Tulpen in Amsterdam

Tulpen in mijn volkstuin

Zo’n vijf jaar geleden, toen ik net 1 jaar mijn Amsterdamse volkstuin had, vroeg ik bollen voor mijn verjaardag. Nou, dat heb ik geweten! Uren ben ik bezig geweest om in de vette, harde kleigrond, gaten te boren om een paar honderd tulpenbollen te kunnen planten. Het resultaat? Om te huilen! Werkelijk niet een tulp had het overleefd. Waarschijnlijk zijn de bollen verrot, want zo’n kleibakje loopt bij veel regen natuurlijk vol met water, of: ratten of woelmuisjes hebben een groot feestmaal gegeten. Ik hoor het van veel volkstuinders, dat tulpen het slecht doen bij ons op de klei. Narcissen daarentegen doen het prima.

Daarom plant ik tegenwoordig tulpenbollen in een grote, hoge teil. Elders in mijn tuin staan nog drie grote zinken teilen. En voilà! Bloeiende tulpen in de lente!

tulp-in-pot  tulpen-gemengd

Ruim een maand lang plezier

Omdat sommige beestjes (muizen? vogels?) het zelfs presteren om de pas geplante bollen uit de potten te halen, dek ik het af met gaas. Zodra het allemaal flink begint te groeien kan het weg en jawel, 1 april had ik de eerste tulp in bloei. Ik hou enorm van mixbeplanting, alles door elkaar, maar ik heb bij het kopen wel gelet op bijzondere vormen en kleurcombinaties. Gefranjerde tulpen bijvoorbeeld, met zo’n delicaat wit randje of gevlamde tulpen zijn ook zo prachtig. Wist je trouwens dat deze tekening in de bloem ooit is ontstaan door bladluizen? Zij brachten een virus over waardoor de grillige patronen ontstonden.

Inmiddels heb ik al zo’n zes weken lang, bloeiende tulpen in mijn volkstuin. Juist omdat ze in een hoge pot staan, vallen ze enorm op. Het planten in een pot met zachte potgrond had overigens nog een voordeel: het inplanten ging een stuk gemakkelijker dan in de zware klei!

tulp-gefranjerd  gevlamde-tulp

Donkere exemplaren

Momenteel staan de laatste tulpen nog te shinen in mijn tuin, waaronder deze dieppaarse exemplaren. Ik vind ze erg mooi en ze steken prachtig af tegen de ontluikende lentetuin. Inmiddels staan alle Akeleien te bloeien en de Allium’s komen ook net uit.

Ik kocht overigens de tulpen bij een outlet in Heerhugowaard, bij Verver. Dit grote bollen-export-bedrijf, schuin tegenover het huis van mijn ouders, heeft elk jaar in november een grote uitverkoop waar enorm veel mensen op af komen. Het leuke is dat er heel veel keus is en je ook enkele stuks kunt kopen. Ideaal voor iemand zoals ik, die het leuk vind om een bonte mix te maken.

  tulp-donker

Bewaren

Wanneer de tulpen zijn uitgebloeid, kop ik ze, zodat ze geen zaad gaan vormen en de energie in de bol blijft. Daarna laat ik het loof rustig afsterven en kunnen de bollen eruit. Ik bewaar ze in een zakje van gaas en hang ze hoog en droog aan het plafond in mijn schuurtje zodat er geen muizen bijkunnen. En in het najaar: mogen ze weer terug in de grote pot!

volkstuin-tulpen   tulp-uitgebloeid

Wil je ook eens naar de bollen outlet? Houd dan de Facebook pagina van Verver in de gaten:

https://nl-nl.facebook.com/bloembollenoutletstore/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation