Op de schop

Vette kleigrond als beton

Een liefhebber van winkelen ben ik niet, maar voor het tuincentrum maak ik een uitzondering. Vooral in het voorjaar is het een feest om daar rond te lopen. Schappen vol met verse lentebloeiers die naar je lonken. En ja, ik kom altijd weer met meer plantjes thuis dan ik me had voorgenomen.

Geen probleem als je een balkon wilt opvrolijken met bloeiende plantjes, maar een volkstuin van 300 m2 is een ander verhaal.  Gelukkig hebben mijn ouders een hele grote tuin waar ze best wat uit kunnen missen. Afgelopen nazomer ben ik samen met mijn moeder  door hun tuin gaan lopen om te kijken welke planten ik graag zou willen.
Het werd een hele waslijst maar ik moest nog even geduld hebben. Pas in de lente ging mijn vader de tuin in om mijn wensenlijst uit te spitten en in potten te zetten. Wat een luxe, het scheelt me veel geld. En de keuze in hun tuin is enorm!

Maar, toen liep ik tegen een probleem aan. Mijn tuin heeft hele zware kleigrond. In het voorjaar is het “vet” en in de zomer lijkt het wel beton. Niet echt fijn om in te werken of beter gezegd: totaal niet doorheen te komen! Daar sta je dan met alle planten in potten. Hoe krijg ik die ooit in de grond?

Dus, op naar het tuincentrum. De oerdegelijke spade had ik snel uitgezocht; geschikt voor kleigrond. Ik schrok wel van de prijs, bijna 50 euro, maar goed, af en toe moet je investeren in degelijk materiaal.

Je raadt het al, het bleef niet bij de spade, turend voor het schap leken mij een goede bezem en een stevige hark ook wel handig. Nou ja, dan kan die  voegenkrabber er ook nog wel bij.

Handig was het niet, om met al dat gereedschap aan lange stelen naar de kassa te lopen. Laat staan van de auto naar mijn tuin. 

Terug in de tuin

Maar oh, ik was blij. De spade vliegt door de klei heen. Spitten wordt leuk zo! De planten hadden snel hun nieuwe bestemming gekregen, verspreid door mijn tuin. Vervolgens besloot ik de half kapotte zandbak van de vorige bewoners leeg te scheppen en de aarde eronder om te spitten. Het zand kon ik prima hergebruiken, door het te mengen met de klei. Toch weer een paar vierkante meters gewonnen.

In het zand nog 2 vondsten gedaan, oldtimers uit een vorig tuinleven.

One Thought on “Op de schop

  1. Ik ben benieuwd hoe je tuin eruit komt te zien en wat je allemaal gaat verbouwen. Aan het materiaal zal het zeker niet liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation