Voorjaarsschoonmaak in de volkstuin

Opruimen, wegsnoeien en zaaien in maart

Afgelopen week, half maart, was het lentezonnetje af en toe al lekker warm, prima weer om de volkstuin in te gaan voor een voorjaarsschoonmaak. Sommige tuinders doen dat al in de herfst: de tuin “winterklaar” maken. Ik heb alles lekker laten liggen en afsterven. Uitgebloeide planten geven ook een mooi silhouet aan de tuin, bovendien zijn de bladeren een prima winterdeken en verteert het meeste toch.

_DSC4720  _DSC4728

Knak knak knak

Een lekker werkje, al die dorre takken afknakken. Het is verslavend leuk om te doen. Gelukkig ben ik nog lang niet klaar met opruimen. Bij veel planten, zoals de Sedum hieronder, komt het verse groen al weer op. Aan de smalle border voor het tuinhuisje kun je zien dat het enorm nat is geweest afgelopen tijd.

_DSC4723  _DSC4724

Talictrum

De Talictrum (Ruit) loopt ook al weer mooi uit. Dit is een fijne, hoge plant met mooie pluimachtige bloemen.

Alle oude bloemen van de klimhortensia heb ik er afgehaald, er komen alweer nieuwe knoppen aan. En de snoeischaar kon ook weer uit het vet, want een aantal struiken, lange takken van de braam (van de buren) en kleine, aangewaaide boompjes kregen een goede knipbeurt.

_DSC4747  _DSC4719

Tadaaa

Maar binnen is er ook van alles gebeurd! Want zie hier, een week na het zaaien van de (verse) tomaten zaden, piept de eerste zaailing al boven de grond uit. En het gaat hard, want na slechts 1 dag, staan er 9 prille tomatenplantjes fier overeind. Dat smaakt naar meer natuurlijk! De zaadjes via Mevrouw Onkruid zijn binnen, ik heb nog het een en ander bij besteld, dus ik kan de komende weken al heel wat gaan zaaien. En ik denk zomaar dat ik binnenkort wel wat planten heb om uit te delen, want hoeveel passen er in een klein kasje? Gelukkig is er op het volkstuincomplex Amstelglorie altijd een planten-ruildag. Dus die plantjes raak ik wel kwijt.

_DSC4752  _DSC4852

 

 

 

4 Thoughts on “Voorjaarsschoonmaak in de volkstuin

  1. Wouw wat een hoop nieuw leven is er al bij jouw te zien!

    • Marieke on 21 maart 2016 at 08:53 zei:

      Hi Elisa! Ja, dat is het voordeel van een “oude” tuin, dat er al van alles in staat en gewoon ook weer tevoorschijn komt! Het is bij mij meer een kwestie van veel dingen weghalen en vervangen door nieuwe planten voor wat meer variatie

  2. Gerdi, tuin Amstelglorie. on 21 maart 2016 at 12:00 zei:

    En zaterdag gaat de waterleiding weer open, hoera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation