Wadi in de volkstuin voor een betere afwatering

Hevige regenval en wateroverlast

Gister was het weer eens zo ver: hevige stortbuien waarbij in één keer wel zo’n 30 tot 50 mm water naar beneden kwam. Het is een schatting hoor, maar mijn vader belde me speciaal op om te vragen of er in Amsterdam ook zoveel regen was gevallen en of mijn zelf aangelegde wadi had gezorgd voor een betere afwatering. Een aantal weken geleden stond ik namelijk in zowel mijn tuin als huisje, tot de enkels in het water. Niet echt grappig. Ik vertelde hem dat ik ‘s middags pas naar de tuin zou gaan om te kijken…

wateroverlast volkstuin   tuinhuisje

Oplossing voor wateroverlast: een wadi!

De paden richting mijn tuin lieten flinke plassen water zien. Aangekomen in de volkstuin was ik blij verrast: geen natte voeten dit keer, zelfs geen plassen! Ik keek in ‘het bos’ aan de zijkant van de tuin (naast het ronde terrasje) en daar zag ik een goed gevulde vijver ofwel: wadi.  

Wadi staat voor: Water Afvoer Door Infiltratie. Dat klinkt chique toch? Een wadi is een bufferings- en infiltratievoorziening, die tijdelijk gevuld kan zijn met overtollig hemelwater. In mijn volkstuin hebben we gaten geboord met een grondboor en opgevuld met grind. Hierdoor kan het regenwater sneller wegzakken in de kleigrond. Naast het terrasje hebben we een ondiepe kuil gegraven. Omdat deze lager ligt dan de tuin, stroomt het regenwater hier naartoe. En het werkt! Uiteindelijk zakt het water langzaam weg als grondwater.

volkstuin  wadi

Gaten met grind en een mini wadi

De gaten zijn overigens niet alleen in de wadi geboord, maar ook her en der in het grasveld. En zie hier: tot aan de rand gevuld met water. De kleine, ronde border, die ik onlangs heb aangelegd, functioneert nu ook voor de helft als mini-wadi. Aanvankelijk stonden er andere planten in maar door de eerste “overstroming” was bijna alles weggerot. Nu staan er alleen grassen en planten die van natte voeten houden zoals Astilbe. Het heeft eigenlijk wel wat, zo’n “yin-yang” vormpje midden in de tuin.

wadi  wadi volkstuin

Voordeel van regen: een groene tuin

We kunnen wel klagen over een slechte zomer maar, één ding is zeker: groeizaam is het wel! Moet je kijken hoe groen het is in de tuin. Komende week zal ik me eens storten op een mid-zomer-snoei want ik kan nauwelijks nog het tuinpaadje zien.

En na regen komt zonneschijn: daar ga ik de komende dagen eens heel erg van genieten! Ik ben benieuwd hoe snel de wadi weer droog staat!

Druif   zonnebloem

Wil je nog even ‘ramptoerist’ uithangen? Via onderstaande link kun je een paar foto’s bekijken en hoe we de gaten hebben geboord:

wateroverlast-in-de-volkstuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation