Vlierbloesemsiroop en DIY stempel

Zoete geur

De Vlier staat in bloei en dat ruik je! De lucht in en rond mijn tuin is gevuld met een zoete geur van de bloesem. Online word ik verleid met de mooiste gerechten en recepten die je kunt maken van dit bloemetje maar ik begin gewoon eenvoudig: met een siroop. En daar ga je al, er zijn natuurlijk verschillende manieren om de siroop te maken. Ik koos voor deze:

foto 5-1  foto 2-1

Een vergiet vol bloesem en een citroen

Lekker gemakkelijk dacht ik, wat schermen (een vergiet vol) in een pan met water en een citroen erbij. Nee hoor, lees ik later (met leesbril erbij), de steeltjes knip je er eerst van af. Dus ik ging aan de slag met schaar en natte schermen. Na 1 dag in de pan zeef je het mengsel door een schone theedoek en wring je het goed uit. Ik kreeg trouwens nog een goede tip van ‘Mevrouw Onkruid’, waar ik laatst op bezoek was en binnenkort een cursus wildplukken ga doen: leg de schermen eerst een paar dagen op een schaal, dan vallen de bloemetjes er zo van af. Kijk, daar hou ik van! Voor de volgende keer.

 

foto 4-1  foto 3-1

Heel veel suiker

Er gaat heel veel suiker in, zoveel gebruik ik normaal niet eens in 1 jaar! 500 gram suiker per liter vocht. Ik had in totaal 2,5 liter vocht dus 1250 gram suiker. Na het zeven voeg je al het suiker toe en laat je het mengsel even (10 minuten) koken. Door het rietsuiker is het eindresultaat vrij donker geworden. De volgende keer neem ik witte suiker! Een aantal kleine, lege sapflesjes (supermarkt) heb ik goed schoongemaakt (even in kokend water ondergedompeld). Vul de flesjes en draai de doppen vast. Na een tijdje afkoelen hoor je ‘geplop’ en zijn je flesjes klaar. Vlierbloesem is goed tegen griep, dus bewaar in ieder geval 1 flesje voor de winter!

Tip Wanneer je 1 eetlepel citroenzuur (toko) toevoegt, per 5 liter vocht, is de siroop langer houdbaar (1 jaar)

Tip De bloesem kun je ook prima inviezen of drogen en in een potje bewaren. Het is lekker in de thee en zo heb je altijd wat op voorraad.

 

Samengevat: 

* een vergiet vol bloesem, zonder steeltjes! (want deze zijn licht giftig, je kunt er buikpijn van krijgen)

* 2,5 liter water (of iets meer) en een citroen in schijfjes

* 1250 gram suiker (500 gram per liter vocht)

 

DIY etiket stempel

Leuk, zo’n flesje met siroop, maar het oog wil ook wat. Hierbij een uitleg hoe je zelf een etiket-stempel kunt maken.

Nodig: Gum (action), potlood, guts (winkel kunstenaarsbenodigdheden) en stempelkussen.

foto 2-2  foto 3-2

Simpele gum

Teken de vlakgum na. In dit vlakje schrijf je de tekst en teken je een bloemetje.

foto 4-2  foto 5-2

Tekening in spiegelbeeld

Leg de gum op je tekening en draai het vel om. Kras met de potlood over het vlak en voilà: je tekening staat in spiegelbeeld op de gum.

foto 1-2  foto 4

Gutsen en stempelen

Nu komt het priegelwerkje: guts alles rond je tekst en tekening weg. Ik heb rondom nog een kader laten zitten en de tekst iets dikker gemaakt. Omdat mijn guts niet erg fijntjes is, is het resultaat nogal grof geworden. Maar dat geeft ook wel karakter aan de stempel.

Wanneer je denkt dat je klaar bent, maak je een proefafdrukje. Snij eventueel nog wat oneffenheden weg. Stempelen maar, uitknippen en opplakken. Dit ziet er goed uit toch? Ook leuk om weg te geven als klein cadeautje.

foto 2  foto

Ijskoud het lekkerst!

Maar voordat ik het ging weggeven moest ik het natuurlijk eerst zelf uitproberen. Ik lengde de siroop aan met water. Tja, ik proefde suikerwater met een smaakje. De tweede poging beviel me beter: Doe er ijskoude spa rood bij en een schijfje citroen. Echt lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation