Water, start van het volkstuinseizoen

Aftrap van het nieuwe tuinseizoen

Er klonk gejuich op het volkstuincomplex. Na vier maanden water schenken uit flessen en jerrycans, de wc doorspoelen met regenwater en handen wassen in de regenton of vijver, stroomt er eindelijk weer gewoon water uit de kraan! Gister draaide ik de hoofdkraan open en controleerde gelijk of er geen leidingen waren geknapt, door de vrieskou. Ik had geluk, de geiser floepte gewoon weer aan en de stortbak was snel gevuld. De wateraansluiting voelt altijd als de echte aftrap van het nieuwe tuinseizoen. Toch ben ik al weken bezig in mijn tuin. Ook al was het drassig door de vele regenbuien en liep ik met modderlaarzen mijn grasveld aan gort, ik was niet te stoppen. Uiteindelijk balanceerde ik over de stenen randjes langs het gras, om de glibberige modderpoel heen, zodat ik mijn kasje kon bereiken. Waarschijnlijk maak ik binnenkort toch maar een nonchalant paadje van stapstenen…

wadi  lupine

Ontwaken uit de winterslaap

Wat heb ik hard gewerkt de afgelopen weken. Nee, niet als zzp’r maar gewoon op mijn groene postzegel van 300m2, aan de Amstel. Na maandenlang doorstomen met leuke klussen en opdrachten, is er ineens veel ruimte in mijn agenda. Pffff, heerlijk, even mijn blik op iets anders focussen, bijkomen en mijn hoofd leegmaken zodat er weer nieuwe ideeën in kunnen stromen. En ik moet je zeggen, dat gaat uitstekend in de tuin! Het is ook zo leuk om struiken en bomen te zien ontspruiten, planten ontvouwen zich langzaam uit de winterslaap, zoals de rabarber. Fascinerend om te zien. Vier jaar geleden, toen ik de tuin kreeg, vond ik het maar niets, die winter. Alles was dor en kaal, maar nu bekijk ik elk seizoen met verwonderende aandacht.

vlier  rabarber

Bloesem

En dan ineens staat ook de Prunus in bloei, prachtig. De lente is nu echt begonnen.

bloesem volkstuin   bloesem volkstuin

Kasje en zaaien

Na zo’n rustperiode, wat de winter toch wel is, begint het grote opruimen. De oude aarde en potgrond heb ik over de tuin verdeeld, behalve waar de tomaten in hebben gestaan, omdat daar misschien wel rare schimmels inzitten. De zaaibakken, gewoon kratten bekleed met antiworteldoek , vulde ik opnieuw met verse potgrond. De doperwten heb ik een paar dagen voorgeweekt en liggen nu in hun nieuwe bedje. Afgedekt met wat plexiglasplaten, tegen het uitdrogen, komen daar na een week de eerste sprietjes al tevoorschijn.

zaaien  

Thuis heb ik ook het een en ander gezaaid: tomaten, pepers, komkommer en paprika voor in het kasje. En diverse bloemen geef ik dit jaar maar weer een nieuwe kans. Ik laat ze wel flink groot en sterk groeien voordat ze een plekje in de tuin krijgen, want kleine, verse zaailingen blijken de grootste traktatie te zijn voor slakken en andere tuindieren.

Inmiddels komen de diverse voorjaarsbollen, die ik in november heb geplant, tevoorschijn, samen met de vele knoflookplantjes.  Het wordt nog een verrassing welke bolgewassen het zijn, want alles staat door elkaar. Hoezo tuinplan? Ik doe lekker alles op gevoel.

zaaien  volkstuin

Moestuinieren bij de buren.

En alsof mijn eigen tuin nog niet genoeg is, ben ik ook dit jaar weer uitgeweken naar de buren. Goede vriend en buurman Menno heeft een paar moestuinbakken waar hij zelf niet zo veel mee doet. Het verwilderde aardbeienbed heb ik gefatsoeneerd en een vak verder zitten de kapucijners in de grond. Even kijken of mijn klimrek ook echt zal werken. Mochten de kapucijners niet aanslaan, kunnen we altijd nog gaan badmintonnen. Ook hier heb ik knoflook geplant, echter, veel later dan in mijn eigen tuin. Het beste plant je ze in het najaar, maar bij Menno gingen de tenen, die al uitliepen, pas in februari de grond in. En zowaar, ze groeien als kool en steken al zeker 5 centimeter boven de grond uit!

volkstuin   zaaien volkstuin

Met droge voeten rond de tuin

Het voelde bijna als vakantie, die eerste echte lentedag. Omdat de tuin inmiddels aardig was opgedroogd, ging ik het houtsnipperpad afmaken. De aardbeienplanten schepte ik eruit, de dubbele rij stenen ook en ik maakte het nog wat dieper. Afgedekt met antiworteldoek, konden de nieuwe houtsnippers erop. Fijn zeg, ik kan nu met droge voeten rond mijn tuin lopen.

Gister sloeg het weer ineens als een blad aan een boom om. Maar ik zat lekker droog en warm binnen, in mijn tuinhuisje. In mijn hangstoel naast de houtkachel, met een glas water, gewoon uit de kraan!

  houtsnipperpad

4 Thoughts on “Water, start van het volkstuinseizoen

 1. Wat ben je al goed bezig geweest en wat een resultaat! Dat houtsnipperpad staat echt heel romantisch.

 2. Petri Schimmel on 19 maart 2017 at 20:03 zei:

  ‘Er klonk gejuich op het volkstuincomplex’… dat was ik, Petri.
  Wel 3 keer heb ik mijn vreugdekreet luidkeels over Amstelglorie laten galmen.

  Op 18 maart om 19.30 uur draai ik de hoofdkraan open, zzzz… heerlijk… die bevrijdende stroom water… ik draai alvast de buitenkraan open om het wasbakje door te spoelen. Na enkele seconden druppelt de buitenkraan wat na… waar is die lekkere vette, dikke waterstroom?
  Ik hoor toch echt water stromen! Jaaaaa! Over de stoep… bij mij is buiten een leiding los gesprongen!
  In november is blijkbaar een restje water in de leiding achtergebleven… wat vervolgens in februari is gaan bevriezen, het is daarna gaan uitzetten, en dan ‘knallen’ de twee leidingen uit elkaar.

  Weg zingen onder de douche, joelen tijdens de afwas, en soppen, soppen en nog eens soppen.
  Ik heb de nachten afgeteld deze week, als een klein meisje… nog maar 3… nog 2… nog 1!

  Inmiddels zijn mijn servieskast en besteklade leeg.
  Ik vlucht naar mijn huis in de stad… wacht op de 40 graden was en op het warme bad.
  Als het water niet naar mij komt, dan ga ik naar het water.

  Morgen met Teflon en Baco aan de gang. En dan vier ik alweer mijn 19e waterfeestje in maart.

 3. Wat heerlijk dat je weer kan beginnen, hier zijn de waterpompen weer geplaatst. Dat word weer heel vaak grond water op pompen.

 4. Lekker he, dat lentegevoel?! De komende dagen blijft het dit weer, geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation

Translate »