Kleurige bloemen in de volkstuin in september

September en kleur in de volkstuin

Vorige jaar sprak ik een wens uit: ik wil méér variatie en kleur in de tuin! Stapje voor stapje gaat het de goede kant op, maar het gaat iets langzamer dan ik hoopte. In het voorjaar heb ik van alles gezaaid: Cosmea, Helenium, Zinnia, Lampionplant, noem maar op. En zie je er iets van terug in mijn volkstuin? De plantjes, die ik opkweekte in mijn kasje, kregen totaal geen kans. Binnen no-time werden de verse plantjes gekortwiekt door de slakken. Heel frustrerend maar ik kan het ook niet over mijn hart verkrijgen om slakkenkorrels te gaan strooien. Liever geen gif en dan maar wat minder bloemen.

Een gemakkelijke plant die de slakken links laten liggen, is deze rode Persicaria. De plant groeit goed en ik houd erg van de warme, rode kleur. Je ziet ze in veel tuinen en ik begrijp nu wel waarom. De plant bloeit al maanden en nog steeds vormt de plant nieuwe bloemen. Ik had het geluk om nog twee enorme planten mee te krijgen uit de tuin van mijn ouders, dus dat vulde lekker op. Het lampenpoetsersgras begint ineens ook mooie pluimen te vormen en geeft eigenlijk ook kleur en body aan de tuin. Van alle Cosmea is slechts één plant gespaard gebleven en bloeit dapper met diep roze bloemen.

volkstuin in september   duizendknoop

In mijn tuin staan nu vier verschillende soorten Persicaria: een roze en roodbloeiende plant. Eén met donker blad en kleine witte bloemetjes en deze: met wonderlijk, sierlijk gevormd blad. De plant begint nu ook kleine witte bloemen te vormen.

De paarse bloemetjes heb ik gezaaid en hebben als één van de weinigen de slakkenaanvallen overleefd: Leverbalsem. Ik kreeg de zaden voor mijn verjaardag, van mijn dochter en ze bloeien echt al maandenlang. Het gaat maar door. Hoewel ik het niet de mooiste plant uit mijn tuin vind, keert deze volgend jaar wel terug want het geeft lekker kleur. De Sedum, die ik in het voorjaar (mei) flink heb teruggeknipt, kleurt nu langzaam roze.

persicaria  volkstuin

Eetbare bloemen

De Oost-Indische kers zaait zichzelf uit en ik vind dat prima. Het kleurt mijn mini-moestuintje vrolijk op en de eetbare bloemen staan ook nog eens prachtig op een salade.

oostindische kers  oostindische kers

Dropplant en Borage

Tegen een achtergrond van dieprode sla (die ik niet lekker vind maar wel mooi) bloeit nu de dropplant mooi paars. Samen met de eetbare Borage, komkommerkruid, geeft het een warme kleur aan de tuin.

dropplant  borage

Fijntjes

In de herhaling: deze spierwitte alliumsoort. In het late voorjaar bloeide het al en nu wéér! Fijne, witte bloemetjes, ik vind ze prachtig. Fijn en klein, kleurig en zeer langbloeiend is de paarse Ijzerhard. De lange, zwierige bloemstengels gedijen goed in mijn volkstuin, elk jaar wordt het iets meer!

_dsc6065  verbena

Lila en geel

Deze beauty, de Japanse anemoon, bloeide dit jaar heel kort. Blijkbaar was de hete nazomer iets teveel voor de bloemen. Vorig jaar had ik ook een witte variant. En hoewel het een woekeraar is, was de witte plant bij mij zomaar verdwenen! Erg jammer want ik vind het zo’n mooie plant. Daarentegen breidt de Herfstaster zich meer en meer uit. Komend jaar zal ik er wat uit moeten halen, dus wie geïnteresseerd is en een plant, laat maar weten!

japanse anemoon  herfstaster

 Astrantia opnieuw in bloei

Ondanks het feit dat de Astrantia (Zeeuws Knoopje) wel hele natte voeten heeft gehad deze zomer, de border waar ze in staan staat regelmatig blank, bloeit het nu voor de tweede keer. Ik heb de plant in augustus teruggesnoeid en na enkele weken stonden ze alweer bijna in bloei. Ongelofelijk!

astrantia  astrantia

Geurige lathyrus en kleurige heuchera

Langs een touwtje aan mijn kasje klimt een geurige lathyrus omhoog, het is geen uitbundige bloei en het komt ook laat in het seizoen op gang.

En vlakbij mijn kasje heb ik nu wat planten in potten gezet. Het geeft een leuk contrast in je tuin en ook hier kunnen slakken en andere beestjes iets minder snel bij je bloemen komen. De rode zonnehoed, Enchinacea, doet het eigenlijk alleen maar in potten bij mij. En sinds vorige week staan hier twee nieuwe planten in: twee soorten Heuchera, met rood en dieppaars blad. De fijne bloemetjes bloeien ook erg lang. Hopelijk worden het grote planten en kan ik volgend jaar een deel richting tuin verhuizen.

lathyrus  heuchera

Omdat terugkijken en vergelijken leuk blijft; zo zag mijn tuin er vorig jaar uit in september:

 

Bloemen in september

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation