Bulgaarse ui, een bijzondere drachtplant

Allium siculum ofwel bulgaarse ui

In mijn volkstuin staat een  opvallende plant, namelijk de Bulgaarse ui. Het is een bijzonder Allium soort.  Elk voorjaar, wanneer de tuin uit winterslaap ontwaakt, piepen daar lange stelen tevoorschijn met puntige knoppen. Net als bij de prei en knoflook die gaan bloeien, knapt langzaam het vliesje open en verschijnt er begin mei, een tros aan bloemknoppen. Het is een spannend gezicht en heel leuk om elke keer wanneer ik in de volkstuin ben, de vorderingen te volgen.

bulgaarse-ui-in-knop  Allium-siculum-bloemknop

Aparte bloeiwijze

Zo rond half/eind mei, ontvouwen de knoppen zich tot grappige klokjes die sierlijk bovenaan de stevige steel hangen. De bloemklokjes zijn prachtig subtiel van kleur en tekening. Op ons volkstuinpark groeien ze gewoon in de berm langs een slootkant, ook erg mooi. En ook al zijn in mijn volkstuin de Solidago (gulden roede) en Sanguisorda (pimpernel) rondom de bloeiende Allium siculum ook aardig aan het groeien, ze halen ‘m in deze fase qua hoogte nog niet in. Dus deze Allium pakt haar moment en steelt echt de show in de voorjaarstuin.

Allium-siculum  drachtplant-volkstuin-bulgaarse-ui

Bolgewas

Bulgaarse ui is een bolgewas die elk jaar weer trouw terugkomt. Het lijkt wel of hij zich in mijn tuin, op de kleigrond, goed thuis voelt en elk jaar verschijnen er meer bloemen. De bollen kun je in het najaar planten en ze zijn goed winterhard. Eigenlijk is het een gemakkelijke plant die zowel op een zonnige als half beschaduwde plek in de tuin floreert.

bloem-bulgaarse-ui  bulgaarse-ui-volkstuin

De plant blijft na de bloei ook lang aantrekkelijk in de tuin dus je kunt ‘m gewoon laten staan en rustig laten afsterven. De klokjes gaan, wanneer de plant is uitgebloeid, omhoog staan, heel apart om te zien. En zoals het veel planten vergaat, verdorren de knoppen langzaam en verdwijnen ze uiteindelijk tussen het groen van de hoge, omringende planten, om in het volgend voorjaar weer op te duiken!

bulgaarse-ui-uitgebloeid  

Fijn voor de bij 

Fijne bijkomstigheid is dat bijen en hommels dol op de bloemen zijn en het is altijd leuk om deze beestjes af en aan te zien vliegen. Ze snoepen van de nectar uit de klokjesbloemen van deze aparte krachtplant. Kortom: wil je iets aparts in je tuin?? Een plant die zowel mens als dier vermaakt? Overweeg dan eens de Bulgaarse ui!

4 Thoughts on “Bulgaarse ui, een bijzondere drachtplant

  1. Ik heb hem denk ik ook in mijn tuin.Hoe hij er is gekomen weet ik niet,maar opeens is er 1 dit voorjaar.Dank je wel, ik weet nu de naam!

  2. Victor Visser on 29 april 2020 at 15:26 zei:

    Ja, deze heb ik ook. Altijd erg mooi en de bijen zijn er gek op.

    • Marieke on 29 april 2020 at 15:49 zei:

      Prachtig he, maar ja, jij hebt bijna alles wat mooi is in de tuin 😉 PS binnenkort weer eens in het Postma wat doen?? Ik heb rozen weggehaald en grassen verplaatst en nieuw geplant, plantjes in het achterstukje gezet en nu staat er nog een tray wat de grond in moet. Even wachten tot het flink heeft geregend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation