staan veel Vlieren en we kwamen met een grote, gevulde tas terug in de tuin.

Ik opperde spontaan: laten we eens proberen om vlierbloesembeignets te bakken en aldus geschiedde. Dochterlief nam een fles olie mee, melk, bloem en eieren had ik paraat in mijn koelkast die sinds zaterdag weer op volle toeren draait.

Vlierbloesem  Vlierbloesem plukken

Ingrediënten voor vlierbloesembeignets

  • 16 grote, schone schermen. Laat de schermen eventjes liggen zodat kleine beestjes kunnen ontsnappen. De vlierbloesem was je niet want dan gaat er veel smaak verloren
  • 200 ml melk
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • snuf zout
  • een scheut spa rood, dan wordt je beslag luchtiger

Voeg al roerend de bloem toe aan de melk en klop het eitje er doorheen. Snuf zout erbij en als laatste wat spa rood en laat het beslag eventjes rusten (half uurtje).

Doop de vlierbloesemscherm in het beslag. Handig dat steeltje, want daaraan houd je ‘m vast.

Verhit de olie en frituur de schermen. De truc is: Wanneer je de scherm in de olie doopt: beweeg het, aan het steeltje, dan even op en neer. Zo gaan de takjes met bloemen wijd uitstaan en is het resultaat mooier. Wanneer het goudbruin is vis je de vlierbloesembeignets uit de olie. Bak er twee tegelijk.

Vlierbloesem  vlierbloesem in beslag

vlierbloesembeignets bakken volkstuin  vlierbloesembeignets bakken volkstuin

Suiker en kaneel

Strooi er wat suiker en kaneel overheen en je weet niet wat je proeft! Ik had niet gedacht dat het zo gemakkelijk zou gaan.

Vlierbloesem  vlierbloesem beignet

Vlierbloesemsiroop

We hadden nog voldoende bloesem over om siroop te maken. Vorig jaar heb ik ook vlierbloesemsiroop gemaakt en daar het jaar rond plezier van gehad. TIP: doe er spa rood bij of Prosecco! Echt lekker. En wanneer je verkouden bent, neem je af en toe een lepel siroop, het schijnt namelijk ook erg gezond te zijn. Bij mij hielp het wel.

Klik voor het recept, plus een DIY etiket hier:  vlierbloesem

(grappig om te zien dat mijn foto’s er inmiddels iets beter uitzien, na een jaar bloggen 😉 Ik zou zeggen: ga ook lekker aan de slag! XXX Marieke

 

vlierbloesem limonade   vlierbloesem limonade

PS wil je bij de limonade lekkere amandelkoekjes met vlierbloesem bakken? Kijk dan eens op dit leuke blog: de meisjes van de moestuin

de meisjes van de moestuin

 

3 Thoughts on “Vlierbloesembeignets bakken in de volkstuin

  1. Wat ziet dat er mooi uit. En wat een leuk idee om vlierbloesembeignets te maken. Bedankt voor het delen.
    Groetjes Astrid

    • Marieke on 7 juni 2016 at 12:01 zei:

      Hi Astrid! Simpele dingen zoals wildplukken en er iets lekkers van maken is zo leuk. Tijdens het plukken van de vlierbloesem stuitte ik op enorm veel brandnetels, daar heb ik een soepje van gemaakt. Zelfs mijn dochter reageerde met: wow mam! dit is lekker! Volgende week deel ik het recept. X Marieke

  2. ongeveer 40 jr.geleden maakte ik ook met deegpapje gefrituurde vlierbloesem lekkernij. net als de bessen moet het verhit worden, rauw kan niet. heerlijk eenvoudig en gezond.
    Toen de moeder van vriend vroeg wat hebben jullie gegeten, zei James, “blommen”
    nostalgisch en gelukkig is het recept op internet👍🏽

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation