Wintertuin

Volkstuin in de winter

Ineens leek alles ingezakt en omgeknakt in mijn volkstuin. De lichte vorst en het laagje sneeuw gaven de genadeslag. Ik vind het wel mooi, de afgestorven planten met pluizige zaadbollen aan broze, bruine takken, ze geven een bijzonder silhouet aan de tuin. Veel kan ik niet doen, het gras is nat en glibberig door de vele regenbuien. Ik snoei hooguit wat takken van boompjes en stuiken, verder laat ik de tuin met rust. Afgestorven takken en bladeren verwijder ik pas in maart.

Op het volkstuinpark is het water afgesloten en officieel mag je in de winter niet in het huisje slapen. Toch ga ik nog regelmatig naar de volkstuin. Aangekomen steek ik eerst het houtkacheltje aan en vul ik de stortbak van de wc met regenwater. Op het aanrecht staat een grote jerrycan met tapkraantje zodat ik toch nog koffie en thee kan maken. Ik kook nog zelfs regelmatig in het huisje. Op de houtkachel staat steevast een ketel met water en de thermoskannen worden regelmatig gevuld met heet water. Het is genoeglijk om naast de warme kachel te zitten, met een kop thee en een boek.

  tuinhuisje

Oud & Nieuw

Zo richting het eind van het jaar denk ik altijd even terug maar kijk ik ook vooruit. Wat ging er goed, wat minder en wat zou ik in 2018 willen bereiken? In de tuin is er veel gebeurd, mijn huisje staat eindelijk in de verf: grijsblauw en zwarte kozijnen. Wat een verbetering! Toch is het nog niet klaar, de zij- en achterkant moeten nog geschilderd en ook het schuurtje wacht nog steeds op een zwarte beitslaag. Ik ben blij met de nieuwe pergola en de nieuwe planten die een plekje vonden in de tuin. Gelukkig heb ik de foto’s nog, want als je nu naar de tuin kijkt, kun je je bijna niet voorstellen hoe het een paar maanden geleden was.

winter-uitgebloeid  uitgebloeid-winter

Opnieuw

Nog een paar maanden en dan begint alles in de tuin weer opnieuw. Sommige planten kunnen niet wachten en steken met hun groene stengels al boven de dorre takjes uit. Onlangs heb ik weer veel bollen geplant, witte narcissen, frittilaria persica en tulpen in allerlei tinten. Ik ben benieuwd wat er allemaal op gaat komen!

wintertuin  

Pluizig

Grote tuinplannen heb ik niet, ik laat me elk jaar weer graag verrassen en stuur tijdens het tuinseizoen hier en daar wat bij. Tot die tijd verwonder ik me over de natuur, hoe de paarse herfstasters zijn veranderd in zachte bolletjes en de morgenster er zelfs uitgebloeid nog stralend bijstaat in het tegenlicht.

uitgebloeid  uitgebloeid

One Thought on “Wintertuin

  1. Gerdi Wind on 31 december 2017 at 00:47 zei:

    Hoi Marieke, bewaar drinkwater niet te lang, want het kan bederven. Mooi zo’n rustperiode he, alles is ondertussen alweer bezig met groei. Alvast een mooi en gelukkig, groen en creatief 2018 gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation