Kleurig eten: eetbare bloemen en boomspinazie

De zomer spat van je bord af

Dit is het leukste aan tuinieren: oogsten!

Na een citytrip Lille reed ik direct door naar mijn tuin. Moe van alle indrukken kwam ik aan rond vijf uur. Zin om boodschappen te halen had ik niet, dus stapte ik mijn tuin in om te kijken wat voor eetbaars ik zou kunnen oogsten. Gelukkig heb ik ook altijd een voorraadje aan houdbaar eten in mijn tuinhuisje en in mijn koelkastje vond ik nog mozzarella, komkommer en tomaatjes. Bij elkaar genoeg om de avond mee door te komen.

Eetbare bloemen

Vorig jaar heb ik een bloemenmix gezaaid, lekker voor de bijtjes, en daar zat ook Borage ofwel Komkommerkruid bij. Ik vond het leuke bloemen en baalde dat ik geen zaad had bewaard. Maar achteraf is dat ook niet nodig geweest, de plant heeft zichzelf uitgezaaid en ja hoor, ze komen weer tevoorschijn in mijn moestuin.

eetbare tuin in juli 15 - 4 van 6  eetbare tuin in juli 15 - 6 van 6

Zowel de blauwe bloemetjes als het blad zijn eetbaar. Ik verbaasde me erover want het blad is vrij ruw en harig, het prikt zelfs een beetje wanneer je het plukt. Maar inderdaad, als je er lang op kauwt proef je een lichte komkommersmaak.

De knaloranje Oostindische Kers begint ook aardig te bloeien, dus plukte ik die voor mijn salade. Samen met wat rucola van de buurman en wat laatste pluksla had ik toch een lekker avondmaaltje! Alleen al die kleuren geven je een goed gevoel!

Boomspinazie

De volgende dag was ik lekker bezig in de tuin. Wanneer je er vijf dagen niet bent geweest is er al weer zoveel gegroeid! Met het warme weer en af en toe regen gaat het heel hard.

eetbare tuin in juli 15 - 2 van 2 (1)  eetbare tuin in juli 15 - 2 van 6

Een paar maanden geleden kocht ik op een plantenmarkt in het Amstelpark zaadjes van een vergeten groente: boomspinazie. Ik had er nog nooit van gehoord. De mevrouw die mij het zaad verkocht had ook een plantje staan, volgens haar zou het heel snel groeien. Dat viel bij mij een beetje tegen, misschien door het koude weer. Maar na zes weken vond ik de plantjes groot genoeg om verder te groeien in mijn moestuin. Het is een aparte plant met fel paarse/ bijna fluor roze blaadjes in het midden. De boomspinazie kan heel hoog worden, lees ik, wel 1,5 meter. Maar tot die tijd kun je al oogsten. De jonge blaadjes eet je als sla, de grotere bladeren kun je roerbakken.

Complete maaltijd uit eigen tuin

En dat heb ik gedaan! Ik kon zelfs een hele maaltijd maken uit eigen tuin: aardappelen, verse knoflook, ui en boomspinazie! Superlekker, de zomer knalt echt van het bord af.

eetbare tuin in juli 15 - 5 van 6  foto (1)

Heerlijk hoor, dat buitenleven aan de rand van de stad. Ook al ben ik de hele zondag bezig geweest met tuinieren, na 2 nachtjes in de tuin reed ik op maandag weer uitgerust en opgeladen naar huis.

 

3 Thoughts on “Kleurig eten: eetbare bloemen en boomspinazie

  1. Pingback: Volkstuin uitbreiding - Volkstuinverhalen

  2. Pingback: Kasje in de volkstuin - Volkstuinverhalen

  3. Pingback: Volkstuinblog: eetbare bloemen en boomspinazie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation