Voorjaar in de winter

Lentekriebels in februari

Heb je er ook zo van genoten? Die heerlijke, zonovergoten dagen van afgelopen week? Het leek wel voorjaar terwijl het gewoon nog winter is. Ik ben zo vaak mogelijk naar de volkstuin gegaan, dat is een van de voordelen van het freelance bestaan. Ik heb zelfs een beetje kunnen werken aan een tuinontwerp, buiten aan tafel! Heel spannend, binnenkort ga ik voor de eerste keer een tuin voor iemand bedenken en helpen aanleggen.

Maar even terug naar het mooie weer, het is zo warm geweest, dat alles in de tuin (en natuur) op voorsprong ligt. De paar krokussen in mijn tuin zijn inmiddels alweer uitgebloeid en ook de sneeuwklokjes gaan hard!

krokus-volkstuin  sneeuwklokjes-volkstuin

Het bloesemt

In een paar dagen tijd zat de Prunus vol kleine, witte bloemetjes. Elk jaar weer een mooi moment. Terwijl ik aan tafel zat te lezen en tekenen, floten zanglijsters en andere vogels een mooi concert.

bloesem-volkstuin-amsterdam  prunusbloesem-volkstuin

Pril groen

En kijk! Overal laat de daslook zich al zien met verse, groene sprieten. Ik heb een eerste maaltje jong blad verwerkt in een soepje. Afgelopen najaar zijn er talloze bollen de grond in gegaan en de allium’s steken al fier boven de grond, naast de Acanthus, die ik in het najaar heb verplaatst. Hij stond in een grote pot maar nu staat hij in mijn nieuwe ronde perkje, die ik heb aangelegd in het grasveld. Ik verwacht dat de plant op deze plek veel beter uitkomt en het ook beter zal doen.

daslook-voorjaar  acanthus-mollis

Klusjes in de tuin : hergebruik

Wanneer je naar Amstelglorie rijdt, kom je via een bomenrijke laan (op een dijk) bij het tuinpark aan. Het geeft altijd zo’n gevoel van: heerlijk ik ben de stad uit en gelijk buiten in het groen. Nou, ik kan je vertellen dat de aanvliegroute naar onze volkstuinen drastisch is veranderd. Zo’n 65 grote, oude bomen zijn gekapt omdat de dijk wordt verbreed en opgehoogd. Het zag er treurig uit, al die omgezaagde stammen. Maar elke nadeel heeft ook zijn voordelen: houtsnippers! Talloze tuinders zag je met gevulde kruiwagens af en aan lopen en menig tuintje is nu voorzien van verse snipper paden. Zo ook in mijn tuin, het frist altijd wel weer op.

Van snoeiafval uit mijn eigen tuin, werkte ik het hekje langs mijn composthoop bij. De lange takken heb ik boven op de oude geweefd, zo is het hekje weer opgevuld.

volkstuin-amsterdam  composthoop-wilgentenen

Winterzon en zaaikriebels

Ook heb ik de eerste gewassen gezaaid: tuinbonen! In de moestuin van buurman Menno, want zijn moestuinbakken liggen er ongebruikt bij. Eigenlijk had ik in de herfst ook knoflook willen planten, maar dat is er niet van gekomen, daarom gingen ze afgelopen week pas de grond in. Ik ben benieuwd of ze lekker gaan groeien.Voorlopig is er nog even niets te zien.

volkstuin-kasje  tuinhuisje-volkstuin

De contrasten in de volkstuin zijn toch ook wel fascinerend, aan de ene kant staan allerlei bomen al in bloei en aan de andere kant zie je  afgestorven planten en grassen die nog steeds in de tuin staan. Stiekem ben ik dat toch ook wel gaan waarderen: het langzaam afsterven in de winter. De siergrassen en zaaddozen aan de planten geven een mooi silhouet aan de tuin terwijl de rest inzakt of verdwijnt. Alles wordt weer even zo lekker overzichtelijk in de tuin. Maar voor je het weet…is het echt lente!

bloesem   siergrassen-winter-volkstuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation