Kleurige borders bij Victor

Chelsea Chop

“Nooit gehoord van de Chelsea Chop? Moet je maar eens op internet opzoeken.” Wanneer Victor Visser (49) gepassioneerd begint te vertellen over zijn volkstuin vol bloemen, is hij nauwelijks te stoppen. De ene plantennaam na de andere rolt over zijn tong.

Jong geleerd

Als klein jongetje is de liefde voor tuinieren al begonnen. Victor kwam regelmatig bij zijn grootouders in hun Amsterdamse volkstuin. Jarenlang leefde Victor in de stad zonder eigen tuin, maar na zijn veertigste begon het te kriebelen. Ongeveer zeven jaar geleden schreef hij zich in bij Amstel Glorie en na zo’n 2,5 jaar op de wachtlijst kreeg hij deze plek toegewezen. “Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik al zo snel een tuin zou krijgen, maar soms heb je geluk.”

Versie 2  _DSC3181

Bijzonder verhaal

Hoewel dit tuinhuisje al ruim 60 jaar bestaat, is Victor pas de tweede eigenaar! Heel bijzonder dat de vorige tuinbewoners vanaf het ontstaan van Amstel Glorie, zo veel jaren een volkstuin hebben gehad.

“De mevrouw waar ik de tuin van overnam, was al 93 jaar oud. Ze heeft, samen met haar man, het huisje bijna 60 jaar geleden zelf laten bouwen. Eigenlijk was het al een mooie tuin maar ook veel van hetzelfde. De basis heb ik intact gelaten want die was prima.”

Meer variatie, extra borders en een schilderbeurt

“Wat ik voornamelijk heb gedaan is meer variatie aanbrengen in de beplanting en de borders voor het huisje aangelegd.” De buitenkant van het stenen huisje is lekker opgefrist door een flinke schilderbeurt. De gekleurde bloemen steken mooi af tegen de witte muren. “Moet je dit bloemetje eens zien: ‘Dag Schone’, familie van de Winde”, Victor wijst trots naar het opvallend, fel blauwe bloemetje dat maar 1 dag bloeit.

_DSC3052  _DSC3191

Kleur in elk seizoen

Het leuke aan deze tuin is dat er altijd wat bloeit, in elk seizoen. Nu het herfst is, kleuren de Herfstasters de tuin in allerlei paarstinten. Er staan diverse soorten die ook op verschillende momenten bloeien. “Ik ben dol op Asters en altijd op zoek naar nieuwe soorten.”

_DSC3072  _DSC3058

 

Veel en vol

Wat is de ‘Victor stijl’? “Veel en vol”, lacht Victor. “Een voordeel is dat onkruid nauwelijks kans krijgt om te groeien. Het nadeel is dat ik echt plek moet maken wanneer ik weer een nieuwe plant heb gekocht.”

Inspiratie uit Engeland

Nieuwe planten koopt Victor niet alleen in Nederland. Elk jaar maakt hij wel een tuinreis, veelal naar Engeland. “Die Engelse borders zijn zo kunstig gemaakt. De combinaties van plantensoorten, het repeterende. De verschillende borders ten opzichte van elkaar, vind ik heel inspirerend. Per reis bezoeken we zo’n 10 tuinen, soms wel 3 op een dag.” Regelmatig zit Victor met een paar tassen vol planten terug in de bus.

_DSC3082  _DSC3089

Hot border en Heleniums

De Engelse inspiratie is terug te zien in Victors tuin. “Hier heb je de hot border”, vertelt hij. Kenmerkend aan een hot border is het gebruikt van uitsluitend warme kleuren als rood-roze-oranje en geel. Het tegelpaadje met gras eromheen heeft hij zelf aangelegd. “Mijn favoriete bloem is de Helenium, hier in het geel. Ik vind dit zo’n mooie bloem.”

_DSC3075  _DSC3059

Japans bloedgras

Er staan verschillende grassen in de borders maar de echte eye-cather is het Japans bloedgras. “Wanneer ‘s middags de zon erop schijnt lijkt het net of het in brand staat, geweldig.”

_DSC3186  _DSC3197

Sedum

Nog een favoriet is de Sedum, uit de vetplanten familie. Ken ik deze plant zelf alleen in het roze, bij Victor staan er (natuurlijk) meerdere soorten. Vooral de diep rood en paarse kleuren zijn prachtig, zoals van ‘de Postman’s pride’ en ‘Jose Aubergine’.

_DSC3184  _DSC3090

Rozen

In the English Garden mogen rozen natuurlijk niet ontbreken. Ook zulke fijne bloemen en als je ze op de juiste manier snoeit bloeien ze zo lekker lang.

_DSC3065  _DSC3057

Authentiek retro interieur

Heeft Victor buiten al veel werk verzet, al vind hij zelf eigenlijk van niet (“ik vind het niet zoveel werk hoor, de tuin”), binnen in het huisje heeft hij weinig veranderd.

_DSC3083  _DSC3097

Niets veranderd

Het oude keukentje, waar ik wel een beetje jaloers op ben, functioneert nog prima en zelfs het oude, inmiddels retrobehang, zit nog op de muren. Hier en daar is het wat opgefrist met nieuwe gordijnen, die Victor zelf naaide, maar natuurlijk wel in stijl van het huisje.

_DSC3096  _DSC3095

Buiten en bezig

Hoe schattig het huisje ook is, de volkstuin heeft hij niet genomen om binnen te zitten. “Ik vind het lekker om buiten bezig te zijn. Deze tuin is een fijne en rustige plek, met maar aan één kant buren. Aan de achterkant van het huisje is een sloot en aan de voorkant een grote moestuin. De buren zijn trouwens erg leuk, ze hebben interessante groen-ideeën over de toekomst van het park.”

_DSC3054  _DSC3080

Uitbreiding

Al wandelend ontdek je steeds weer iets anders in Victor’s tuin. Op de vraag of hij misschien nog grote dingen zou willen veranderen of wensen heeft antwoord hij: “ik zou wel willen uitbreiden, maar ja, dat zit er waarschijnlijk niet in, hier op het park. Het lijkt me echt leuk meerdere tuinkamers te maken. Ik heb nu al verschillende hoekjes zoals het stukje met heide, de plek achterin de tuin bij de bomen noem ik het bos, in het midden het heuveltje, de hot border aan de zijkant en de prairieborder achter het huisje.

Gravel Garden

Maar het lijkt me ook gaaf om een Gravel Garden te maken. Parkachtig met grint en droogte minnende planten. Tuinontwerpster Beth Chatto is hier beroemd mee geworden. En ik kan dromen over een boomgaard met een mooie vijver.”

_DSC3068  _DSC3066

Prairieborder, mix van bloemen en grassen

Tja, hoeveel kun je kwijt op zo’n 300 m2? Elk hoekje in de tuin is in ieder geval goed benut. Achter het huisje, langs de slootkant maakte Victor een prairieborder met diverse grassen gecombineerd met verschillende planten als Enchinacea en rode Persicaria. Het mooie roze bloemetje is een Kafferlelie.

_DSC3085  _DSC3087

Piet Oudolf

Hoe kwam je op het idee om een Prairieborder te maken? “Eigenlijk is de plek niet echt voor de hand liggend, aan de slootkant, maar de meeste planten doen het toch goed. Omdat er een nieuwe beschoeiing werd aangelegd, was dit deel van de tuin kaal geslagen. Dus kon ik me lekker uitleven en alles nieuw aanplanten. Een grote inspiratiebron is het werk van landschapsarchitect Piet Oudolf. Hij is oa. bekend van de ‘Dutch Wave’. Hij maakt veel gebruik van grassen, erg mooi.”

_DSC3086  _DSC3088

En, o ja, de Chelsea Chop! 

Wil je weten wat de Chelsea Chop is? En 5 GOUDEN TUINTIPS plus leuke adressen van Victor lezen?

Klik hier: Tuintips & adressen van Victor

 

 

 

 

 

5 Thoughts on “Kleurige borders bij Victor

 1. Petra Visser on 10 oktober 2015 at 21:48 zei:

  Wat een leuk artikel! Ik herken er echt helemaal mijn broer in. Ben trots op hem en zijn schitterende tuin.

  • marieke on 12 oktober 2015 at 08:56 zei:

   Hi Petra, dank je voor het leuke compliment! Het was inspirerend voor mij om hem te ontmoeten en te interviewen. Groetjes Marieke

 2. Alweer actief bezig met tuinen ,deze ziet er ook leuk uit .
  Wij vonden het heel gezellig op je tuinfeestje ,vooral het concert dat jullie gaven ,wat een sfeertje top !!
  Groetjes Pap en Mam

 3. karin on 27 oktober 2015 at 09:48 zei:

  Ook al weer een schitterende tuin. ook ontzettend leuk om te zien dat het enthousiasme eraf spat

 4. Pingback: Chelsea chop en 5 gouden tuintips - Volkstuinverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation