Herfst in de volkstuin

Herfst, einde van het tuinseizoen?

Langzaam kleurt mijn volkstuin van groen naar warme herfsttinten. Terwijl veel volkstuinders hun boeltje inpakken en niet meer in hun tuinhuisje blijven slapen, geniet ik nog volop van mijn tuin. Eigenlijk vind ik mijn tuin nu op z’n mooist. Voor mij voelt de herfst niet het einde van het tuinseizoen, maar het begin van een periode van opruimen, bollen planten en nieuwe plannen maken voor volgend jaar.

vuurduveltje   dropplant volkstuin

Lang nazomeren

Wat fijn dat we zo lang konden nazomeren in de volkstuin. Half oktober kon ik zelfs mijn verjaardag vieren bij redelijk hoge temperaturen. De Heuchera bloeit maar door en ook de Oost-Indische kers is niet te stoppen.

volkstuin  heuchera in pot

Zaaien, stekken en oogsten

De rucola doet het enorm goed in de zaaibakken en gister aten we voor het eerst winterpostelijn. Lekker als stamppot. En kijk eens, het stekken van de Verveine is gelukt. Eigenlijk gaat dat heel gemakkelijk: je knipt een takje af en het steeltje doop je eerst in water en vervolgens in stekpoeder. Je stopt het in vochtige aarde en voila, een maand later heb je een blozend stekkie.

rucola volkstuin  verveine stekken

Rode oogst

Mijn moestuinplan is niet helemaal geworden zoals ik voor ogen had. Maar toch, hier en daar verschijnen er wat verrassingen. Zoals de rode bietjes, mijn lievelingsgroente. En tot mijn verbazing kan ik, als een soort toegift, smakelijke Herfstframbozen oogsten. Ik hoop dat de nieuwe struik goed aanslaat en dat de oogst volgend jaar rijker zal zijn.

bietjes volkstuin  herfstframboos

Achter glas

Mijn eerste jaar in het kleine kasje is ook enorm goed bevallen. Al maandenlang oogst ik tomaten in zes kleuren en gister ontdekte ik mijn eerste mini paprika. Een vreemd exemplaar, bijna zwart. Waarschijnlijk te laat gezaaid, maar ach, volgend jaar weer een nieuwe kans. De pepers kleuren hopelijk nog rood, maar zo zijn ze ook eetbaar. Binnenkort zal ik de eerste bakken leeg kunnen maken in het kasje. De augurk en komkommer bijvoorbeeld, zijn nu echt op. Dat is het leuke van tuinieren. Je leeft meer met de seizoenen. Alles begint nu langzaam te verkleuren en af te sterven maar voor je het weet…begint alles weer van voor af aan.

paprika in volkstuin  groene peper

2 Thoughts on “Herfst in de volkstuin

  1. Wat een heerlijkheid jouw tuin, wij mogen niet op ons tuintje blijven slapen. Maar mijn tuintje is dan ook wel een stukje kleiner denk ik. En heeft niet zo’n mooi huisje.

  2. Hoi Marieke! Groene pepers zijn lekkerder en smaakvoller dan de rode, vind ik zelf. Lekker in de (hete) nasi en makkelijk in plakjes in een zakje in te vriezen. Nog veel nut en genoegen op de tuin 😉
    Groetjes, Gerdi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation