Planteneiland

Ronde perkjes in de volkstuin

Anderhalf jaar geleden maakte ik een rond perkje in het grasveld van mijn Amsterdamse volkstuin. De reden? Ik wilde meer bloeiende planten in plaats van gras. Binnen no-time was dit planteneiland vol gegroeid met zowel eenjarigen als vaste planten en je raadt het al, dat smaakte naar meer. Toen ik na een ‘Dutch-Wave’ reis met Gardentours, via een klus van Libelle, thuis kwam met twee tassen vol nieuwe planten en grassen, was het tijd voor een tweede planteneiland. Want ten eerste verdiende de nieuwe aanwinst een goede plek en bovendien was er elders in mijn tuin simpelweg geen ruimte. Ook kwam ik tot de conclusie dat mijn 17 jarige dochter, echt niet meer gaat kamperen in de tuin, dus waarom zou ik nog zo veel gras willen?

Met simpele bakstenen legde ik als proef een grote cirkel in het gras, totdat ik tevreden was over zowel de plek als de vorm. Na een paar weken was het gras onder de stenen helemaal geplet zodat ik heel eenvoudig de stenen opzij kon schuiven en met de spade grasplaggen kon gaan spitten.

volkstuinverhalen  planteneiland

Afplaggen en vullen!

Nadat het gras eruit was geschept en de onderliggende, vette kleigrond omgespit, kon er verse compost aarde worden gestort.

kruiwagen-volkstuin-planteneiland   rond-perkje-volkstuin

Plantenbad

De planten en grassen die ik kocht bij kwekerij Fahner, heb ik eerst even een bad gegeven. Vaak zijn pas gekochte planten nogal uitgedroogd en je geeft ze een betere start wanneer je de kluit even vol laten zuigen met water.

plantenbad  planten-volkstuin

Plantenadministratie

Ik moet toegeven dat ik hier niet zo goed in ben: onthouden of nog beter, opschrijven welke nieuwe planten ik allemaal in de tuin zet. Dit keer maakte ik een foto van de etiketten en nu ben ik daar wel heel blij mee. De nieuwe planten hebben mooie donkere tinten, diep roze en paarse bloemen en de Gypsophila paniculata Flamingo, een gipskruid met een wolk aan roze bloemetjes zorgt voor een luchtigheid in het perkje.

plantenlabels   plantenlabels

Stekkies van de buren

Eigenlijk is het vrij uitzonderlijk dat ik nieuwe planten koop. De meeste planten in mijn tuin heb ik van mijn ouders gekregen, uit hun enorme tuin of via tuinburen op het volkstuinpark. Zoals deze Artemissia, die ik rondom het ingeplant. Het nieuwe, ronde perkje bleef nog lang mooi, tot ver in de herfst. En tijdens de koude wintermaanden heb ik een deken van afgevallen blad toegevoegd om de planten te beschermen.

Artemissia  herfst-volkstuin

Kleurig planteneiland

Onder de winterdeken van bladeren, kwam in de lente een mooie verrassing tevoorschijn. In november heb ik namelijk een grote hoeveelheid Allium’s geplant tussen de nieuwe planten en kijk eens! Het is nu mei en de eerste Allium’s staan prachtig in bloei. Niet alleen ik ben er blij mee, ook de vele bijen en andere insecten komen graag op de paarse bollen af. En de nieuwe najaarsbloeiers van vorig jaar? Die beginnen ook alweer te groeien.

Ik vind het planteneiland in mijn volkstuin nu al een feest!

planteneiland-border-volkstuin  Allium-volkstuin

Het andere planteneiland staat er nu ook kleurig bij met Lupines, Akeleien en koekoeksbloemen. Mijn tuin wordt zo beetje bij beetje zoals ik ooit voor ogen had: kleurig en bloemrijk!

Lupine-Akelei   

 

One Thought on “Planteneiland

  1. Anneke Broos on 30 mei 2019 at 11:48 zei:

    o,wat leuk,Wij hebben ook een cirkel in het gras gemaakt en ik loop er wel 10 keer per dag langs,zo mooi vind ik het.
    Heerlijke verhalen laat je me lezen.
    Dag,Anneke*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation