Zaaien in september

Zaaien in september

Het is september en gelukkig hebben we een mooie nazomer. De herfstkleuren beginnen al zichtbaar te worden, warme kleuren van de zonnebloemen en roze Sedum. Wat kun je in september nog doen in je tuin? Zaaien! Er zijn een aantal groentes die nu nog prima gezaaid kunnen worden. Denk aan Rucola, veldsla, winterpostelein en spinazie. Omdat ik afgelopen tuinjaar een enorme slakkeninvasie heb gehad in de volkstuin en het ook helemaal heb gehad met die glibberige jongens, ben ik een beetje de hoogte in gegaan.

Grote, plastic kratten heb ik ‘bekleed’ met een laagje anti-worteldoek gedaan en volgestort met potgrond. Prima om in te zaaien en lekker overzichtelijk. Op een oud tafeltje staan ze hopelijk hoog genoeg tegen slakken en andere beestjes.

volkstuin amsterdam  rucola zaaien

Rucola

De rucola zaaide ik rond 10 september en binnen enkele dagen waren er al groene stipjes zichtbaar van de eerste zaailingen. Nu, twee weken later kan ik al oogsten! Daarbij pluk ik alleen de grootste blaadjes, de rest mag lekker verder groeien.

Winterpostelein

Winterpostelein is een lichtkiemer, dat wil zeggen dat de zaden ontkiemen door zonlicht en niet bedekt met aarde hoeven te worden. Door het warme weer ging het snel, ook hier zag ik na enkele dagen al kleine sprietjes. Ik heb geen idee hoe winterpostelein smaakt, even afwachten dus!

Veldsla

Veldsla kun je, als je geluk hebt, tot ver in de winter oogsten. Het ontkiemt iets langzamer dan de rest, maar na twee weken staat de bak al vol mini plantjes.

En kijk eens: de herfst begint nu echt langzaam de zomer in te halen. Af en toe moet ik afgevallen blaadjes uit de zaaibakken halen. De herfstasters en zonnebloemen omlijsten het jonge zaaigoed .

volkstuin  zaaien volkstuin

One Thought on “Zaaien in september

  1. Heerlijke foto’s, ik ben al weer een week niet op mijn stukje grond geweest *bloos*… Krijg er nu wel weer heel veel zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation