Het nieuwe volkstuinjaar 2018

Allereerst wil ik iedereen een heel mooi en goed 2018 toewensen!!! 

Dat alle dorre takken binnenkort weer groen kleuren met hier en daar leuke, onverwachte verrassingen! 

Zelf kijk ik tevreden terug op het volkstuinjaar 2017 met leuke aanpassingen in de tuin en leuke verrassingen aan het eind van het seizoen. Terugkijken blijft inspirerend, zeker nu in de winter alles kaal en dor is. Dan denk je, komt dit nog goed? Een tuin verandert constant en dat is voor mij het meest boeiend om te zien. Elke keer, wanneer ik mijn tuin instapt, al is het de volgende morgen, ontdek ik weer nieuwe dingen, het blijft een leerschool. Toen ik begon met tuinieren wist ik werkelijk heel weinig, nu herken ik steeds meer planten en zit ik steeds vaker met mijn neus in de tuinboeken om kennis op te doen.

bessen in de sneeuw  sneeuw volkstuin

Een frisse start

Vorig jaar in februari begon het te sneeuwen. Ik ging zo snel mogelijk naar mijn volkstuin om foto’s te maken en rond te wandelen door de witte, krakende sneeuwlaag.

Twee maanden later stond de prunus weer in bloei en had ik het kronkelpad opgeknapt met verse houtsnippers. De oude waren na drie jaar wel verteerd.

  houtsnipperpad

bloesem volkstuin  Osmanthus x burkwoodii

De voorjaarsbollen, waaronder fritillaria’s en blauwe druifjes kleurden mijn voorjaarstuin.

  

Niet alles lukte goed, de tuinbonen zaten onder de zwarte luis en de kapucijners, tot nu toe altijd een onbezorgd gewas, groeide erg slecht. Het boek “het nieuwe MOESTUINIEREN” van Hans van Eekelen, dat ik kreeg voor mijn verjaardag, ga ik komend jaar eens goed raadplegen, want eten uit je eigen tuin is toch wel erg leuk.

In de border voor mijn huisje bloeide de Iris Silver Edge weer uitbundig met prachtige bloemen.

Tuinbonen planten  iris-sibirica-silver-edge

Nieuw

Een aantal klussen zijn geklaard, mijn nieuwe pergola waar nu een tweede druif groeit met vruchten die wel lekker zijn, in tegenstelling tot de oude druif. Toch haal ik de oude druif niet weg, ik vind ‘m zo decoratief.

Het krappe bochtje aan het eind van het pad heb ik zelf iets verbreed, veel handiger met fietsen en karretjes.

pergola-adobe-palen  Tuinpad-volkstuin

Reuring in het Groen

In de zomer van 2017 organiseerden we op Amstelglorie voor het eerst een festival: Reuring in het Groen! Kleine, intieme optredens in verschillende volkstuinen op het park. Het was een groot succes. Er hing een hele goede sfeer en alle bezoekers waren enthousiast. Ook mijn tuin was te bezoeken, mijn ‘bandje’ de Dovenetels, speelde drie sets en de tuin stond steeds vol met toehoorders. De kans is groot dat we het festival in 2018 opnieuw organiseren!

ukelele-accordeon

flyer-Reuring-in-het-Groen

Amstelglorie mag blijven!

Het voortbestaan van Amstelglorie hing aan een zijden draadje in verband met Koers 2025. Gemeente Amsterdam onderzocht mogelijke bouwlocaties voor nieuwe woningen en liet haar oog ook op onze mooie, waardevolle groene plek vallen. Gelukkig zijn de nieuwbouwplannen (voorlopig) van de baan! Heel goed nieuws voor al die tuinders van de ruim 400 volkstuinen aan de Amstel.

heliantus  japanse-wijnbes

Oogsten

Al deed niet alles het even goed in de tuin, dit jaar was er wel een overvloed aan aardbeiden, japanse wijnbessen, bramen, tomaten en knoflook. ‘Wildplukken’ deed ik ook, van rozenbottels bijvoorbeeld, maakte ik een siroop.

knoflook-oogst-volkstuin  rozenbottels-pureren

Een nieuwe start

Hoewel ik mijn volkstuin zie als mijn privé-openlucht-school, ben ik sinds september de echte schoolbanken ingestapt. Omdat ik erg blij wordt van tuinieren besloot ik een cursus tuinontwerp te volgen. Pfff, dat was even wennen om weer een hele dag naar een docent te moeten luisteren. De cursus via IPD-opleidingen is erg interessant maar het gaat in treinsnelvaart, bijna niet bij te houden. Daarom heb ik voor het komend jaar één goed voornemen: veel tuinen bezoeken en nog veel meer kennis opdoen over planten en tuinieren. Wie weet, ben ik in de toekomst wel in te huren als tuinontwerper! Wordt vervolgd……

 

3 Thoughts on “Het nieuwe volkstuinjaar 2018

  1. Dank voor alle leuke en inspirerende verslagjes – en de mooie foto’s!

  2. Annemieke Mollee on 5 januari 2018 at 18:09 zei:

    Mooie foto’s…..vooral die in de sneeuw zijn heel leuk…..Reuring in het groen zijn we ook bij je geweest…
    Gelukkig dat jullie mogen blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation