Tuintips voor Oktober

Herfst in de volkstuin

Ik vind de herfst één van de fijnste jaargetijden, ook in mijn volkstuin in Amsterdam. Misschien heeft het feit dat ik in Oktober ben geboren daar wel mee te maken. Er is nog van alles te zien en te doen in de tuin. Verderop lees je mijn tuintips voor Oktober.

Veel te zien

De herfstasters beginnen net met bloeien en veel bomen zitten nog vol blad dat langzaam kleurt naar de mooiste tinten. Er is nog veel te zien in de natuur.

Wist je dat het volkstuincomplex Amstel Glorie in Amsterdam ook vrij toegankelijk is voor wandelaars? Niet zo gek want het is een hele mooie plek om rond te wandelen en te genieten van het groen.

_DSC2920  _DSC2917

Tamme kastanjes en hazelnoten

Meestal ben ik te laat. 

En zijn alle tamme kastanjes al geraapt. Gelukkig was ik er wel op tijd bij voor de hazelnoten, net als vorig jaar heb ik weer een grote pot vol verzameld.

De beginnende herfstkleuren leveren mooie, verstilde plaatjes op.

_DSC2911  _DSC2898

Uitgebloeid

Veel bloemen die uitgebloeid zijn vormen prachtige zaaddozen. Ik laat de meeste uitgebloeide planten lekker staan tot in het voorjaar. Het geeft in de winter, zeker wanneer er een sneeuwlaagje valt, een mooie gevarieerd beeld in de tuin.

Dit jaar ben ik ook begonnen met het verzamelen van zaden, voor volgend jaar. Gewoon proberen nietwaar?

Links de uitgebloeide Leonore (Leeuwenoor) en rechts de Hemerocallis (Daglelie).

_DSC2955  _DSC2999

De uitgebloeide Dille en Zonnebloem. Veel vogels komen af op de zonnebloempitten.

_DSC2974  _DSC2976

De Cosmea, aan het terrasje bij de zijkant van het huisje, is nog lang niet uitgebloeid.

_DSC2988  _DSC2951

Vorig jaar ontdekte ik 1 appeltje in de boom en besloot ‘m eens flink onder handen te nemen. Even was ik bang dat ik iets te rigoureus had gesnoeid, maar wat blijkt? Hij hangt helemaal vol met appeltjes dit jaar. Of ze lekker zijn weet ik nog niet.

De Rode Kornoelje, een struikje, heb ik geplant vanwege de mooie, rode kleur in het najaar.

_DSC2922  _DSC2934

De Phlomis (Etageplant) is ook erg mooi om te laten staan. Eigenlijk vind ik ‘m zo nog mooier dan wanneer hij licht-geel bloeit. De Crocosmia (rechts) vormt na de bloei aparte bessen.

_DSC2961  _DSC2958

Uit de kweektuin heb ik een paar planten meegenomen, die al wekenlang bloeien. Eén daarvan is de Rudbeckia hirta. Een echte lang-bloeier die tot in de late herfst een mooie oranje-rode kleur geeft in de tuin.

De Boomspinazie vormt ook zaden. Ik kan volgend jaar eens testen wat nou beter groeit: zelf gewonnen zaden of gekocht zaad.

_DSC2991  _DSC2969

5 Tuintips voor Oktober

  1. Laat uitgebloeide planten staan tot het voorjaar. Het zorgt in de winter voor een mooi beeld in je tuin.
  2. Bloeide er bijvoorbeeld een super Zonnebloem in je tuin dit jaar? Verzamel de zaden voor volgend jaar.
  3. Oktober is een goede maand om bollen te planten. Omdat je tuin nog redelijk groen is kun je ook goed bepalen op welke plek je bijvoorbeeld tulpen wilt.  Plant de bollen in royale groepen, dat geeft meer effect in je tuin wanneer ze bloeien.
  4. Kijk eens goed naar je tuin. Wat wil je graag aanpassen of veranderen? Wil je meer kleur en variatie aanbrengen? Doe het nu. In het voorjaar, wanneer het meeste groen afgestorven is, weet je vaak niet meer precies welke planten waar stonden (ik tenminste). In het najaar heb je beter inzicht en overzicht van je tuin.
  5. Oogst en geniet! Raap appels van de grond, wanneer ze van de boom zijn gevallen, voordat ze gaan rotten. Ga op zoek naar walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes.

Nog veel meer handige oktober tips lees je hier: tuinen.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation