Houtsnippers

Paadjes van houtsnippers

Bij elke zonnestraal begint het meer te kriebelen. Af en toe lijkt het voorjaar al in de lucht te hangen en krijg ik zin om aan de slag te gaan in mijn volkstuin. Of het verstandig is, waarschijnlijk niet want het kan nog best gaan vriezen, maar hier en daar heb ik al dood spul weggehaald uit de tuin en zijn de eerste tuinbonen gezaaid in mijn kasje (dat kan gewoon volgens de zaaikalender). Verder is het nog dor en kaal maar als je zoekt met een vergrootglas zie je toch al wat sneeuwklokjes in bloei. Waar het wel een uitstekende tijd voor is, is het verversen van de houtsnipper paadjes die door mijn tuin lopen.

volkstuin  Sneeuwklokjes

Leeggeschept

Drie jaar geleden heb ik twee paadjes aangelegd of eigenlijk beter gezegd; veranderd van stenen paadjes tot houtsnipper paadjes. Ik vond de stenen paadjes niet praktisch omdat het helemaal overwoekerd werd door onkruid. Daarom liet ik alleen de buitenste rij stenen liggen en bedekte ik de aarde met antiworteldoek. Hierop stortte ik houtsnippers en klaar! Inmiddels zijn de houtsnippers helemaal verteerd tot compost. Om toch een beetje gehoor te geven aan de voorjaarskriebels, pakte ik een schep en harde bezem en maakte de paadjes schoon. De verteerde snippers heb ik gewoon in mijn tuin gegooid, volgens mij kan dat prima.

Houtsnippers volkstuin  volkstuin

Hakseltijd

In de wintermaanden wordt er veel gesnoeid en gehakseld op het volkstuincomplex. Het snoeihout kun je op speciale plekken neerleggen en een werkploeg haalt alles op om het vervolgens te versnipperen. Een goede tijd dus om houtsnippers te scoren! Een probleempje: voorgaande jaren waren de snippers best van goede kwaliteit, maar dit jaar zag ik er veel (coniferen-)blad tussen en dat wil ik niet omdat het blad veel sneller verteerd. Want op die manier blijf je de boel vervangen he? Ik keek even op marktplaats en vond een adresje waar ik gratis eikenhouten snippers kon ophalen. Ook niet de allerbeste maar toch. Met een auto vol gevulde tassen en zakken reed ik naar Amstelglorie.

Houtsnippers volkstuin  Houtsnippers

Een voorraad in kisten

Tja, en hoe krijg je die enorme lading dan van de parkeerplaats naar je tuin? Gelukkig zag ik iemand met een tractor rijden en kon hij mijn charmante, vragende blik niet weerstaan. Hup, de hele lading op de kar en binnen 5 minuten stond het bij mijn tuin. Dat scheelde me toch zeker een uur heen en weer sjouwen. Tjonge, het was toch meer en zwaarder dan ik dacht! De snippers heb ik snel uitgestort want als je het te lang in vuilniszakken laat zitten gaat het heel snel broeien en verteren.

De stevige kratten van mijn vader kwamen weer eens goed van pas, deze gooide ik eventjes vol om een voorraadje te bewaren. Want denk niet dat ik nu helemaal klaar ben. Mijn volgende project is het verplaatsen van de aardbeienplanten, in het verlengde van het snipperpad. Want elke zomer balanceer ik op Zweedse klompjes over de smalle stenen randen langs de zomerkoninkjes. Erg onhandig, laat staan dat ik er met een kruiwagen langs kan zonder fruit of bloemen plat te walsen. Jammer genoeg is het momenteel erg nat in de tuin. Nu is het wachten op de volgende lente-zonnestralen….

Houtsnippers  Houtsnippers volkstuin

Wil je terugblikken, zelf vind ik het altijd erg leuk!

Zo heb ik destijds de paadjes gemaakt. Je kunt ook goed zien hoeveel er is veranderd in mijn tuin! Klik hier: scheidslijn-tussen-gras-en-groen/

2 Thoughts on “Houtsnippers

  1. zo dat ziet er weer netjes uit! nog even en we kunnen echt aan de slag…

    groetjes Annemiek

    http://moestuintjeaandedommel.nl

  2. Mooi paadje geworden. Handig, zo’n tractor. Zou je eigenlijk zelf moeten hebben…. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation