Lente, moestuinkriebels en zaaien in de Amsterdamse volkstuin

De lente komt eraan!

Eindelijk! De lente komt eraan en er wordt ons warmer weer beloofd. Ik tel de dagen af totdat er weer water op de volkstuin is en het tuinseizoen echt van start gaat. De Prunus en sneeuwklokjes zijn al bijna uitgebloeid maar de Helleborus (stinkend nieskruid) bloeit dapper door. Ik vind dit zo’n mooie en moedgevende plant. Terwijl bijna alles in de tuin is afgestorven, dor en kaal, staat de Helleborus vol in bloei alsof ze zeggen wilt: wacht maar rustig af, alles komt goed! De groene bloemen met een rood randje zien er sterk uit. Dat klopt ook want de plant bloeit van december tot april. Maar niet alleen de Helleborus is groen.

Wanneer ik naar de groene aanslag op het terras en mijn huisje kijk denk ik: werk aan de winkel! Maar ja, om te boenen heb je schoon water nodig. Nog eventjes een paar weken wachten dus.

_DSC4674  _DSC4664

_DSC4661  _DSC4670

Een eerste stap in het moestuinseizoen: tomaatjes zaaien  

Daarom begin ik, om aan mijn moestuinkriebels gehoor te geven, binnen met wat zaaiwerk. Bij “Mevrouw Onkruid” (Maaike Pfann) heb ik van een aantal leuke soortjes tomaten zaden besteld. Maaike heeft een groot assortiment tomaten in kleuren en vormen die ik nooit eerder zag. Op haar blog zie je een mooi overzicht van alle soorten die ze vorig jaar in een (grote) kas had in Ilpendam. Mijn kasje is klein en daarom begin ik ook klein, met vier soorten. Maar omdat ik niet kon wachten, en op internet las dat je ook “verse” zaden kunt gebruiken, dacht ik: ik begin gewoon!

_DSC4697  _DSC4700

Niet geschoten altijd mis

Deze prachtige en vooral zeer smakelijke tomaatjes kocht ik bij Landmarkt. Uit één zo’n klein tomaatje haal je al heel veel zaden. Wie weet wordt ik nu enorm uitgelachen door tuinders die al jaren tomaten kweken. Maar ja, ik hou wel van een experiment en zie wel of het iets wordt. Anders begin ik over een week opnieuw, met droge zaden.

_DSC4696  _DSC4706

De verzameling lege druivenbakjes kon ik eindelijk tevoorschijn halen. Perfect minikasje toch? Eerst een laag vochtige zaaigrond erin, zaadjes erop en afdekken met een klein laagje zaaigrond. Goed vochtig houden met een plantenspuit en afwachten maar! Wordt uiteraard vervolgd!

_DSC4708  _DSC4716

De chilli zaden uit India, die ik eigenlijk kocht vanwege de mooie zakjes (want ja, ik weet het, het importeren van zaden of planten is officieel verboden), heb ik ook gezaaid. Niet geschoten altijd mis. Zo! Mijn moestuinseizoen is begonnen! Morgen zal ik eens inventariseren wat ik nog aan zaden heb voor mijn moestuintje en kan ik eventueel nog wat bij bestellen. Want naast die kleine tomaatjes mogen van mij bijvoorbeeld ook lekkere snackkomkommertjes gaan groeien.

Wil je zien welke tomaten Maaike allemaal in haar kas verbouwde? Klik dan hier: Mevrouw Onkruid

 

3 Thoughts on “Lente, moestuinkriebels en zaaien in de Amsterdamse volkstuin

  1. Erna van Sambeek on 16 maart 2016 at 10:49 zei:

    Wat inspirerend, Marieke. Ik krijg de lente-kriebels alleen al van je verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation