Volkstuin in Londen

Hoe tuinieren ze in Zuid Londen?

Tijdens ons tripje naar Londen, de geboortestad van Paul, wilde ik graag de volkstuin van zijn vader Alain zien. Want het klinkt zo leuk, een volkstuin in Londen. Bovendien vroeg ik me af of er eigenlijk grote verschillen zijn met een Nederlandse volkstuin?

Het was zondag rond het middaguur, eind september, het najaarszonnetje scheen en de temperatuur was aangenaam. Vanuit een rustige woonwijk stapten we het volkstuincomplex The Paddock op.

_DSC2809  _DSC2810

Honderd vijftig tuinen vol bloemen en groenten

“O, maar er is al heel veel uitgebloeid en de meeste groenten zijn geoogst”, reageerde Alain op ons plan om even langs te komen.

Natuurlijk hadden we ons bezoekje beter in de zomer kunnen plannen, maar ja, we waren er nú. Mijn verwachtingen over weelderige tuinen met bloemen en groenten had ik al iets bijgesteld, maar toch was ik aangenaam verrast. Omdat het lekker weer was, waren er veel tuinders druk bezig in hun allotment. En er viel nog steeds veel te zien. The Paddock allotment gardens, dat sinds 1974 bestaat, telt zo’n 150 tuinen, best groot dus. Hier vind je geen tuinen met een huisje, zoals het complex in Amsterdam waar ik tuinier, maar traditionele moestuinen met hier en daar een schuurtje of kweekkasje.

_DSC2870  _DSC2823

Van groot tot klein

Erg leuk om te zien dat hier ook jonge kinderen aan het moestuinieren zijn. Triest dat er blijkbaar wel eens groenten worden gepikt uit de tuin.

_DSC2824  _DSC2822

De heuvel op, wat een rust!

De tuin van Alain ligt helemaal aan het eind van het terrein, de heuvel op. Geen steile klim, maar Alain neemt vaak één van de kruiwagens mee die bij de poort voor algemeen gebruik staan. “Scheelt me een wandeltochtje.” Niet dat het wandelingetje vervelend is, ik kijk mijn ogen uit in deze groene oase en wat een rust! Ligt ons tuincomplex aan een drukke snelweg en hoor je altijd stadsgeluiden, hier is het echt heerlijk stil. De wereldstad Londen is ook niet te vergelijken met Amsterdam. Zuid Londen heeft weinig trekken meer van een druk stadsleven, omdat het zo uitgestrekt is. Je waant je hier eerder in een groot dorp waar de eengezinswoningen een voor- en achtertuin hebben.

_DSC2825  _DSC2841

Alain en zijn moestuin 

Toen Alain (71) vijf jaar geleden met pensioen ging, besloot hij om een moestuin te beginnen. Hij verbouwde altijd al tomaten in een kasje in zijn achtertuin maar voor uitbreiding was geen plek.

Nu heeft hij een uitgebreid assortiment in zijn tuin als aardappelen, bietjes, prei, courgette en pastinaak (lekker voor het kerstdiner!).

Vanuit zijn werk in beveiligingssystemen kende Alain dit tuincomplex al en hij heeft een tijdje op een wachtlijst gestaan, voordat hij dit allotment in gebruik kon nemen. Het moment dat hij kon beginnen met tuinieren kwam vlak nadat hij gestopt was met werken, een perfecte timing dus! Het tuinieren houdt hem fit en gezond, zoals bij andere tuinders die niet zo piepjong meer zijn.

_DSC2829  _DSC2868

Water op voorraad

In het voor- en naseizoen gaat Alain minimaal één keer per week naar de tuin. In de warme zomermaanden komt hij iets vaker, om water te geven. Voor het water hoeft hij gelukkig niet ver te lopen, aan de rand van zijn tuin staat een waterput. “Dit kost me 5 pond per jaar”, vertelt hij lachend.

_DSC2831  _DSC2834

Wisselen van plek

Alain heeft, zoals de meeste tuinders, moestuinbakken gemaakt met rondom houtsnippers op de paden. Best wel overzichtelijk. Aan wisselteelt doet hij ook, daarbij is het telen in bakken ook handig. Je circuleert de plek van de gewassen gewoon elk jaar.

_DSC2833  _DSC2839

Onder de appelboom

Hier en daar hebben tuinders een knus hoekje gecreëerd. Want wat is er fijner om na een ochtend werken even bij te komen op een bankje onder de appelboom.

_DSC2845  _DSC2864

Lege bekertjes tegen vogels 

Terwijl we weer afdalen naar beneden passeren we een tuin met witte bekertjes aan een stok. Wat is hier de functie van? Het antwoord is: wanneer het waait maken de bewegende bekertjes een geluid dat vogels afschrikt. Creatief is het wel en het is weer eens wat anders dan een vogelverschrikker!

_DSC2865  _DSC2866

Creatief en vindingrijk

Andere creatieve projecten komen we ook tegen wanneer we ons tochtje vervolgen. Blauwe, plastic buizen gebogen tot een poort en iets verderop zie ik rood-witte moestuinbakken. Of deze planken van verkeershekken geleend zijn weet ik niet;-) en of je dit als tip zou moeten geven….

_DSC2869  _DSC2877

Romantisch sfeertje

De tuinen zijn zeer divers. Sommige tuinen zijn puur een moestuin. Andere tuinen zijn wat romantischer ingericht met klimmende druivenranken over een pergola en een picknickplek. Er bloeit en groeit in ieder geval van alles.

 

_DSC2846  _DSC2844

Aandacht door Dahlia’s

Waar ook nog van alles bloeide was de tuin van Terry. Naast het schuurtje lag een reuzenpompoen (hij deed vroeger vaak mee aan pompoen wedstrijden). Maar ook de Dahlia’s waren reusachtig. Eerlijk gezegd had ik nog nooit zulke grote bloemen gezien.

En met de bloemen lokt Terry niet alleen bijen naar zijn tuin. In september deelt hij royaal uit en dat trekt veel dames aan! Het was ook gezellig druk in zijn tuin. Overigens klaagde hij wel een beetje over de rest van het jaar, dan is de aandacht die hij krijgt van dames een stuk minder.

_DSC2818  _DSC2817

Onder houtsnippers bewaren

Terry vond mijn camera blijkbaar wel interessant want even later stond hij opeens weer voor mijn neus. Of ik zijn gerooide Dahlia’s wilde zien. Natuurlijk Terry! Hij vertelde ook zijn truc om de Dahlia’s te laten overwinteren in het schuurtje: hij bewaart de knollen in kisten die gevuld zijn met houtsnippers. Goede tip Terry!

_DSC2875  _DSC2873

Clubgebouw

Toen ik het clubgebouw binnenstapte moest ik even glimlachen. Dit lijkt precies op het clubgebouw van Amstelglorie in Amsterdam! Ietwat ongezellig ingericht maar gezellig door de mensen die er komen. Achter de bar staan een paar vrijwilligers.

En ja hoor, toen ik de foto’s thuis terugkeek, zag ik dat Terry het voor elkaar had gekregen om op elke foto te staan!

Op zondag ontbijten sommige tuinders hier gezamenlijk, English breakfast, maar Alain laat dat aan zich voorbij gaan. “Veel te vet voor mij!”

_DSC2881  _DSC2882

Tuinieren is iets universeels

In het clubgebouw hangt een oude, verkleurde luchtfoto van het tuincomplex. Een grote, groene lap grond omgeven door een park. Het geeft wel een indruk hoe groot het is. Weer buiten gekomen zie ik het winkeltje waar je in de zomermaanden tuinbenodigdheden kunt kopen.

Ja, niet verrassend maar mijn conclusie is na het bezoekje aan deze Londense volkstuin: er zijn veel overeenkomsten dus tuinieren en het genieten van het buiten bezig zijn, is iets universeels…

_DSC2879  _DSC2884

 

 

 

 

5 Thoughts on “Volkstuin in Londen

  1. Petra Visser on 18 oktober 2015 at 21:16 zei:

    Leuk om een kijkje te nemen op een tuincomplex in Engeland. Ik heb zelf een moestuin in Almere, ook zonder huisje dus eigenlijk hetzelfde als op de paddock allotment gardens. Het ziet er daar volgens mij toch anders uit dan hier als ik de foto’s bekijk. Meer bloemen en groener. Maar wat hetzelfde is, is inderdaad de passie waarmee mensen tuinieren zowel daar als hier. En wat een schitterende dahlia’s. Ik heb ze ook al vaak geplant maar het is mij tot nu toe nog steeds niet gelukt een mooie struik vol bloemen te krijgen. Nu ik dit zo zie denk ik dat ik het volgend jaar toch meer weer eens ga proberen.

  2. Marleen on 30 oktober 2015 at 16:54 zei:

    Wat een leuke blog! En prachtige foto’s. Liefs Marleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation