Chelsea Chop
“Nooit gehoord van de Chelsea Chop? Moet je maar eens op internet opzoeken.” Wanneer Victor Visser (49) gepassioneerd begint te vertellen over zijn volkstuin vol bloemen, is hij nauwelijks te stoppen. De ene plantennaam na de andere rolt over zijn tong.
Jong geleerd
Als klein jongetje is de liefde voor tuinieren al begonnen. Victor kwam regelmatig bij zijn grootouders in hun Amsterdamse volkstuin. Jarenlang leefde Victor in de stad zonder eigen tuin, maar na zijn veertigste begon het te kriebelen. Ongeveer zeven jaar geleden schreef hij zich in bij Amstel Glorie en na zo’n 2,5 jaar op de wachtlijst kreeg hij deze plek toegewezen. “Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik al zo snel een tuin zou krijgen, maar soms heb je geluk.”
Bijzonder verhaal
Hoewel dit tuinhuisje al ruim 60 jaar bestaat, is Victor pas de tweede eigenaar! Heel bijzonder dat de vorige tuinbewoners vanaf het ontstaan van Amstel Glorie, zo veel jaren een volkstuin hebben gehad.
“De mevrouw waar ik de tuin van overnam, was al 93 jaar oud. Ze heeft, samen met haar man, het huisje bijna 60 jaar geleden zelf laten bouwen. Eigenlijk was het al een mooie tuin maar ook veel van hetzelfde. De basis heb ik intact gelaten want die was prima.”
Meer variatie, extra borders en een schilderbeurt
“Wat ik voornamelijk heb gedaan is meer variatie aanbrengen in de beplanting en de borders voor het huisje aangelegd.” De buitenkant van het stenen huisje is lekker opgefrist door een flinke schilderbeurt. De gekleurde bloemen steken mooi af tegen de witte muren. “Moet je dit bloemetje eens zien: ‘Dag Schone’, familie van de Winde”, Victor wijst trots naar het opvallend, fel blauwe bloemetje dat maar 1 dag bloeit.
Kleur in elk seizoen
Het leuke aan deze tuin is dat er altijd wat bloeit, in elk seizoen. Nu het herfst is, kleuren de Herfstasters de tuin in allerlei paarstinten. Er staan diverse soorten die ook op verschillende momenten bloeien. “Ik ben dol op Asters en altijd op zoek naar nieuwe soorten.”
Veel en vol
Wat is de ‘Victor stijl’? “Veel en vol”, lacht Victor. “Een voordeel is dat onkruid nauwelijks kans krijgt om te groeien. Het nadeel is dat ik echt plek moet maken wanneer ik weer een nieuwe plant heb gekocht.”
Inspiratie uit Engeland
Nieuwe planten koopt Victor niet alleen in Nederland. Elk jaar maakt hij wel een tuinreis, veelal naar Engeland. “Die Engelse borders zijn zo kunstig gemaakt. De combinaties van plantensoorten, het repeterende. De verschillende borders ten opzichte van elkaar, vind ik heel inspirerend. Per reis bezoeken we zo’n 10 tuinen, soms wel 3 op een dag.” Regelmatig zit Victor met een paar tassen vol planten terug in de bus.
Hot border en Heleniums
De Engelse inspiratie is terug te zien in Victors tuin. “Hier heb je de hot border”, vertelt hij. Kenmerkend aan een hot border is het gebruikt van uitsluitend warme kleuren als rood-roze-oranje en geel. Het tegelpaadje met gras eromheen heeft hij zelf aangelegd. “Mijn favoriete bloem is de Helenium, hier in het geel. Ik vind dit zo’n mooie bloem.”
Japans bloedgras
Er staan verschillende grassen in de borders maar de echte eye-cather is het Japans bloedgras. “Wanneer ‘s middags de zon erop schijnt lijkt het net of het in brand staat, geweldig.”
Sedum
Nog een favoriet is de Sedum, uit de vetplanten familie. Ken ik deze plant zelf alleen in het roze, bij Victor staan er (natuurlijk) meerdere soorten. Vooral de diep rood en paarse kleuren zijn prachtig, zoals van ‘de Postman’s pride’ en ‘Jose Aubergine’.
Rozen
In the English Garden mogen rozen natuurlijk niet ontbreken. Ook zulke fijne bloemen en als je ze op de juiste manier snoeit bloeien ze zo lekker lang.
Authentiek retro interieur
Heeft Victor buiten al veel werk verzet, al vind hij zelf eigenlijk van niet (“ik vind het niet zoveel werk hoor, de tuin”), binnen in het huisje heeft hij weinig veranderd.
Niets veranderd
Het oude keukentje, waar ik wel een beetje jaloers op ben, functioneert nog prima en zelfs het oude, inmiddels retrobehang, zit nog op de muren. Hier en daar is het wat opgefrist met nieuwe gordijnen, die Victor zelf naaide, maar natuurlijk wel in stijl van het huisje.
Buiten en bezig
Hoe schattig het huisje ook is, de volkstuin heeft hij niet genomen om binnen te zitten. “Ik vind het lekker om buiten bezig te zijn. Deze tuin is een fijne en rustige plek, met maar aan één kant buren. Aan de achterkant van het huisje is een sloot en aan de voorkant een grote moestuin. De buren zijn trouwens erg leuk, ze hebben interessante groen-ideeën over de toekomst van het park.”
Uitbreiding
Al wandelend ontdek je steeds weer iets anders in Victor’s tuin. Op de vraag of hij misschien nog grote dingen zou willen veranderen of wensen heeft antwoord hij: “ik zou wel willen uitbreiden, maar ja, dat zit er waarschijnlijk niet in, hier op het park. Het lijkt me echt leuk meerdere tuinkamers te maken. Ik heb nu al verschillende hoekjes zoals het stukje met heide, de plek achterin de tuin bij de bomen noem ik het bos, in het midden het heuveltje, de hot border aan de zijkant en de prairieborder achter het huisje.
Gravel Garden
Maar het lijkt me ook gaaf om een Gravel Garden te maken. Parkachtig met grint en droogte minnende planten. Tuinontwerpster Beth Chatto is hier beroemd mee geworden. En ik kan dromen over een boomgaard met een mooie vijver.”
Prairieborder, mix van bloemen en grassen
Tja, hoeveel kun je kwijt op zo’n 300 m2? Elk hoekje in de tuin is in ieder geval goed benut. Achter het huisje, langs de slootkant maakte Victor een prairieborder met diverse grassen gecombineerd met verschillende planten als Enchinacea en rode Persicaria. Het mooie roze bloemetje is een Kafferlelie.
Piet Oudolf
Hoe kwam je op het idee om een Prairieborder te maken? “Eigenlijk is de plek niet echt voor de hand liggend, aan de slootkant, maar de meeste planten doen het toch goed. Omdat er een nieuwe beschoeiing werd aangelegd, was dit deel van de tuin kaal geslagen. Dus kon ik me lekker uitleven en alles nieuw aanplanten. Een grote inspiratiebron is het werk van landschapsarchitect Piet Oudolf. Hij is oa. bekend van de ‘Dutch Wave’. Hij maakt veel gebruik van grassen, erg mooi.”
En, o ja, de Chelsea Chop!
Wil je weten wat de Chelsea Chop is? En 5 GOUDEN TUINTIPS plus leuke adressen van Victor lezen?
Klik hier: Tuintips & adressen van Victor
Wat een leuk artikel! Ik herken er echt helemaal mijn broer in. Ben trots op hem en zijn schitterende tuin.
Hi Petra, dank je voor het leuke compliment! Het was inspirerend voor mij om hem te ontmoeten en te interviewen. Groetjes Marieke
Alweer actief bezig met tuinen ,deze ziet er ook leuk uit .
Wij vonden het heel gezellig op je tuinfeestje ,vooral het concert dat jullie gaven ,wat een sfeertje top !!
Groetjes Pap en Mam
Ook al weer een schitterende tuin. ook ontzettend leuk om te zien dat het enthousiasme eraf spat
Pingback: Chelsea chop en 5 gouden tuintips - Volkstuinverhalen